Tænk dig om, før du vælger ejerskifteforsikringen fra

Som huskøber er det vanskeligt at kræve erstatning, hvis du ikke har købt en ejerskifteforsikring, og der efter købet viser sig skjulte skader på huset. Alligevel er det kun halvdelen af huskøberne, der vælger at tegne forsikringen. Men som køber skal du tænke dig godt om, før du træffer den beslutning, da den kan ende med at koste mange penge.

Sælger slipper for mangelansvar

Hvis sælger fremlægger en tilstandsrapport, en el-installationsrapport og et tilbud på ejerskifteforsikring ved et husslag, så slipper vedkommende for sit mangelansvar på huset på en lang række områder, uanset om køber siger ja eller nej til ejerskifteforsikringen – og faktisk er der rigtig mange huskøbere, der siger nej tak til ejerskifteforsikringen.

Økonomien kan spille en rolle

Der kan være flere grunde til, at huskøbere vælger ejerskifteforsikringen fra.
– Nogle gør det for at slippe for udgiften, men man skal tænke på, at pengene kan være godt givet ud, når man er ude i så stor en investering, som et huskøb er, siger Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen. Det kan også være en helt bevidst beslutning, fordi man har en byggesagkyndig eller andre fagfolk, der har sagt god for huset, og man derfor anser risikoen for problemer som minimal.

Køberen står med problemet uden forsikringen

Hvis der alligevel viser sig at være problemer, som fx fugt, skimmelsvamp eller dårligt tag, er det i de fleste tilfælde udelukkende køberen, der står med problemet, hvis ikke der er tegnet forsikring.
– Det er som udgangspunkt kun, hvis sælger har handlet groft uagtsomt eller ligefrem svigagtigt, at køber kan få ret til en erstatning fra sælger. Selvfølgelig er det enhver huskøbers eget valg, om man vil købe ejerskifteforsikringen eller ej, man bør blot kende konsekvensen af at vælge den fra, siger Riccardo Krogh Pescatori. Dog anbefaler Forsikringsoplysningen, at du altid tegner en ejerskifteforsikring.

Nye regler efter 1. maj 2012

Med de nye regler om huseftersynsordningen, der trådte i kraft 1. maj 2012, bliver sælger fritaget for et endnu større mangelansvar ved boligen – og dermed bliver det også endnu vanskeligere for køber at kræve erstatning.

Lov trådte i kraft i 1996

Lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom trådte i kraft den 1.1.1996 for at øge forbrugerbeskyttelsen ved hushandler, både for køber og sælger. Sælger bliver fritaget for sit 10-årige mangelansvar, og køber kan vælge at takke ja til et tilbud om ejerskifteforsikring, så sælger og køber ikke senere havner i en tvist om eventuelle fejl og mangler ved huset.

Kilder: Erhvervs- og Byggestyrelsen, Danmarks Statistik og Forsikring & Pension

Læs også: Ejerskifteforsikring – hvad dækker den, og hvad er en god pris?

Mest læste artikler