Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Boligøkonomi og forsikring

Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer bedst til dig? Er du måske mere til ejerlejlighed, andelsbolig eller lejebolig? Test dig selv her.

Parcelhus til døden os skiller! En gammel dame i Seattle, Edith Macefield, nægtede at sælge sit hus. Så blev byen bare bygget op omkring hendes stædige parcelhus.
Parcelhus til døden os skiller! En gammel dame i Seattle, Edith Macefield, nægtede at sælge sit hus. Så blev byen bare bygget op omkring hendes stædige parcelhus. Foto: Flickr - Ben Tesch

I Danmark er der to dominerende boligformer: Der findes lidt over 1 million parcelhuse og omtrent det samme antal lejligheder i etageejendomme.

60 procent af alle danskere bor i ejerbolig. 20 procent bor som lejere i almennyttig byggeri. 8 procent bor i andelsbolig. Men bor folk egentlig dér, hvor de gerne vil være?

Hvor bor Idenyts læsere?

Vi har her på idenyt et temmelig godt overblik over, hvor vores læsere bor. Vi ved jo, hvor vi sender vores blade hen. Det er primært til de ca. 1.2 million ejere af parcelhuse i landet.

Vi har en klar formodning om, at folk trives godt i deres parcelhuse. Fordelene ved ejerboligen og parcelhuset skriger jo til himlen. Det er blandt andet:

 • Friheden til at gøre, hvad man vil i og med sin egen bolig.
 • Muligheden for at få formuen til at vokse.
 • Sikkerheden i alderdommen.
 • Den gode plads og den friske luft.

Men er det også dér, hvor vores læsere allerhelst kunne tænke sig at være? Eller er der en af de andre boformer, der faktisk passer bedre til - dig?

Parcelhus eller etageejendom?

Vi vil her begrænse os til 4 boformer: parcelhus, ejerlejlighed, andelsbolig og lejebolig. Grænserne er ofte flydende:

Læs også: 6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

 • Hvor hører rækkehuset for eksempel henne?
 • Den samme boligtype kan være både ejet og lejet.
 • Hvilken boligform er kollegier?
 • Og hvad skal man sige om fængsler?

Men lad os starte med de to første kombatanter i arenaen: parcelhus eller etageejendom?

Vi nævner kun nogle få fordele og ulemper ved hver boligtype. Listerne kan jo fortsættes i det uendelige. Du er selv den bedste til at tænke videre og tilføje de ting på listen, der passer for netop dig.  

Arkitekt Knud Friis' parcelhus ved Brabrand.

Fordele ved parcelhuset

 • Pladsen. Der er intet som god plads. Det gennemsnitlige antal kvadratmeter i danske parcelhuse er cirka 140. Det er dejligt meget plads! 
 • Haven. Masser af frisk luft og lege- og boltreplads for både børn og voksne.
 • Investeringen. Priserne går op og ned, men på længere sigt er fast ejendom generelt en god investering.

Ulemper ved parcelhuset

 • Dyrt. Priserne spænder fra nogle få hundrede tusinder til over 30 millioner, og huslejen kan være tilsvarende høj. Derfor skal mange parcelhusejere løbe ekstra stærkt for at få råd til at blive boende. 
 • Vedligeholdelse. Det er dit eget ansvar at holde boligen ved lige. Du kan ikke løfte i flok med andre medejere eller tørre den af på viceværten. Så det er bare op med pengepungen til håndværkerne eller på med arbejdshandskerne selv. 
 • Stor risiko. Boligen kan blive ramt af svamp, oversvømmelse, stormskader og andre naturskabte katastrofer. Du kan også tabe stort på boligen, hvis priserne er i bund, når du skal sælge.

