Gør det svært for indbrudstyven

Sikkerhed

Indbrudstyvene har højsæson i sommerferieperioden og den mørke vintertid, men du kan gøre deres arbejde besværligt med de rette låse på de retter steder – fx på vinduer. Du kan også installere bore- og dirkefrie låse, og få et elektronisk låsesystem.  

Du kan selv gøre meget for at sikre dit hjem mod indbrud.
Du kan selv gøre meget for at sikre dit hjem mod indbrud. Foto: Ruko

Hvornår skal du være mest opmærksom på indbrud i dit hjem?

Der bliver gennemsnitligt begået 20-25% flere indbrud i juli end i juni og august. Årsagen hertil er primært, at juli måned er højsæson for sommerferie, hvilket giver gode arbejdsbetingelser for indbrudstyvene.

Årets tre sidste måneder er ligeledes højsæson for indbrud i private hjem, for her kan indbrudstyvene operere i ly af mørket, og det er også nemmere at se, om beboerne er hjemme eller ej her i den mørke tid.

Du kan selv gøre meget for at forhindre indbrud i dit hjem, ikke mindst sørge for at udstyre huset med gode låse de rette steder.

To låse på hoveddøren

Låse skal først og fremmest gøre det svært for tyven at bryde ind i dit hjem, men også gøre tyvens flugt så besværlig som muligt. Din hoveddør skal selvfølgelig sikres, og det gerne med to låse, der er placeret med mindst 40 cm mellemrum, hvilket gør døren langt sværere at bryde op, end hvis der kun er en enkelt lås.

To låse signalerer også, at her er der et højt sikkerhedsniveau, hvilket kan være afskrækkende for indbrudstyve.

Læs også: 10 tegn på, at din kat virkelig elsker dig

Tyven foretrækker ofte andre døre

Men der er andre veje ind i dit hus, som indbrudstyven ofte foretrækker frem for hoveddøren. Terrassedøren er jo oftest placeret omme i haven, og er derfor både en yndet indgang og en flugtmulighed for indbrudstyven. Det samme gælder en evt. kælderdør ud til det fri, hvor tyven kan arbejde uset og dermed i fred og ro.

For begge døre gælder det, at de bør forsynes med en god sikker lås, som også kan låses indefra. Det afskærer tyven fra at kunne bruge døren som en flugtvej.

Lås på vinduerne

Vinduer bruges også flittigt af indbrudstyve som både indgang og flugtvej, så særligt udsatte vinduer, der ligger godt skjult fra vejen kan også med fordel forsynes med lås, der kan låses med nøgle.

Et elektronisk låsesystem, hvor alle vinduer og terrassedøre kan låse med et tryk på en knap, sikrer, at du ikke glemmer at låse nogen steder, når du går ud. 

Bore- og dirkefrie låse

Foto: Per Handberg
Øverst den gammelkendte nøgle til fem-stift -låsen, der ikke bør sidde i nogen hoveddør i dag. Den mere sikre nederst er fra 1980’erne, men er også overhalet af langt mere sikre systemer.

 

Læs også: Få fred for fluer med mønter og vandposer

I mange år var en lås synonym med den klassiske fem- stift-lås, der skulle åbnes med nøglen med det runde hoved, men den anbefales nu kun til at aflåse skabe, der ikke indeholder noget af særlig værdi. Igennem årene er låsesystemerne udviklet voldsomt og især i disse år dukker nye muligheder frem på markedet.

Nutidens låsecylindre er både bore-  og dirkefri, og ved de sikreste af dem,  kræver det et sikkerhedskort for at få  kopieret en nøgle.

Elektroniske låsesystemer

Hvor elektroniske låsesystemer før var forbeholdt erhvervslivet, så er flere og flere private begyndt at sige farvel til nøglerne og gået over til elektroniske fjernbetjeninger, kodelåse eller låsesystemer, der kan styres via smartphones.

Blandt de nyeste muligheder er fx, at du kan låse eller åbne alle husets låse med et enkelt tryk, tildele håndværkere en engangsnøgle via mobiltelefon og bestemme, hvem der kan låse op hvornår.

Lige nu er markedet i rivende udvikling, og der kommer jævnligt nye løsninger på markedet. 

Se her, hvordan du selv kan montere en elektronisk kodelås på terrassedøren.

4 gode råd mod indbrud 

Ud over forsvarlige låse er der en række andre praktiske foranstaltninger, du kan foretage for at mindske indbrudstyvens lyst til at bryde ind hos dig.

