Trænger dit køkkenbord til en gang olie? Tag dråbetesten!

Køkken

Vedligeholdelse af træbordpladen i køkkenet er ingen kunst, når først du har lært at bruge dråbetesten. Se vores guide til træbehandling og vedligholdelse af bordpladen.

Fine vanddråber på køkkenbordet er et godt tegn.
Fine vanddråber på køkkenbordet er et godt tegn. Foto: Woco

Hvornår skal bordpladen overfladebehandles?

Har du en køkkenbordplade i træ, så ved du, at den har behov for pleje en gang i mellem, så træet ikke slår revner og sprækker. Spekulerer du af og til på, om det snart er på tide at give bordpladen noget omsorg? Så har du her en meget enkel metode til at finde ud af, om tiden er inde. 

- "Bare tag dråbetesten!". Sådan lyder opfordringen fra Tom Eidsether fra den norske virsomhed Osmo. 

- "Dryp lidt vand ud over bordpladen. Hvis du kan se, at vanddråberne flyder ud og trækker ind i træværket, så er det på tide at gå i gang med vedligholdelsen. Lægger dråberne sig derimod i perler oven på træoverfladen, så kan det godt vente lidt endnu," forklarer han. 

En enkel affære

Hvis du kan se, at bordpladen trænger til en behandling, så er det bare om at sættte i gang. Det er nemlig en smal sag.

Først rengør du godt og grundigt med et rengøringsmiddel beregnet til træoverflader. Brug et middel som er er anbefalet til overfladebehndling. Derefter lader du bordpladen stå og tørre. 

- "Gør gerne bordpladsen ren, inden du lægger dig til at sove. Når du står op næste morgen, er den klar til næste gang olie", siger Arnstein Dalum Frøyse fra Skattekammeret Gulv & Interiør, som forhandler WOCA træplejeprodukter.

Læs mere om træbehandling af bordplader, ubehandlet træ og skærebrætter her

Læs også: Hortensia i krukker og bede er en fryd til langt ud på vinteren

Træbehandling med hærdende olie

Når træværket er rent og tørt, stryger du en nyt lag overfladebehandling på. Arbejd olien godt ind i træværket med en luvfri klud eller påfør den med en pensel. Fremgangsmåden afhænger af hvilken olie, der bruges.

Med nogle hærdende olier behøver du bare at pensle et tyndt lag på, efter pladen er rengjort og tør. Som finish kan pladen poleres efter med noget fint sandpapir, hvis du vel at mærke ønsker en glattere overflade. Bordpladen behøver herefter ikke at tørre af før brug. 

Behandling med naturolier med sikkativ

Med andre hærdende olier og naturolier, som er tilsat sikkativ, skal du lade olien trække lidt ind i træet, efter den er blevet påført. Herefter skal du tørre overskudsolien af. 

- "I dette tilfælde er det vigtigt, at du tørrer overskudsolien af, mens fladen endnu er fugtig. Ellers vil den hærde i overfladen, og det kan give et skjoldet resultat, forklarer Audun Klauseie fra træbehandlingsfirmaet Alanor.

Følg altid producentens anvisninger. Hvis du har brug for flere behandlinger, skal du lade bordpladen tørre i det anviste antal timer mellem hver behandling. 

Lav dråbetesten igen, når træfladen er helt tør for at tjekke, om du har påført tilstrækkelig med olie. Når du er færdig, skal du lade bordpladen tørre så længe, brugsanvisningen foreskriver. 

5 april 2017
0

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst.

0

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende,...

0

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

0

Tjekliste til din emhætte: 5 vigtige tips

Emhætten knokler løs for at holde dit køkken fri for damp og os, men du værdsætter den garanteret ikke tilstrækkeligt... Her er 5 punkter,...

0

Strikkede og hæklede karklude

Her får du opskrifterne på to forskellige og nemme, strikkede og hæklede karklude.

0

Ny forskning: Dine danske gener styrer din kaffetrang

Er du en af dem, der hele tiden har en termokande med kaffe inden for rækkevidde? Nye forskningsresultater viser, at gener styrer din kaffet...

0

Brug denne app og undgå madspild

Bugner dit køleskab af madrester? Og ligger der et halvt salathoved samt et par cherrytomater i grøntsags skuffen, som bare venter på at...

0

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

0

Plads til samvær i køkkenet giver køkkenglæde

Et nyt køkken skal passe til nutidens familier. Køkkenet skal kunne meget mere end være ramme om madlavningen.

0

Er der bly og nikkel i dit drikkevand?

Dine vandhaner skal have det godkendte 'dråbemærke', ellers kan du få tungmetaller ind i kroppen, når du drikker vandet.

0

Er du også en af dem, som har brugt skuffen under ovnen helt forker...

Du hører muligvis til den skare af mennesker, som bruger skuffen under ovnen til opbevaring af pander, riste, muffinsforme og bagepapir....

0

15 køkkenhemmeligheder

Her er en samling af de bedste køkkentrick og kokketips, der forlænger livet og forbedrer smagen på alle de vigtigste madvarer i køkkenet.

0

6 typiske fejl, du begår med skærebrætter

Skærebrættet er et af de mest brugte køkkenredskaber. Du tager det frem hver dag, og utallige madvarer klargøres på det. Derfor er det...

0

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

0

Smart køkkengrej til de luddovne

Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse sjove køkkenredskaber behøver du næsten...