Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten, der netop har bygget egen udestue. Læs også, hvordan en ejendomsmægler vurderer parrets udestue Har det været en god forretning?

Kan en ny udestue betale sig?

De fleste boligejere bygger ny udestue for selv at få gavn af herlighedsværdien. Det har det par, som idényt har besøgt i Snekkersten, også gjort.

Lotte Rønne og Søren Jensen gjorde sig dog overvejelser om, hvorvidt investeringen i deres nye udestue kunne hentes hjem, hvis de engang skulle vælge at sælge deres stråtækte hus med sin nye udestue.. 

Vi skitserer i denne artikel de overvejelser, som boligejere kan have vedrørende det forretningsmæssige aspekt i at bygge en ny udestue. Vi spørger også en ejendomsmægler med udgangspunkt i udestuen i Nordsjælland, om hvad man skal tænke på, hvis man ud over herlighedsværdien også gerne vil opnå en værdistigning på sin ejendom gennem en ny udestue. 

En ny udestue

De 10 kvadratmeter i grænselandet mellem natur og inden døre ligger hyggeligt oplyste hen i den nordsjællandske skumring i udkanten af Snekkersten. 

Det er ikke så længe siden, at Lotte Rønne og Søren Jensen kunne drikke den første kop kaffe i udestuen, og lige siden har familien, som hver anden uge også huser hendes 14-årige søn, Simon, spist alle deres måltider her. 

– Vi besluttede os for knap to år siden for at få en udestue, fordi vi havde set det i et blad, siger Lotte Rønne. Søren Jensen var noget mere skeptisk ved tanken. For de var inden da lige blevet færdige med det nye stråtag. 

– Men jeg plagede længe, og i dag er vi enige om, at pengene er givet godt ud, fortsætter hun.

Mange overvejer udestuen

Parret fra Snekkersten er langt fra de eneste, som har eller har haft planer om et par ekstra kvadratmeter, som kan bringe dem tættere på naturen. 

En undersøgelse, som Bolius, Boligejernes Videncenter, har lavet, viser, at 14 % af alle danske boligejere overvejer at bygge enten udestue, vinterhave eller havestue. Morten Friis Nielsen er indehaver af ejendomsmæglerfirmaet Place2Live i Helsingør. Han ser ikke mange nye udestuer i sit område, men han er positivt overrasket, da han ser Lotte Rønne og Søren Jensens.

– Det fungerer godt her, fordi huset er anderledes, og der kommer mere luft og lys i huset med denne løsning, siger han.

Huset blev ca. 150.000 kr. mere værd

Han er ikke i tvivl om, at investeringen på cirka 120.000 kr. er godt givet ud, hvis parret en dag vil sælge de 106 kvadratmeter.

– Jeg tror, at projektet vinder på flere planer: For det første vil huset blive solgt hurtigere, for det andet vil det blive solgt til en pris, som minimum er investeringen værd, og for det tredje er de jo glade for at bruge den. Mit bud er, at merværdien på huset er 150.000 kr. med udestuen, siger han.

Vælg et passende tag til udestuen

Generelt har Søren Jensen og Lotte Rønne ikke haft nogle større skrupler ved at bygge udestuen. Fra begyndelsen havde de dog udelukket, at taget på stuen ude i naturen skulle være stråtag ligesom resten af huset. 

Men parret vil gerne beklæde tagpappet, som lige nu ligger på udestuen, med nogle svenske tag-spån, som med tiden vil falde bedre ind med stråtaget.

– Da jeg fandt ud af, at det ville koste 12.500 kr., udskød vi de planer. Det er jo mange penge for ren kosmetik, siger Søren Jensen.

Det mener ejendomsmægleren dog ikke har været det rigtige valg.

– Tagpappet med stålkanterne er ikke smukt at se på. Jeg synes, at de burde have gennemført udestuen ved at få stråtækt udestuen fra begyndelsen, så den ville hænge bedre sammen med resten af huset eller i det mindste få lagt tagspån på, mener Morten Friis Nielsen.

Tænk på kvaliteten af byggematerialerne

Som mægler glæder han sig over, at parret har valgt kvalitet frem for en mere økonomisk løsning. Kvalitet er lettere at “sælge godt” i næste led, som han siger.

En forholdsvis lang sagsbehandlingstid hos Helsingør Kommune viser, at det er vigtigt, at du går i gang med projektet tidligt. Det er en af de erfaringer, parret gerne giver videre. Parret har været glade for den grundige vejledning, de har fået af deres erfarne tømrer. 

– Han havde en del udfordringer med de skæve linjer i det gamle bondehus. Ind imellem måtte han bruge trælim og save til for at få det hele til at passe, forklarer Søren Jensen og peger op i et hjørne, hvor de fine skævheder i hovedhuset står frem.

Før i tiden var der blot to små vinduer i gavlen til stuen. I dag bliver stuen, som har fået en del mere dagslys med den nye tilbygning, kun brugt til TV-kiggeri, og køkkenet bruges kun til madlavning, for alle måltider indtages i udestuen.

– Vi har bygget udestuen, fordi vi gerne ville have den. Ikke for at sælge huset med større fortjeneste. Vi har nemlig tænkt os at være her mange år endnu, siger Søren Jensen.

Læs også: Ny udestue – første skridt er valg af opvarmning

Mest læste artikler