Fordele ved etageejendomme

 • Byliv. Det er i byerne, man laver lagkagehuse. Kan du lide mennesker, byture og kort vej til alt, så er en etageejendom det helt rette for dig. 
 • Fællesudgifter. Du er ikke alene med udgifterne til boligen. I ejerforeninger og andelsforeninger hjælpes man ad, når kælderen står under vand eller taget ryger af. Eller hvis du er lejer, så er det viceværtens job.
 • Gården. Der er ingen have, men parcelhushaverne bliver faktisk mindre i disse år. Folk har bare ikke tid til at luge ukrudt og køre kompost, når de har fri. Gårdsaneringer har de senere år også været med til at øge herlighedsværdien på etageejendommene.  

Ulemper ved etageejendomme

 • Trapper. Der er langt op til femte sal med indkøbsposer i hænderne og en skrigende baby under armen. 
 • Dårlig lys og luft. Der er mange generende lugte i byen, og luften er mere eller mindre forurenet. Som om det ikke var nok, så stjæler husene på den anden side af gaden oven i købet dit lys.
 • Larmende naboer. Murene og etageadskillelserne kan være tynde i en etageejendom. Og hvor stor lyst har du til at blive inddraget i naboens skærmydsler?

Ejerlejlighed - lejebolig - andelsbolig?

Det er er de tre dominerende boligformer i etageejendomme. Hvilken én er du til? 

Fordele ved ejerlejlighed

 • Investering. Det er dig, der alene høster gevinsten, hvis du sælger med overskud.
 • Eneejer. Du ejer din bolig helt alene. Grunden ejer du dog sammen med de andre i ejendommen.
 • Huslejen falder. Hvis ejendommen generelt er i god stand og ikke kræver store vedligholdelsesudgifter, så vil huslejen ofte falde med årene. Det kan være en stor fordel, når du blive pensioneret.

Ulemper ved ejerlejlighed

 • Dyre at handle. Der kan være mange udgifter forbundet med handel af ejerlejligheder: Indhentelse af dokumentation, ejendomsmæglersalær, indskud mm.
 • Ingen boligsikring. Medmindre du er pensionist, er du ikke berettiget til boligsikring, hvis du bor i egen ejerlejlighed.
 • Risiko for værditab. Hvis uheldet er ude, og hustaget ryger af i en storm, så hæfter du for skaden sammen med de få andre medlemmer af ejerforeningen. 

Andelsboligforeninger kan være grandiøse som andelsforeningen i Skydebanegade i København

Fordele ved andelsbolig

 • Billigere end ejerlejligheder. Købsprisen på andelsboliger er markant billigere end på ejerlejeligheder. Husk dog, at boligafgiften skal tælles med i de månedlige udgifter - og den kan være høj.
 • Godt sammenhold. Man kommer ofte hinanden mere ved i andelsforeninger. Man mødes til generalforsamlinger og fælles aktiviteter.
 • Flere til at løfte. Hvis uheldet er ude, så er det andelsforeningen, der sammen står for udgifter til skader på boligen. 

Ulemper ved andelsbolig

 • Kun medejer. Du ejer i princippet ikke din bolig. Du ejer et bevis på din andelslejlighed og brugsretten til den.
 • Lånene er dyrere. Realkreditlån er ikke tilgængelige for andelsboligejere. Du kan optage et andelsboliglån. Men det er i virkeligheden et slags banklån med mere ugunstige renteforhold end ved realkreditlånet.
 • Hæfter for fælles gæld. Udover dine egne udgifter til boligkøbet, hæfter du også for andelsforeningens gæld. Tjek derfor nøje, om foreningens økonomi er sund. 

Fordele ved lejebolig

 • Ingen bekymringer. Hvis der er noget, der går i stykker, så er det udlejers ansvar. Du slipper for alverdens papirarbejde, og dine skatteforhold er langt enklere end i ejerboligformerne.
 • Fri boligsikring. Der er ingen restriktioner på boligsikring. Du kan modtage boligsikring også uden at være pensionist.
 • Offentlig forsøgelse. Der kan ikke ske nogen indskrænkninger i kontanthjælpen eller anden offentlig forsørgelse, fordi du bor i lejebolig. Du kan naturligvis heller ikke blive stillet over for et krav om at sælge boligen for at bevare visse offentlige ydelser. 