Læs også: Vidunderlige klatrende hortensia

  1. Sørg for at have et bevægelsesfølsomt udelys, som tænder, når nogen nærmer sig boligen, og indendørs lys koblet til et tænd/sluk-ur kan få det til at se ud, som om der er nogen hjemme om aftenen. 
  2. Er du fx væk i længere tid, så allier dig med naboerne, så de kan hjælpe med at få din bolig til at se beboelig ud.
  3. Det kan være at fylde affald i jeres skraldespand, tømme postkassen, bruge jeres tørrestativ og parkere deres bil i jeres indkørsel. 
  4. Er der bevoksning, som indbrudstyven kan skjule sig bag, mens de arbejder, så overvej at beskære det, så udsynet fra vejen eller naboerne bliver bedre.

Gode låse-tips om sikkerhed

Har du lås på de indvendige døre, skal du kun låse dem, hvis du har en alarm installeret. En alarm forkorter den tid, indbrudstyven har til rådighed, og så forhindrer låsede døre,
tyven i at komme rundt i alle rum. 

Har du ikke alarm, kan tyven i ro og fred bryde dørene op, hvad enten de er låst eller ej.

Husk, at når der er mennesker i huset, skal det altid være muligt at kunne komme ud af et rum mere end et sted i tilfælde af fx brand. 

Udover døren skal der også være en redningsåbning i form af fx et vindue, en lem eller en anden dør, og den skal være nem at åbne. 

Så er vinduet i soveværelset forsynet med en lås, skal den være låst op, eller nøglen skal sidde i, når der er nogen hjemme.

Se mere om redningsåbninger her

19 november 2014
0

Derfor bør du børnesikre dit hjem - og sådan gør du

Faldulykker, brandulykker, drukneulykker, skoldninger, forgiftninger, og kvælninger. Listen er lang. Læs her, hvordan du forebygger, at...

0

Regler for altaner: det må du og det må du ikke

Når man har en altan, skal den bruges. Men hvad må man egentlig bruge den til? Må man grille på den? Må man hænge lærred over gelænderet....

0

7 tegn på at dit hus får besøg af indbrudstyven

Tænker du nogensinde over, om dit hus afslører, at du ikke er hjemme? Se her en række ting, du bør tænke over, inden du forlader dit hjem.

0

Gasvarmeovne skal testes af Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen vil nu undersøge, om der generelt er sikkerhedsmæssige problemer med de populære gasvarmeovne, som er kombineret med...

0

Gør livet besværligt for tyve ved at sikre dit hus

Tyve får ofte adgang til private hjem via vinduer og døre, så det er ikke helt lige meget, hvordan du indbrudssikrer dit hjem og hvilken...

0

Brug biopejsen sikkert – følg disse enkle råd

Biopejsen bliver stadig mere populær blandt husejere. Samtidig er der desværre også sket forbrændingsulykker med biopejsen, og der findes...

2

Sådan laver du en radonmåling og sådan sikrer du dit hus mod radon

Hvad er radon? Radon er en radioaktiv gasart, der siver op i nogle huse fra undergrunden. Har du mistanke om høj koncentration i dit hjem,...

0

Beskyt din bolig mod indbrud

En tidligere kriminel, en betjent og en forsikringsmand udpeger de svageste steder ved dit hus – og giver tips til bedre sikring. Få håndfas...

1

Er vandbassinet i din have sikkert for børnene?

Mange har vandbassiner i deres have, men de kan være farlige for børnene, hvis ikke man sikrer dem ordentligt. Hvert år dør børn eller...

0

Nu kan du også sikre din bolig med DNA-spray

Vil du sikre din værdigenstande mod tyveri, så er DNA-spray det allernyeste. Læs her, hvordan det fungerer.

0

Nu kan du se, hvor mange indbrud, der er i din kommune

Med et enkelt klik kan du nu se det præcise antal indbrud i din kommune, og hvor den befinder sig på tyvenes hitliste. Statistikken afslører...

0

3 gode råd mod indbrud

Det er en rigtig god idé at huske at låse døren - også når du er hjemme - af hensyn til forsikringen. Og så kan en ny app hjælpe dig med at...

0

For store gasflasker kan få grillen til at eksplodere

Sikkerhedsstyrelsen advarer om faren ved at bruge for store gasflasker til grillen. I august eksploderede en flaske på grund af for højt...

0

Så galt kunne det gå i haven, hvis der ingen regler var

Træk i slideren på billedet inde i artiklen og se, hvorfor det giver mening med standardiseringer af regler for haveredskaber og legeredskab...

0

Behjælpeligt trick: Derfor skal du fra nu af lægge en mønt i fryser...

Et genialt trick bliver delt af flere hundrede personer på Facebook. En god idé til dig, der skal ud og rejse i ferien.