Foto: Dansikring installation

Få besked, hvis uheldet er ude

Sikkerhed

Ny teknologi passer på dit hus - også når du ikke er hjemme. Tag med rundt i boligen, og vurder, om de nye alarmer er noget for dig.


Der er rigtig mange nye, tekniske muligheder for at få besked, hvis der er noget galt i dit hus. Og det er jo meget praktisk, for det kan være svært at opdage fx et sprunget vandrør i tide, hvis skaden sker under jorden. Du kan også sætte den nye elektronik til at overvåge din fryser, så du ved, hvor højt temperaturen har været oppe ved en strømafbrydelse, og du kan overvåge dit vand- og elforbrug, så du får besked, hvis det løber løbsk.

I dag er en alarm ikke længere blot en hyletone, der jo kræver, at nogen er hjemme og hører den. Installerer du en moderne alarmboks, kan du indstille den til at sende en sms til din mobiltelefon, så du omgående får besked, hvis noget er galt derhjemme - og hvad der er galt!

Alarmer
skal tale samme elektroniske sprog
Hvis du ønsker at installere flere forskellige alarmer i dit hus, er det en god idé at anskaffe nogle, der så at sige taler samme elektroniske sprog. Så behøver du nemlig ikke at have en hel væg med blinkende bokse og systemer, men du kan nøjes med én central boks, hvor du tilkobler alle husets alarmer.

De fleste nye alarmsystemer byder på interaktive muligheder. Systemet kan tilkobles husets elsystem, og det giver mulighed for, at du fx kan sende en sms og få tændt varmen i sommerhuset, få koblet tyverialarmen fra, når vinduespudseren kommer, eller systemet kan benyttes som tænd/sluk-ur, når familien er på ferie.

 
Forhandler: Vandvagt, tlf. 97 92 28 28Stort vandforbrug
En vandvagt overvåger forbruget af vand. Du indstiller et beregnet antal liter, og når det mål overskrides, fordi børnene har glemt at lukke for vandet, eller der er brud på et vandrør, luk- ker vandvagten for vandet, så du undgår både vandskade og betaling af den store vandregning. Vandvagten kan også overvåge fjernvarmesystemet og suppleres med en lille føler, der tjekker, om der er vand/fugt i et rum. Vandvagten bør installeres af en VVS-installatør. Den kan desuden tilsluttes lydalarm og sende sms.

Forhandler, Vandvagt Aps, tlf. 97 92 28 28Afslør strømslugerne
Den nye teknologi giver dig mulighed for at overvåge dit elforbrug og afsløre strømslugerne. En lille måleenhed kan tilsluttes din el-måler (af en el-installatør) og måler det aktuelle forbrug af strøm i huset. Det medfølgende - trådløse - display kan placeres i fx køkkenet, hvor du kan holde øje med dit forbrug. Displayet angiver nemlig det aktuelle el-forbrug i ampere, kW og kroner pr. time.

Prøv også at tage den med rundt i huset og se, hvor meget forbruget går ned, når du fx slukker alle standbylamperne ved computeren, slukker fjernsynet på kontakten eller slukker fryseren et øjeblik. Når du skal på ferie, kan du også lige tjekke, om forbruget er for højt til et ubeboet hus, og endelig kan du indstille måleren til at give alarm, hvis forbruget bliver højere, end du ønsker det. Som en ekstra ting viser displayet temperatur og luftfugtighed i dit hus.

Sikkerhed ved strømsvigt Forhandler, UPS Butikken, tlf. 56 16 18 40
Springer du også ud af sengen og hiver stikket ud af din computer, når det tordner? Så er løsningen måske en lille boks, der på fagsprog hedder en UPS.
Boksen sætter du imellem stikkontakten og din computer; og den stopper ganske enkelt overspændinger fra lyn, der slår ned i ledningsnettet. Boksen indeholder desuden et batteri, som din computer kan få strøm fra, hvis strømmen svigter. Så kan computeren lukke pænt og ordentligt ned, og du mister ikke det, du sidder og arbejder med. UPS-boksen kan også benyttes til andet af husets dyre elektronik. Ved nyinstallation kan den integreres i elsystemet, så du har nogle "sikre" stikkontakter rundt om i huset.
UPS-boksens sikring mod strømafbrydelser kan også benyttes til pillefyr, hvor det er vigtigt, at cirkulationspumpen fortsætter med at transportere varmen væk fra kedlen, der ellers kan blive overophedet. Her skal du vælge en UPS med ekstra stort batteri, der kan klare flere timers drift af pumpen.
Fotos: Sensor: Dansikring Direct. Alarm: Scanpix
Hold tyvene borte
En tyverialarm består grundlæggende af rumfølere, der er sat op i udvalgte rum i huset. Når alarmen er slået til, og noget bevæger sig i rummet, starter en sirene. Nogle alarmsystemer er ikke tilknyttet et alarmselskab, og i mange tilfælde er den høje sirene nok til at skræmme tyven væk.


