Læg varmen ned i gulvet

Mens en traditionel radiator sender en masse varme op under loftet, er det omvendt med gulvvarme. Her er varmen nede ved dine fødder. Og netop det, at varmen kommer nedefra, vil i mange tilfælde medføre en mindre varmeregning. Du kan holde en rumtemperatur på 20°C og alligevel opleve det, som om rummet var 22°C.


Gulvvarme gør dagligdagen lettere
Der er flere små og store fordele ved at lægge varmen ned i gulvet. Du slipper for radiatorer, der ofte begrænser indretningen af rummene, og du slipper for den besværlige rengøring af de støvede radiatorer. Desuden undgår du, at radiatorerne cirkulerer den opvarmede luft – og støv – rundt i rummene, hvad der er et stort plus for allergikere.

Gulvvarme kan lægges under alle typer gulv

Et moderne gulvvarmeanlæg kan i dag lægges under alle typer gulve – både fliser, laminat, parket og massive trægulve. Gulvet skal blot være godkendt til gulvvarme, og specielt trægulve kræver en god termostat og regulering, der sikrer, at gulvets overflade aldrig kommer over 25-27 grader.

Rumføleren holder styr på varmen
Gulvvarmen reguleres normalt ved en rumføler, der måler rumtemperaturen i ca. 1,2 meters højde over gulvet. Desuden kan der være følere i gulvet, som sikrer, at gulvets overflade aldrig kommer over 27°C, der er maksimum for, hvad trægulve kan holde til.

De trådløse termostater kan flyttes rundt i huset


I et rum med stort varmeindfald fx fra store ruder, kan gulvføleren også sikre, at gulvet holdes varmt, selvom rumføleren vil slå varmen fra, når solen står ind ad vinduerne. De nye termostater er trådløse; hvad der letter installationen og gør det muligt at flytte termostaterne rundt i huset.

Gode råd til valg af trægulve

 
  • Tjek med leverandøren, at dit nye trægulv kan tåle gulvvarme – og hvilke temperaturer det må udsættes for.
  • Et gulv, hvor brædder eller stave er sømmet eller limet til underlaget, vil få lidt større fuger mellem brædderne og staven end normalt, når gulvvarmen er tændt. Vælg derfor en træart, som svinder mindst muligt.
  • Gulvvarme under trægulve bør være beregnet til formålet, og det skal være forsynet med sin egen varmekreds og automatik, så du altid kan begrænse temperaturen.
  • Reguleringen af temperaturen skal ske langsomt, da hurtige temperaturændringer kan forårsage revner i træet.
  • Pas på med store møbler og tykke tæpper – de kan får temperaturen til at stige, så træet vil tørre og sprække.
  • Endelig er det en god idé, at der er varme på hele året rundt – hvis du vil bevare dit trægulv på bedst mulige måde.

Hvad skal du vælge? Vandbåret gulvvarme eller el-gulvvarme. Se næste side.#br

Foto: JunckersVand eller el
Gulvvarmen kan enten være vandbåret med varmerør fra oliefyr, fjernvarme el. lign., eller det kan lægges som elvarme. En væsentlig forskel er, at det vandbårne anlæg jo kun varmer, når fyret kører. Og derfor er det en overvejelse værd at lægge “både/og”.

Oliefyret om vinteren og el i de varmere perioder

Altså gulvvarme fra oliefyret til opvarmningen om vinteren, og desuden elkabler til lidt komfortvarme i badeværelset og i dagligstuen i yderperioderne, hvor det er for tidligt at tænde fyret.

Kabler under gulvet
El-gulvvarme lægges som kabler under gulvet. Noget lægges i færdige måtter, der enten købes i metermål eller specialfremstilles efter mål til rum med skæve vinkler.

Du kan styre, hvor varmen skal være
En anden mulighed er løse kabler. Her styrer du selv, hvor varmen ligger; og du kan fx lægge kablerne tættere i området foran håndvasken, under spisebordet etc. Trægulve skal dog altid have jævn varmefordeling. El-gulvvarme er nemt at lægge selv. Dog skal en elinstallatør tilslutte anlægget til elnettet.

Vandbåret gulvvarme i plastikrør


Vandbåret gulvvarme kan føres i PEX-rør, altså fleksible plastikrør. Rørene lægges i ét stykke, så der ikke er samlinger under gulvet. Ved gulvopbygning på strøer, lægges rørene i varmefordelingsplader, som sørger for at fordele varmen over hele gulvfladen. Systemet kan tilsluttes alle former for varmesystemer.

En VVS-installatør skal trykprøve slangerne


Vandtemperaturen i rørene ligger normalt mellem kun 28°C og 45°C, og den lave temperatur gør gulvvarmen velegnet sammen med en varmepumpe. Du kan selv lægge slangerne, men en VVS-installatør bør trykprøve det, før slangerne støbes ned, eller gulvet lægges – samt tilslutte det varmeanlægget.

Mest læste artikler