Sådan skifter du dine vindskeder

Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.


Når vindskede og dækbræt  er mæt af dage og skal skiftes, kan det godt betale sig at gøre nogle overvejelser om en praktisk og æstetisk ansvarlig løsningsmodel.

Vi viser dig, hvordan du kan lave en ny vindskede i en god solid planke. Den skal beklædes med en sortmalet Hardieplank/Cementfiberbrædder. 

Det er smukt, det klæder huset, og så skal  du ikke tænke mere over vedligeholdelsen. I hvert fald ikke lige netop på vindskeden – og den sider jo deroppe, hvor det er rigtig besværligt at vedligeholde.

Husk sikkerheden

Men inden du går i gang, så skal du have styr på sikkerheden.

Et godt og sikkert rullestillads er at foretrække. Godt fodtøj og sikkerhedsline. Pas på, når du bevæger dig på taget.  

Materialer og facts

  • 8 x 180 mm Cembrit Hardieplanke: 6 cementfiberbrædder som tilpasses, sort. 
  • 25 x 145 mm gran (Her 24 m)
  • Skruer m. skiver (4,5 x 41 mm)
  • Spånskruer (90 mm)
  • Olie og træbeskyttelse
  • 24 m VTA vindskede (25 x 150 mm)
  • Gummimembran (Brug fx en gammel cykelslange og spar en rulle dyr EPDM-bånd)
  • Pris: Ca. 2.000 kr.
  • Specialværktøj: Specielt klilppeværktøj fra Cembrit. Alternativt eller som supplement en firetandet specialklinge beregnet til fibercement.
  • Sværhedsgrad: Mellem/svær
  • Tidsforbrug: Sæt en weekend af til projektet. Det tager altid lidt ekstra tid, når der skal arbejdes i højderne.

Sådan gør du – trin for trin

1. Løsn det slidte bræt lidt ad gangen, så det ikke knækker. Hvis du er forsigtig under processen og ikke ødelægger brættet, kan du bruge det som skabelon, når det nye skal formes. Du slipper for at måle, og minimerer risikoen for at lave fejl.

2. Når brættet er frigjort, skal du forsigtigt lægge det på et par bukke. Bank de gamle søm tilbage og træk dem ud med dit koben eller en hammer.

3. Det er en god idé at oliere de nye vindskedebrædder et par dage, inden du skal bruge dem. Så kan de ligge og tørre, og du slipper for at blive svinet til, når du skal bearbejde dem.

4. Der findes ikke noget bræt, der er “ret” på kanten. Der vil altid være en ”pilhøjde”. Hav øje for at buen/skævheden peger opad, så brættet, når det er fastgjort i begge ender, falder på plads på midten.

5. Placér den gamle vindskede oven på det nye bræt og overfør med en spids tømrerblyant snit i top og ved fod. Hvis der mangler noget af den gamle vindskede, kan du forlænge snittene med en tommestok eller en smigvinkel. Køb en special fedtblyant til optegningsarbejdet. Det betaler sig!

6. Sav vindskeden til med en god skarp fukssvans. Sørg for at save en enkelt millimeter ”under”. Det er fysisk umuligt at save 100% vinkelret, så når du saver lidt under, bliver samlingen en lille smule utæt bagpå, men fuldstændig tæt på forsiden.

7. Læg den nye vindskede langs overkanten på cement-fiberbrættet, markér kort- og langside og sav til.

8. Vær forsigtig med Hardieplanken. Selv om den kan holde i flere årtier, er den sart og skrøbelig ifm. bearbejdningen. Den første skal flækkes, så de halve strimler kan bruges til dækbræt. 

9. Har du mulighed for at anvende en fåtandet klinge i rundsaven, skal du stille dybden, så klingen kun går et par millimeter gennem emnet.

10. Hardieplanken er 3600 mm. lang. Er det ikke nok, bruger du to stykker Hardieplank. Bag samlingen skal der placeres en gummimembran, så det bagvedliggende vindskede er beskyttet mod vind og vejr.

11. Plankerne vil arbejde en smule i længderetningen når temperaturen skifter, så derfor må Hardieplanken ikke støde helt sammen. Lav et par millimeter luft i samlingen og fixér begge stykker med en skruetvinge, så der er styr på dem.

12. Nu skal der bores huller til fastgørelse af Hardieplanken. Der skal sidde to skruer over hinanden for hver ca. 40 – 50 cm. Hullerne placeres minimum 25 mm. fra kanten af Hardieplanken. Det ser ret godt ud, hvis du er omhyggelig med en vinkel, når hullerne markeres.

13. Bor fór med et 5,5 mm bor, så der er plads omkring skruen til bevægelse. Vær omhyggelig med arbejdet, så du får et lækkert resultat, du bliver glad af at se på. Det, du laver nu, skal sidde på dit hus i mange år frem i tiden.

14. Børst borestøv af med en støvkost og skru så Hardieplanken fast til vindskeden med en 4,5 x 41 mm cembrit facadeskrue. Der er et ret stort hoved på skruen, så du skal ikke sætte skiver imellem. Det betyder også, at du skal være omhyggelig med at skrue skruen pænt vinkelret, eller lodret ned i emnet.

15. Nu skal du rejse vindskeden op, så overkanten med pilhøjde vender op ad. Læg herefter dækbrættet oven på kanten. Bor for ud for montageskruerne i vindskeden, skru dækbrættet fast og børst alt støv væk.

16. Klip dækbrættet af så det passer i længden, og så skal alle de steder, du har brudt den originale kant på Hardieplanken, males. Smør reparationsmalingen på, men pas på at malingen ikke bliver smurt ud over forsiden. Selvom det er den rigtige farve, bliver overgangen synlig.

17. Nu skal du igen afmontere Hardieplanken og finde de lange udendørsskruer frem. Vores lægteender er skrøbelige, så vi har brugt 120 mm. skruer for at få fat i noget holdbart. Få en hjælper til at holde vindskeden fast i den ene ende og skru den så fast i hver lægteende hele vejen fra kip til fod.

18. Husk at montere gummimembranen – et såkaldt fladt EPDM-bånd, bag alle samlinger, Hardieplanken monteres. Og sørg for at lave et par millimeter luft i samlingen oppe i kip.

19. Når vindskeden sidder, er det tid til at montere dækbrættet og på forhånd glæde sig over den lette vedligeholdelse fremover. Læg dækbrættet på og skru det fast.

Kilde: Gør Det Selv

Mest læste artikler