Vores mad-ekspert Gitte Heidi Rasmussen er bl.a. kendt for sine opskrifter i idényt. Hun har udgivet 23 kogebøger,  er uddannet ernærings- og hus­holdningsøkonom og kan  lave alt fra mørbrad  til sushi.
Vores mad-ekspert Gitte Heidi Rasmussen er bl.a. kendt for sine opskrifter i idényt. Hun har udgivet 23 kogebøger, er uddannet ernærings- og hus­holdningsøkonom og kan lave alt fra mørbrad til sushi. Foto: idényt

Test af hvidløgspressere - find en hvidløgspresser, der er nem at rengøre

Køkken

Rengøring er et evigt irritationsmoment, når man skal presse hvidløg. Vi har testet seks forskellige hvidløgspressere med hensyn til rengøring, ergonomi og spild. Der var fire hvidløgspressere og to rivejern med i testen - vinderen af testen var overbevisende, og så var det også en af de billigste. 

Testet for ergonomi og spild

Vi har ergonomien – hvor gode hvidløgspresseren er at holde på, og hvor mange kræfter der skal til – og hvor meget spild, der er. Testen viser, at spildet afhænger af, hvordan hvidløget vender i presseren, men Garlic Card skiller sig ud med mest spild, da det er svært at rive den sidste halvdel. Oxo, Ikea og Microplane har mindst spild.

Rens hvidløgspresseren lige efter brug

Lige meget hvilken hvidløgspresser, du bruger, så skyl den med varmt vand og gnub med en børste lige efter brug, så hvidløgsresterne ikke når at klistre sig fast. Du skal også bruge en kniv til dem alle (på nær Garlic Card) til at skrabe resterne ud. Testens vinder har den helt store force, at du kan åbne siden helt op, så det er til at komme til.

Kan du slippe for at skrælle hvidløget først?

Det er et spørgsmål om temperament, om du skræller hvidløget først eller ej (så du er fri for at få hvidsløgsfingre), men vores test viser, at spildet bliver større, hvis du lader skrællen sidde på, uanset hvilken presser eller rivejern du vælger.

Sådan testede vi

En villaejer vil købe en ny hvidløgspresser, der skal bruges ofte i den daglige madlavning. Men hvilken? Dét har vi bedt en række producenter om at besvare ved at udvælge den af deres hvidløgspressere, de mener, lever op til tre krav.

1. Rengøringsvenlig.
2. God ergonomi/rart håndtag, der gør den behagelig at holde/klemme på.
3. Lille spild – så hvidløget presses ud igennem hullerne i stedet for ovenud.

Hvidløgspressernes karakter beror på de tre kriterier samt helheds­indtrykket. De er testet flere gange med 1 stort fed hvidløg – både med og uden skræl. Men den endelige bedømmelse bygger primært på fed uden skræl. Vi har ikke testet hvidløgspresserne mht. slid og levetid.

Læs også:

Tjekliste før du køber en ny stol

Kontorstole, lænestole og barstole skal tjekkes grundigt, før du køber dem. Tjek bl.a., at de ikke knirker, og at de er nemme at betjene.

Karakterskalaen

1: Skuffende
2: Tilfredsstillende
3: God
4: Meget god
5: Suveræn

På næste sider kan du se, hvordan Jamie Olivers hvidløgspresser klarede sig i testen og se testresultatet på det såkaldte Garlic Card.
#br

F&H A/SJamie Oliver Garlic Slice'n'press - klodset og tung

Læs mere hos F&H A/S - kan blandt andet købes hos Inspiration.dk
Pris: 200 kr.
Karakter: 1

Rengøringsvenlighed: Svært og besværligt. Kræver lange stive børster, og alligevel er det som om især snitte-funktionen ikke bliver ordentlig ren. Jamie Oliver-redskabet har nemlig to funktioner: en til at presse og en til at snitte – og snitte-knivene sidder så tæt, at de er næsten umulige at vaske af.

Ergonomi: Mindre god. Det er testens tungeste redskab og ud over det, så ligger tyngdepunktet helt ude i spidsen. Selve håndtaget er dårlig at holde på pga, den kant, der er, når håndtaget åbnes. Du skal bruge rigtig mange kræfter for at presse; testens mest krævende.

Vægt: 380 g

Spild: Relativt stort, hvoraf en del sætter sig mellem snitte-knivene og dupperne på presse-stemplet.

