• Foto: Thomas Steen Sørensen
  Gitte Heidi Rasmussen har stor erfaring med brug af køkkenmaskiner og har været vores test-ekspert.

 • Foto: Thomas Steen Sørensen
  Gitte Heidi Rasmussen og idényts Thea Jessen Kristensen drøfter fordele og ulemper ved de enkelte...

 • Foto: Thomas Steen Sørensen
  Der skrives flittigt noter under testens forløb.

 • Foto: Thomas Steen Sørensen
  De minder om hinanden, men der er alligevel et par stykker, der skiller sig ud til den positive s...

Valget er et spørgsmål om behov og temperament

Der går to skillelinjer ned gennem testens elkedler: mellemstore (1,5-1,7 l) og små (1 l) og mellem elkedler uden og med indstilling af temperatur i et display/knapper med lys. Hvad du foretrækker, er et spørgsmål om behov og temperament – vil du kunne indstille vandet til kun at blive varmet op til 70 grader, eller vil du først have det op at koge og der efter lade det køle ned til 70?

Tænk over, hvad du skal bruge den til

Om du vil have en stor eller lille elkedel er som udgangspunkt et spørgsmål om dit behov – hvad bruger du oftest elkedlen til. En enkelt kop te? Eller koger du vandet til pasta i elkedlen, inden du sætter det over på komfuret i gryden?

Størrelse og vægt er afgørende

Samtidig er der heller ingen tvivl om, at størrelsen og vægten på kedlen betyder ekstremt meget for, hvor nem den er at løfte – fra vandhanen til kedlens base (hvor ledningen sidder), og når du skal hælde af kedlen. De kedler, der kan rumme 1,5 eller 1,7 liter, er nogle store skrumler, og du skal bruge begge hænder for at betjene dem. Og det er netop her forskellen mellem testens kedler for alvor bliver tydelig.

Alle el-kedler klarer de fleste test-kriterier

Alle elkedler klarer vores test-kriterier om ikke at dryppe, når du hælder, om forholdsvis kort kogetid (varierer 40 sek.) og om et nemt og aftageligt kalkfilter ganske godt. Men når det der imod handler om nem opfyldning og helhedsindtryk, er der tydelige forskelle på kedlerne.

Læs også:

Halvfjerdser-køkkenet blev renoveret og gjort lyst og funktionelt

Den åbne pejs og terrassedøren er det bedste i Pauline Josephson og familiens ombyggede køkken. Halvfjerdser-køkkenet er blevet omdannet...

Sådan testede vi

En villaejer bruger en elkedel i køkkenet flere gange om dagen – til te, kaffe og madlavning. Den gamle el-kedel er gået i stykker, og nu skal der købes en ny – men hvilken?

Vi har bedt en række producenter udvælge den af deres elkedler, der bedst lever op til følgende 4 ting:

 • Kort kogetid
 • Kalkfilter, der er nemt at sætte i og nemt at rengøre
 • Det er nemt at fylde den op med vand
 • Ikke dryppe, når du hælder af den

Kedlerne får karakterer på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst.

Kedlernes karakter beror på de 4 kriterier samt helhedsindtrykket. Vi har ikke testet kedlerne mht. slid og levetid. Vi har målt kedlernes kogetid ved 1 liter vand, så kogetiderne er sammenlignelige. Desuden er kedlerne afprøvet, hvor de er fyldt til deres maksimale grænse.

Foto: Philips

Philips HD4670 - langsom og tung

Pris: 599 kr.
Antal liter: 1,7
Vægt: 1217 g
Effekt: 2000-2400 W
Kogetid (1 l): 3 min. 40 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyldning: Ok tud, men nemmest med åbent låg.
Karakter: 2

Vurdering: God indikator – både i kopper og i liter. Det virker, som om låget ikke slutter ordentlig tæt, men der er en gummiliste under låget. Den holder tæt, da vi koger 1 l, men ikke når den er fyldt til maks.: Låget hopper lidt op, og der bobler et par dråber kogende vand ud, der løber ned ad siden. Det er ikke betryggende. Den er testens langsommeste mht. kogetid (3 min. og 40 sek.), men det er stadig inden for rimelighedens grænser. Kedlen kan betjenes med én hånd – det er et plus. 

Læs også:

Sådan lærer du din hund ikke at bide og trække i snoren, når I går tur

Her får du 6 gode råd til, hvordan du bedst og nemmest lærer din hund at gå pænt i snor. Det er en kunst i sig selv, men når hund og ejer...

Braun WK 300 Onyx - Den billigste

Foto: BraunPris: 349 kr.
Antal liter: 1,7
Vægt: 930 g Effekt: 2200 W Kogetid (1 l): 3 min. 35 sek
Kalkfilter: Meget finmasket.
Påfyldning: Nem fordi tuden er stor.
Karakter: 3

Vurdering: Meget tung, når den fyldes til maks, fordi du ikke har vægten tæt inde på kroppen, men strakt frem under vandhanen. Savner en maks.-streg på måleindikatoren. Låget springer ikke så nemt op, når du trykker – læg kræfter i. Det er testens billigste el-kedel, den koster kun det halve af, hvad testens dyreste koster: Prisen trækker op i helhedsindtrykket og betyder, at Braun ender midt i feltet med en karakter på 3 huse.

