Få en gæstehytte i haven

Det er både praktisk og hyggeligt at have et lille gæstehus i haven. Se vores guide til, hvad du skal gøre for at realisere drømmen om en gæstehytte.


Få et gæsteværelse – ude i haven

Hvis det konstant kniber med pladsen, når veninden, tanten eller onklen skal overnatte, er det måske på tide at få lige det ekstra gæsteværelse, der mangler. En decideret udbygning kan være en dyr sag, hvorimod en bjælkehytte i haven kan erhverves for rimelige penge.

Læs først om krav til konstruktionen

Før du vælger, hvilket gæstehus, der skal opføres i din have, er der en række ting, du bør tænke igennem og forholde dig til. Først af alt bør du sætte dig ind i Bygningsreglementet, BR08, hvoraf et nyt trådte i kraft i februar 2008. Her kan du læse om de overordnede krav til konstruktioner, materialer, placering på grunden osv.

Byggetilladelse og bebyggelsesprocent

Desuden skal du regne med, at du til et gæstehus skal søge om byggetilladelse i din kommunes tekniske forvaltning, og at du ikke må begynde at opføre hytten, før du har tilladelsen fra kommunen i hus. Det er desuden en god idé at spørge, om der er særlige forhold i forbindelse med opførelsen af hytten, der gælder for netop din kommune. Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at den hytte, du falder for, ikke er større, end at du overholder bebyggelsesprocenten på din grund.
  
Byggetilladelse – hvornår skal du søge?

Måske vil teenageren hellere bo i en gæstehytte

Det gælder om at tænke langsigtet, når hytten skal vælges. Ud over gæsteværelse kunne det jo være, at teenagedatteren om nogle år ville være glad for at flytte “i eget hus” i haven. Hvis hytten skal bruges til helårsbeboelse, skal den helårsisoleres og forsynes med superlavenergivinduer, hvilket er lettere, hvis du får det gjort med det samme.

Færdigsamlet gæstehytte eller byg-selv?

Markedet for bjælkehytter er enormt og broget. Fald ikke for den første hytte du ser, men sørg for at se på hytter hos så bredt et udvalg af forhandlere som muligt. Og helst ikke kun på internettet, men også rent fysisk. Så kan du lettere danne dig et indtryk af kvaliteten. Nogle firmaer leverer udelukkende færdigsamlede hytter, mens andre leverer materialerne, hvorefter man selv kan opføre hytten – noget, som ikke skulle volde de store problemer for habile gør det selv-folk.

Valg af fundament til gæstehytte

Før hytten eller materialerne ankommer, skal fundamentet være lavet. Den billigste løsning er et punktfundament, der består af støbte sokler, anbragt med passende mellemrum, mens et almindeligt støbt fundament er dyrere. Til gengæld danner det en massiv afdækning udadtil, hvilket giver en automatisk sikring mod rotter. Punktfundamentet derimod skal have en form for rottesikrende beklædning.

Du kan selv lave fundamentet, hvilket selvsagt gør projektet billigere. Men husk, at det er vigtigt, at det er fuldstændigt i vater.

Læs også: sådan øger du salgsværdien på dit hus med en tilbygning

Tjek med forsikringen

Når du vil opføre en hytte i din have, bør du kontakte dit forsikringsselskab og høre, hvordan det forholder sig til den nye bebyggelse. Reglerne varierer, men hos mange forsikringsselskaber vil gæstehytten automatisk blive omfattet af husforsikringen – hvis ellers hytten står på et solidt fundament og ikke bare er placeret oven på fliser eller store sten. I så fald er det kun brandforsikringen, der dækker.

Mest læste artikler