Vurdering:
Førstehåndsindtrykket af en lidt klodset hvidløgspresser holder desværre hele vejen igennem.

Foto: HamonoyaGarlic Card 2.0 - nem rengøring

Læs mere hos Hamonoya - kan blandt andet købes på Bahne.dk
Pris: 49 kr.
Karakter: 2

Rengøringsvenlighed: Nem. Bare rindende vand og en børste.

Ergonomi: Ok. Den buer op i den ene ende, og her holder du fast. Den er kun lidt større end et kreditkort og rivefunktionen består af de mange små plastdupper, der er (ligesom tallene på kreditkort – hvorfra inspirationen til Garlic Card kommer).

Vægt: 12 g

Spild: Meget stort – næsten halvdelen af feddet.

Vurdering: Dupperne er små, og den første tanke er: Virker det? Svaret er både ja og nej. Det går rigtig fint med den første halvdel af feddet, men derefter bliver det svært at holde på feddet, og spildet bliver derfor stort. Garlic Card er en sjov idé, men ikke særlig brugbar i en travl hverdag, fordi det kræver både tid og tålmodighed.

På næste side kan du se to solide hvidløgspressere, der dog er lidt tunge at arbejde med.#br

Foto: Brix DesignOxo Good Grips - Gedigen

Læs mere hos Brix Design - kan købes hos gaveogbrugskunst.dk
Pris: 179 kr.
Karakter: 4

Rengøringsvenlighed: Nem at rengøre. Der er røde dupper, som passer i hullerne, og som skubber hvidløgsresterne ud. Dupperne er placeret, så det er logisk lige at svinge dem om i hullerne.

Ergonomi:
Ligger rigtig godt i hånden pga. gummibelægning på grebet, men er forholdsvis tung (testens 2. tungeste). Der skal bruges lidt kræfter til at presse, men det er stadig inden for rimelighedens grænser.

Vægt: 366 g

Spild: Relativt lille. Der er plads til store fed.

Vurdering: Det er en rigtig god hvidløgspresser, som får en karakter på 4. Den har en stor flade med mange huller, så spildet bliver lille. Men den er lidt tung, og det gør den trættende at arbejde med.

Læs også:

Staudeholder i metal

Staudeholder forhindrer høje blomster i at vælte eller knække sammen på grund af tunge blomsterhoveder.

Foto: Eva SoloHvidløgspresser med glasbeholder, rustfrit stål - pæn og tung

Fra Eva Solo
Pris: 449 kr
Karakter: 3

Rengøringsvenlighed: Ok. Lidt mere besværlig, end det umiddelbart ser ud til, fordi der er mange hvidløgsrester, du skal skubbe ud. Det er dog en fordel, at pressefladen med huller kan vippes op.

Ergonomi: Udmærket at holde på, ligger godt i hånden. Den er testens 3. tungeste, og det mærkes, når du skal arbejde med den. Der skal også lægges en del kræfter i for at presse.

Vægt: 344 g

Spild: Relativt stort, fordi hullerne (der er ovale og store) kun er placeret ude i kanten af pressefladen. Det betyder, at en del af hvidløget i stedet presses op langs siderne.

Vurdering: Det er en superflot og smuk hvidløgspresser. Men rengøringsvenligheden efterlader lidt at ønske, der er et relativt stort spild, og med 449 kr. er det testens dyreste. Derfor får den karakteren 3.

På næste side kan du se, hvilken hvidløgspresser, der vandt testen og hvilket, der var lige ved og næsten.
#br

Foto: HamonoyaMicroplane gourmet-serie, groft rivejern (45 000) Kokkeredskab

Læs mere hos Hamonoya - kan købes på inspiration.dk
Pris: 268 kr. inkl. slæden
Karakter: 5

Rengøringsvenlighed: Rimelig nem. Slæden kan vippes af – dog er den lidt svær at tørre.

Ergonomi: Rigtig god og let – håndtaget er bredt og behageligt at holde på. Slæden betyder, at dine fingre ikke kommer i kontakt med de skarpe riveknive, og slæden køres frem og tilbage uden problemer – den har en stop-funktion, så den ikke falder af.

Vægt: 204 g (inkl. slæde).

Spild: Relativt lille.