Siemens heat up Intelligence TW86103 - Tung, men hurtig

Foto: Siemens

Pris: 699 kr.
Antal liter: 1,5
Vægt: 1140 g Effekt: 2000-2400 W
Kogetid (1 l): 3 min. 10 sek
Kalkfilter: Grovmasket.
Påfyldning: Ok via tud, men nemmere via åbent låg.
Temperatur: Du kan indstille den til at varme vandet til 70, 80, 90 eller 100 grader. Lyser rødt, så du kan se, hvad du har valgt.
Karakter: 3

Vurdering: Stort set identisk med Bosch elkedlen – i str., funktion, emballage og design. Den er meget tung selv med kun 1 l vand i. Bipper 1 gang ved start og slut. Hurtig til at koge 1 l. Men den er stor og tung, og du kan ikke betjene den med én hånd. Du kan dog støtte med hånd nr. to takket være, kedlen ikke bliver for varm udvendigt.

Foto: KrupsKrups Pittsburgh - Den hurtigste

Pris: 499 kr.
Antal liter: 1,5
Vægt: 880 g
Effekt: 2000-2400 W Kogetid (1 l): 3 min.
Kalkfilter: Ja
Påfyldning: Ok via tud.
Temperatur: Kan indstilles på et elektronisk display: vælg mellem 60, 70, 85 eller 100 grader. Displayet viser vandets temperatur og mål-indikatoren skifter farve i takt med, at temperaturen stiger.
Karakter: 4

Vurdering: Den er ganske fin at hælde af. Det er den nemmeste at betjene og bedste at holde på blandt testens store elkedler. Den er testens hurtigste til at koge 1 l vand. Men den er noget af et bippe-apparat: Den bipper højt, når den starter, og bipper flere gange ved slut.

Læs også:

Hvad betyder det når en hund skubber til dig med sin snude?

Det kan betyde flere ting. Tolkningen kan gå fra en kærlig søgen om opmærksomhed til en alvorlig advarsel og en trussel om at bide til...

Foto: KenwoodKenwood kMix, SJM021 - Testens vinder

Pris: 699 kr.
Antal liter: 1
Vægt: 850 g
Effekt: 2200 W
Kogetid (1 l): 3 min. 30 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyldning: Nem
Karakter: 5

Vurdering: Eneste negative ting er prisen, men det overskygger ikke dens mange gode egenskaber. God at hælde af. Du får godt fat i den, fordi håndtaget er lavet af et behageligt materiale, der er rart at holde på. Kan betjenes med én hånd – både når du hælder, og når du åbner låget. Testens letteste kedel, hvilket betyder ekstremt meget for bruger-oplevelsen, ergonomien, påfyldingen, og når du flytter den fyldte kedel fra vandhane til basen. Suveræn vinder!

07. juni 2012
Mere om Køkken

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Køkken Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

Sådan fikser du nemt skrammer på skabslågerne

Køkken Det behøver absolut ikke at være en katastrofe, hvis der er kommet skrammer eller ridser i skabslågerne. Med et simpelt trick kan du lynhurt...

Indret med puder, og giv stuen et løft

Køkken Puder kan give stuen eller soveværelset et lynhurtigt facelift. Alt er tilladt, når det gælder puder – forskellige farver, mønstre og farver...

Brug denne app og undgå madspild

Køkken Bugner dit køleskab af madrester? Og ligger der et halvt salathoved samt et par cherrytomater i grøntsags skuffen, som bare venter på at blive brugt? Den nye ”For Resten”-app guider dig til at undgå madspild.

15 køkkenhemmeligheder

Køkken Her er en samling af de bedste køkkentrick og kokketips, der forlænger livet og forbedrer smagen på alle de vigtigste madvarer i køkkenet.

Lav din egen vinreol af birketræ

Køkken Nu kan du opbevare dine yndlingsvine i en stilfuld og kreativ hjemmelavet vinreol. Den består af stykker af birketræ, som skrues ind i...

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

Køkken De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst. 

9 madvarer, du altid bør have i dit køkken

Køkken Hvad skal vi have til aftensmad? Det spørgsmål behøver du ikke stresse over mere. Her er listen over de sunde basisvarer, der vil redde din...

Liste: alt hvad du kan og ikke kan fryse ned

Køkken Ved at bruge fryseren praktisk og smart, kan du både spare forberedelsestid på madlavningen og penge på dine indkøb.

Test: Find den bedste køkkenmaskine

Køkken Når du investerer i en køkkenmaskine, skal du se dig godt for. Vores test viser, at der er stor forskel på brugervenligheden og enorm forskel på prisen. Mad-ekspert, Gitte Heidi Rasmussen, har testet syv køkkenmaskiner og kårer faktisk hele to vindere.

9 ting, du ikke anede at din mikroovn kunne

Køkken Her er geniale 9 tricks til, hvordan du kan få det fulde udbytte af din mikrobølgeovn. Vidste du eksempelvis, at den kan vaske dine sokker,...

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Køkken Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Sådan får du styr på affaldet

Køkken Det rigtige affaldssystem er guld værd, når du skal sortere affald for miljøets skyld. Affaldssortering er desuden meget nemmere at gennemføre, når du har et godt system med plads til alle kategorier af affald.

Trin for trin-guide: Dekorative træbogstaver til hjemmet

Køkken Dekorative bogstaver skaber et personligt præg i indretningen. Du kan bruge dem overalt i boligen - i køkkenet, stuen, badeværelset eller...

Halvfjerdser-køkkenet blev renoveret og gjort lyst og funktionelt

Køkken Den åbne pejs og terrassedøren er det bedste i Pauline Josephson og familiens ombyggede køkken. Halvfjerdser-køkkenet er blevet omdannet...