Ulemper ved lejebolig

 • Få rettigheder. Dine rettigheder er begrænset af, hvad der står i lejekontrakten.
 • I lommen på udlejer. Selvom det er udlejers pligt at holde din bolig ved lige, så kan det ofte være et tovtrækkeri, at få udlejer og vicevært til at tage hånd om tingene. 
 • Ingen opsparing. Måske får du et større rådighedsbeløb som lejer, men der er ingen mulighed for, at dine penge kan yngle. 

Hvordan vil du gerne bo?

Terningerne er kastet! Hvillken boligform hælder du mest til? Afgiv din stemme her på siden.

Her er det bare for sjov. Ude i virkeligheden er det stor alvor. For boligskift er af de store livsvalg og i sig selv lidt af et overgangsritual. 

Læs også: Gør det svært for indbrudstyven

24 august 2015
0

Undgå at betale for meget for din nye bil

Gør som mere end 1.000 danskere og lad forhandlere fra hele Danmark byde på din nye bil. Få 3 tilbud fra andre brugeres foretrukne forhandle...

0

Sådan lejer og udlejer du på Airbnb

Har du brug for en nem og billig ferie - så kan du booke din ferie gennem Airbnb i 190 lande. Læs alt om værtsgaranti og fordele og faldgrub...

0

Husk disse ting, når du vælger håndværker

Når du fx benytter dit håndværkerfradrag, er det afgørende, at du får en detaljeret og helst skriftlig aftale med håndværkeren – ellers kan...

0

Vi får en grøn BoligJobordning i 2016

Størst fradrag får du, hvis du fx installerer en varmepumpe. Mindst får du, hvis du fx gerne vil have hjælp til at gøre rent derhjemme. I...

0

Skynd dig at få gavn af det gamle håndværkerfradag inden nytår

... Og se alle fordelene ved det nye håndværkerfradrag, der træder i kraft januar 2016.

0

Nye regler for nethandel: Det betyder de for dig

Fredag d. 13. juni træder en ny lov i kraft, som har betydning for dig, når du handler på nettet. Overordnet set giver ændringerne bedre...

0

Sammenlign pensionsordninger på ny net-portal

Pension kan være svært at få overblikket over, men nu er det blevet nemmere at få tjek på pensionsordninger hos forskellige selskaber....

Denne artikel er sponsoreret.

Hansgrohes tips til vandbesparelse

Vi ved alle, at det er en god idé at spare på vandet, men de fleste af os kender måske ikke til de værste syndere, når det gælder vandspild....

0

Din privatøkonomi - få gode råd fra eksperterne - april 2010

Kan vi selv sælge vores hus – uden en ejendomsmægler? Er Digital Signatur helt sikker? Hvad med de rotter, der er på min grund? Kan det...

0

Din privatøkonomi - få gode råd fra eksperterne – marts 2010

Er det dumt at købe hus nu? Fordelagtige 4 procents lån? Faste tidspunkter for opsigelse af realkreditlån? Læs svarene her.

0

Over 10.000 svarede på spørgsmål om skatter og boligens rum

idényts Villapanel har vokset sig stort og yderst troværdigt. Villaejernes holdninger og synspunkter når ud til resten af Danmarks befolknin...

0

Din privatøkonomi - få gode råd fra eksperterne - februar 2010

Udbetaling af selvpensioneringskonto, skatteregler for bidrag på realkreditlån og besparelser på CO2 i boligen - få klar besked.

0

Tjek på rejseforsikringen

Skal du på ferie i lande, der er medlem af EU, eller til Norge, Island, Schweiz eller Liechtenstein (EØS-lande) kan du bruge det gule sygesi...

0

Tjek jeres pensioner

Førhen skulle kapital- og ratepensioner deles ligeligt i tilfælde af skilsmisse, men siden 2007 er alle pensioner at betragte som særeje i...

0

Flyt friværdien i sikkerhed

Danskernes friværdi er rekordhøj, men man skal huske, at den også kan falde.