Vurdering: Det er et lækkert og professionelt redskab og i helhedsindtrykket er det et plus, at det også kan bruges til andet end hvidløg – fx ingefær. Det får karakteren 5, men vi giver alligevel titlen “testvinder” til hvidløgspresseren fra Ikea – fordi slæden først skal sættes på, og det er et stort arbejde, hvis du kun presser 1 fed. Alternativt kan du undlade at bruge slæden, men så skal du passe godt på fingrene, og der kommer mere spild.

Foto: Ikea365+ VÄRDEFULL - funktionel testvinder

Fra Ikea - kan købes på ikea.dk
Pris: 49 kr.
Karakter: 5

Rengøringsvenlighed: Supernem, da siden ind til rummet, hvor hvidløgsfeddene ligger, kan åbnes helt op. Det giver uhindret plads, så du med en kniv kan skubbe alle hvidløgsresterne ud.

Ergonomi: Ligger rigtig godt i hånden. Du skal ikke bruge særlig mange kræfter på at presse – det er den presser, som kræver færrest kræfter. Der er gummi på håndtagene, så hænderne ikke glider.

Vægt: 292 g

Spild: Relativt lille.

Vurdering: Førstehåndsindtrykket er en enkel og gedigen hvidløgspresser – og det holder hele vejen igennem. Den er enkel at betjene, og det er nemt “at styre” de åbne dele, når presseren er åbnet for rengøring. Samtidig er det nemt at lukke presseren igen, og den holdes på plads af et enkelt klik-system. I det samlede billede er det også et stort plus, at den kun koster 49 kr.

13. september 2012
Mere om Køkken

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Køkken Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

Sådan fikser du nemt skrammer på skabslågerne

Køkken Det behøver absolut ikke at være en katastrofe, hvis der er kommet skrammer eller ridser i skabslågerne. Med et simpelt trick kan du lynhurt...

Indret med puder, og giv stuen et løft

Køkken Puder kan give stuen eller soveværelset et lynhurtigt facelift. Alt er tilladt, når det gælder puder – forskellige farver, mønstre og farver...

Brug denne app og undgå madspild

Køkken Bugner dit køleskab af madrester? Og ligger der et halvt salathoved samt et par cherrytomater i grøntsags skuffen, som bare venter på at blive brugt? Den nye ”For Resten”-app guider dig til at undgå madspild.

15 køkkenhemmeligheder

Køkken Her er en samling af de bedste køkkentrick og kokketips, der forlænger livet og forbedrer smagen på alle de vigtigste madvarer i køkkenet.

Lav din egen vinreol af birketræ

Køkken Nu kan du opbevare dine yndlingsvine i en stilfuld og kreativ hjemmelavet vinreol. Den består af stykker af birketræ, som skrues ind i...

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

Køkken De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst. 

Test: Hvilken elkedel skal du vælge?

Køkken Når du skal vælge en elkedel er størrelsen afgørende for, hvor nem den er at bruge. Hvilken du skal vælge afhænger også i høj grad af, hvad...

9 madvarer, du altid bør have i dit køkken

Køkken Hvad skal vi have til aftensmad? Det spørgsmål behøver du ikke stresse over mere. Her er listen over de sunde basisvarer, der vil redde din...

Liste: alt hvad du kan og ikke kan fryse ned

Køkken Ved at bruge fryseren praktisk og smart, kan du både spare forberedelsestid på madlavningen og penge på dine indkøb. 

Test: Find den bedste køkkenmaskine

Køkken Når du investerer i en køkkenmaskine, skal du se dig godt for. Vores test viser, at der er stor forskel på brugervenligheden og enorm...

9 ting, du ikke anede at din mikroovn kunne

Køkken Her er geniale 9 tricks til, hvordan du kan få det fulde udbytte af din mikrobølgeovn. Vidste du eksempelvis, at den kan vaske dine sokker,...

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Køkken Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet. 

Trin for trin-guide: Dekorative træbogstaver til hjemmet

Køkken Dekorative bogstaver skaber et personligt præg i indretningen. Du kan bruge dem overalt i boligen - i køkkenet, stuen, badeværelset eller...

Halvfjerdser-køkkenet blev renoveret og gjort lyst og funktionelt

Køkken Den åbne pejs og terrassedøren er det bedste i Pauline Josephson og familiens ombyggede køkken. Halvfjerdser-køkkenet er blevet omdannet...