Trænger dit køkkenbord til en gang olie? Tag dråbetesten!

Køkken

Vedligeholdelse af træbordpladen i køkkenet er ingen kunst, når først du har lært at bruge dråbetesten. Se vores guide til træbehandling og vedligholdelse af bordpladen.

Fine vanddråber på køkkenbordet er et godt tegn.
Fine vanddråber på køkkenbordet er et godt tegn. Foto: Woco

Hvornår skal bordpladen overfladebehandles?

Har du en køkkenbordplade i træ, så ved du, at den har behov for pleje en gang i mellem, så træet ikke slår revner og sprækker. Spekulerer du af og til på, om det snart er på tide at give bordpladen noget omsorg? Så har du her en meget enkel metode til at finde ud af, om tiden er inde. 

- "Bare tag dråbetesten!". Sådan lyder opfordringen fra Tom Eidsether fra den norske virsomhed Osmo. 

- "Dryp lidt vand ud over bordpladen. Hvis du kan se, at vanddråberne flyder ud og trækker ind i træværket, så er det på tide at gå i gang med vedligholdelsen. Lægger dråberne sig derimod i perler oven på træoverfladen, så kan det godt vente lidt endnu," forklarer han. 

En enkel affære

Hvis du kan se, at bordpladen trænger til en behandling, så er det bare om at sættte i gang. Det er nemlig en smal sag.

Først rengør du godt og grundigt med et rengøringsmiddel beregnet til træoverflader. Brug et middel som er er anbefalet til overfladebehndling. Derefter lader du bordpladen stå og tørre. 

- "Gør gerne bordpladsen ren, inden du lægger dig til at sove. Når du står op næste morgen, er den klar til næste gang olie", siger Arnstein Dalum Frøyse fra Skattekammeret Gulv & Interiør, som forhandler WOCA træplejeprodukter.

Læs mere om træbehandling af bordplader, ubehandlet træ og skærebrætter her

Træbehandling med hærdende olie

Når træværket er rent og tørt, stryger du en nyt lag overfladebehandling på. Arbejd olien godt ind i træværket med en luvfri klud eller påfør den med en pensel. Fremgangsmåden afhænger af hvilken olie, der bruges.

Med nogle hærdende olier behøver du bare at pensle et tyndt lag på, efter pladen er rengjort og tør. Som finish kan pladen poleres efter med noget fint sandpapir, hvis du vel at mærke ønsker en glattere overflade. Bordpladen behøver herefter ikke at tørre af før brug. 

Behandling med naturolier med sikkativ

Med andre hærdende olier og naturolier, som er tilsat sikkativ, skal du lade olien trække lidt ind i træet, efter den er blevet påført. Herefter skal du tørre overskudsolien af. 

- "I dette tilfælde er det vigtigt, at du tørrer overskudsolien af, mens fladen endnu er fugtig. Ellers vil den hærde i overfladen, og det kan give et skjoldet resultat, forklarer Audun Klauseie fra træbehandlingsfirmaet Alanor.

Følg altid producentens anvisninger. Hvis du har brug for flere behandlinger, skal du lade bordpladen tørre i det anviste antal timer mellem hver behandling. 

Lav dråbetesten igen, når træfladen er helt tør for at tjekke, om du har påført tilstrækkelig med olie. Når du er færdig, skal du lade bordpladen tørre så længe, brugsanvisningen foreskriver. 

05 april 2017
Mere om Køkken

10 tips til at indrette et lille køkken

Køkken Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Køkken Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8...

Sådan fikser du nemt skrammer på skabslågerne

Køkken Det behøver absolut ikke at være en katastrofe, hvis der er kommet skrammer eller ridser i skabslågerne. Med et simpelt trick kan du lynhurt...

Indret med puder, og giv stuen et løft

Køkken Puder kan give stuen eller soveværelset et lynhurtigt facelift. Alt er tilladt, når det gælder puder – forskellige farver, mønstre og farver. Det er bare at vælge din stil og bruge puderne på den måde, du bedst kan lide.

Brug denne app og undgå madspild

Køkken Bugner dit køleskab af madrester? Og ligger der et halvt salathoved samt et par cherrytomater i grøntsags skuffen, som bare venter på at...

Lav din egen vinreol af birketræ

Køkken Nu kan du opbevare dine yndlingsvine i en stilfuld og kreativ hjemmelavet vinreol. Den består af stykker af birketræ, som skrues ind i...

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

Køkken De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst. 

Test: Hvilken elkedel skal du vælge?

Køkken Når du skal vælge en elkedel er størrelsen afgørende for, hvor nem den er at bruge. Hvilken du skal vælge afhænger også i høj grad af, hvad...

9 madvarer, du altid bør have i dit køkken

Køkken Hvad skal vi have til aftensmad? Det spørgsmål behøver du ikke stresse over mere. Her er listen over de sunde basisvarer, der vil redde din...

Liste: alt hvad du kan og ikke kan fryse ned

Køkken Ved at bruge fryseren praktisk og smart, kan du både spare forberedelsestid på madlavningen og penge på dine indkøb. 

Test: Find den bedste køkkenmaskine

Køkken Når du investerer i en køkkenmaskine, skal du se dig godt for. Vores test viser, at der er stor forskel på brugervenligheden og enorm...

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Køkken Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Sådan får du styr på affaldet

Køkken Det rigtige affaldssystem er guld værd, når du skal sortere affald for miljøets skyld. Affaldssortering er desuden meget nemmere at gennemføre, når du har et godt system med plads til alle kategorier af affald.

Trin for trin-guide: Dekorative træbogstaver til hjemmet

Køkken Dekorative bogstaver skaber et personligt præg i indretningen. Du kan bruge dem overalt i boligen - i køkkenet, stuen, badeværelset eller...

Halvfjerdser-køkkenet blev renoveret og gjort lyst og funktionelt

Køkken Den åbne pejs og terrassedøren er det bedste i Pauline Josephson og familiens ombyggede køkken. Halvfjerdser-køkkenet er blevet omdannet...