Fra tegning til færdig ombygning

Når du har fundet ud af, hvad der skal laves på dit hus og evt. har søgt og opnået byggetilladelse, er næste skridt at finde frem til, hvem der rent faktisk skal udføre arbejdet, og hvem der skal styre byggeriet.

Arbejdet kan gøres på mange måder
Selv om der er udfærdiget en fin tegning af drømmetilbygningen, kan arbejdet fortsat gøres på rigtig mange måder, og materialerne kan være i mange forskellige kvaliteter og ikke mindst prisklasser. Et vindue, en dør eller et klinkegulv kan svinge mange tusinde kroner i indkøbspris.

Tilbud skal være sammenlignelige
Så før du kan indhente tilbud på arbejdet, er det vigtigt, at der er udfærdiget et meget præcist udbudsmateriale med detaljerede anvisninger både på materialer og arbejdsgange.
Det giver sikkerhed for, at de tilbud, du får hjem, er sammenlignelige, og at kvaliteten på materialerne er ens – og den du ønsker dig.

Husk de tekniske lovkrav
Vær desuden opmærksom på, at der kan være tekniske lovkrav og anvisninger til konstruktionernes udformning, som du ikke kan forvente, at alle håndværkere er bekendt med.

Rådgivere skal have en ansvarsforsikring
Rådgivere (arkitekt/bygningskonstruktør/ingeniør) er derimod ansvarlige for kvaliteten af projektmaterialet og skal have en professionel ansvarsforsikring, som giver sikkerhed for, at alle konstruktioner er korrekt beskrevet, således at det endelige byggeri får et ordentligt indeklima og ikke lider af alvorlige konstruktionsfejl. Derfor vil det ofte være en god løsning at lade arkitekten udfærdige udbudsmaterialet og evt. indhente tilbud på arbejdet.

Læs om entrepriser på næste side. #br

Der er mange ting man skal tage stilling til inden man bygger til.


Fagentrepriser
Hvis du som privat forbruger selv vil styre byggeriet, skal du selv træffe aftaler med de enkelte håndværkere, koordinere deres arbejde og betale de enkelte virksomheder særskilt, i fagsprog hedder det fagentrepriser. Hermed bærer du selv ansvaret, hvis der er “huller” eller uoverensstemmelser i kontrakterne med de enkelte byggevirksomheder.

Hovedentreprise
Hvis du vil nøjes med at lave én aftale med én virksomhed, kan du vælge en hovedentreprenør, som har ansvaret for hele byggeriet. Hovedentreprenøren indgår kontrakterne med de forskellige grupper af håndværkere, dvs. underentreprenørerne, og har ansvaret for at styre og koordinere deres arbejde. Du skal dog selv sørge for projektmaterialet, evt. med hjælp fra en arkitekt eller ingeniør. Du kan vælge at lade rådgiveren være med under hele byggeprocessen.

Totalentreprise
Hvis du ønsker, at byggevirksomheden leverer tegninger og beskrivelser og også koordinerer de enkelte håndværkeres arbejde, skal du vælge totalentreprise.

Totalentreprise er lig med kun en virksomhed
Vælger du at lade arbejdet udføre i totalentreprise, skal du kun træffe aftaler med og afregne over for én virksomhed. Her vil virksomheden betale sin egen samarbejdspartner for at udfærdige de nødvendige tegninger og beskrivelser, og du har i sagens indledende faser ikke så megen kontrol over æstetik og funktion, der typisk vil blive valgt mellem en række standardiserede løsninger.

Se også: 22 mandala-tegninger, du kan farvelægge – print gratis mandalaer

Mest læste artikler