Forhandler: Dansikring Direct, tlf. 80 20 50 50

Nøglebrikken er børnenes kode til alarmen

Er systemet tilknyttet en kontrolcentral, sender de en vægter ud til dit hus, når alarmen går, og de kontakter herefter dig og orienterer eventuelt også politiet.
Tyverialarmer bør altid tilpasses det enkelte hus, så der tages højde for husets indretning og fx børn, der kommer hjem fra skole. Nogle rumfølere tillader husdyr op til en vis størrelse at være i rummet, uden at det medfører alarm, mens andre har indbygget kamera, der, i det øjeblik alarmen aktiveres, tager en række billeder, der overføres direkte til kontrolcentralen, der straks kan se, hvad der har aktiveret alarmen. Er det fx ubudne gæster eller måske blot et gardin, der har aktiveret føleren?

Forhandler: Whirlpool, tlf. 44 88 02 22Høj temperatur
I køkkenet kan du med den nye teknologi få at vide, om maden har været for varm? En "black out"-alarm bygget ind i køleskab eller fryser vil vise, om der har været strømafbrydelse og også den højeste temperatur, madvarerne har været udsat for.
Hvis temperaturen kommer op over det niveau, du har indstillet - fx fordi døren ikke er lukket - vil det desuden give alarm ved at bippe og blinke.
23 oktober 2006
Mere om Sikkerhed

Derfor bør du børnesikre dit hjem - og sådan gør du

Sikkerhed Faldulykker, brandulykker, drukneulykker, skoldninger, forgiftninger, og kvælninger. Listen er lang. Læs her, hvordan du forebygger, at barnet kommer galt afsted, og skab en tryg legeplads for de små.

Regler for altaner: det må du og det må du ikke

Sikkerhed Når man har en altan, skal den bruges. Men hvad må man egentlig bruge den til? Må man grille på den? Må man hænge lærred over gelænderet....

Gør det svært for indbrudstyven

Sikkerhed Indbrudstyvene har højsæson i sommerferieperioden og den mørke vintertid, men du kan gøre deres arbejde besværligt med de rette låse på de...

7 tegn på at dit hus får besøg af indbrudstyven

Sikkerhed Tænker du nogensinde over, om dit hus afslører, at du ikke er hjemme? Se her en række ting, du bør tænke over, inden du forlader dit hjem.

Gasvarmeovne skal testes af Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhed Sikkerhedsstyrelsen vil nu undersøge, om der generelt er sikkerhedsmæssige problemer med de populære gasvarmeovne, som er kombineret med...

Gør livet besværligt for tyve ved at sikre dit hus

Sikkerhed Tyve får ofte adgang til private hjem via vinduer og døre, så det er ikke helt lige meget, hvordan du indbrudssikrer dit hjem og hvilken...

Brug biopejsen sikkert – følg disse enkle råd

Sikkerhed Biopejsen bliver stadig mere populær blandt husejere. Samtidig er der desværre også sket forbrændingsulykker med biopejsen, og der findes ikke en standard, som detaljeret beskriver sikkerhedskravene. Her får du gode råd til, hvordan du sikkert kan nyde indelivet med en biopejs.

Sådan laver du en radonmåling og sådan sikrer du dit hus mod radon

Sikkerhed Hvad er radon? Radon er en radioaktiv gasart, der siver op i nogle huse fra undergrunden. Har du mistanke om høj koncentration i dit hjem,...

Beskyt din bolig mod indbrud

Sikkerhed En tidligere kriminel, en betjent og en forsikringsmand udpeger de svageste steder ved dit hus – og giver tips til bedre sikring. Få håndfas...

Er vandbassinet i din have sikkert for børnene?

Sikkerhed Mange har vandbassiner i deres have, men de kan være farlige for børnene, hvis ikke man sikrer dem ordentligt. Hvert år dør børn eller kommer til skade på grund af drukneulykker. Hvis du har vand i haven, så tænk grundigt over sikkerheden for dine børn eller børnebørn.

Nu kan du også sikre din bolig med DNA-spray

Sikkerhed Vil du sikre din værdigenstande mod tyveri, så er DNA-spray det allernyeste. Læs her, hvordan det fungerer.

Nu kan du se, hvor mange indbrud, der er i din kommune

Sikkerhed Med et enkelt klik kan du nu se det præcise antal indbrud i din kommune, og hvor den befinder sig på tyvenes hitliste. Statistikken afslører...

3 gode råd mod indbrud

Sikkerhed Det er en rigtig god idé at huske at låse døren - også når du er hjemme - af hensyn til forsikringen. Og så kan en ny app hjælpe dig med at holde styr på indboet.

For store gasflasker kan få grillen til at eksplodere

Sikkerhed Sikkerhedsstyrelsen advarer om faren ved at bruge for store gasflasker til grillen. I august eksploderede en flaske på grund af for højt...

Så galt kunne det gå i haven, hvis der ingen regler var

Sikkerhed Træk i slideren på billedet inde i artiklen og se, hvorfor det giver mening med standardiseringer af regler for haveredskaber og legeredskab...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.