Beskyt dit hjem mod brand

Hvert år omkommer mennesker i brande i privatboliger i Danmark. Og hvert år anmeldes omkring 35.000 brandskader på løsøre. Selv med forebyggelse kan der opstå brand i dit hjem. Det gælder om at være på forkant. Sørg for, at dit hus er ordentligt forsikret, og sørg for at der er flere veje ud af hvert rum, fx gennem et vindue og om nødvendigt via et reb.


Sådan kommer du på forkant

Byggematerialer
Bløde masonitplader (Celotex) på væggene og isolering af flamingo-plader skal du skifte ud med brandsikre materialer som gips og mineraluld. Er ilden først løs, vil materialerne forværre branden.

Rørgennemføringer

Sørg for at lukke gennemføringer omkring rør og kabler i væggene, så ild ikke kan sprede sig fra et rum til et andet ad den vej.

Kemikalier og gasflasker
Tænk over, hvor og hvordan du opbevarer kemikalier og gasflasker, og sørg for kun at have de tilladte maksimale 15 kg gas, 25 liter brandbare væsker og 5 kg fyrværkeri (krudtmængde).

Tætte døre
En tæt dør, selv en let mellemdør, kan begrænse ildens spredning i et stykke tid. Der kan, særligt mellem etagerne i flerplanshuse, være krav om egentlige branddøre.

Andre steder du skal passe på

Foto: iStockphotoVinkelsliber
Når gnisterne fyger fra vinkel­sliberens skive, der skærer i metal, skal du holde øje med, at gnisterne ikke tænder ild i brandbare materialer.

Kabeltromle
Et sammenrullet kabel på tromle fungerer som en spole, der kan blive så varm, at kablet smelter og antændes. Rul kablet helt ud, inden du bruger det.

Ukrudtsbrænder
Det sker næsten hvert år, at en husejer er lidt for ivrig med ukrudtsbrænderen og får sat ild til lidt tørt græs eller andet let antændeligt, og pludselig står rækværk eller i værste fald hus i lys lue. Vær opmærksom på ilden og eventuelle gløder, særligt i tørre perioder.

Mest læste artikler