Test: Hvilken elkedel skal du vælge?

Køkken

Når du skal vælge en elkedel er størrelsen afgørende for, hvor nem den er at bruge. Hvilken du skal vælge afhænger også i høj grad af, hvad du skal bruge den til. Bliv klogere på forskellige elkedler her, og se hvem der løb med titlen som suveræn.

Gitte Heidi Rasmussen har stor erfaring med brug af køkkenmaskiner og har været vores test-ekspert. Foto: Thomas Steen Sørensen 1/4
Gitte Heidi Rasmussen og idényts Thea Jessen Kristensen drøfter fordele og ulemper ved de enkelte... Foto: Thomas Steen Sørensen 2/4
Der skrives flittigt noter under testens forløb. Foto: Thomas Steen Sørensen 3/4
De minder om hinanden, men der er alligevel et par stykker, der skiller sig ud til den positive s... Foto: Thomas Steen Sørensen 4/4

Valget er et spørgsmål om behov og temperament

Der går to skillelinjer ned gennem testens elkedler: mellemstore (1,5-1,7 l) og små (1 l) og mellem elkedler uden og med indstilling af temperatur i et display/knapper med lys. Hvad du foretrækker, er et spørgsmål om behov og temperament – vil du kunne indstille vandet til kun at blive varmet op til 70 grader, eller vil du først have det op at koge og der efter lade det køle ned til 70?

Tænk over, hvad du skal bruge den til

Om du vil have en stor eller lille elkedel er som udgangspunkt et spørgsmål om dit behov – hvad bruger du oftest elkedlen til. En enkelt kop te? Eller koger du vandet til pasta i elkedlen, inden du sætter det over på komfuret i gryden?

Størrelse og vægt er afgørende

Samtidig er der heller ingen tvivl om, at størrelsen og vægten på kedlen betyder ekstremt meget for, hvor nem den er at løfte – fra vandhanen til kedlens base (hvor ledningen sidder), og når du skal hælde af kedlen. De kedler, der kan rumme 1,5 eller 1,7 liter, er nogle store skrumler, og du skal bruge begge hænder for at betjene dem. Og det er netop her forskellen mellem testens kedler for alvor bliver tydelig.

Alle el-kedler klarer de fleste test-kriterier

Alle elkedler klarer vores test-kriterier om ikke at dryppe, når du hælder, om forholdsvis kort kogetid (varierer 40 sek.) og om et nemt og aftageligt kalkfilter ganske godt. Men når det der imod handler om nem opfyldning og helhedsindtryk, er der tydelige forskelle på kedlerne.

Læs også: 15 køkkenhemmeligheder

Sådan testede vi

En villaejer bruger en elkedel i køkkenet flere gange om dagen – til te, kaffe og madlavning. Den gamle el-kedel er gået i stykker, og nu skal der købes en ny – men hvilken?

Vi har bedt en række producenter udvælge den af deres elkedler, der bedst lever op til følgende 4 ting:

  • Kort kogetid
  • Kalkfilter, der er nemt at sætte i og nemt at rengøre
  • Det er nemt at fylde den op med vand
  • Ikke dryppe, når du hælder af den

Kedlerne får karakterer på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst.

Kedlernes karakter beror på de 4 kriterier samt helhedsindtrykket. Vi har ikke testet kedlerne mht. slid og levetid. Vi har målt kedlernes kogetid ved 1 liter vand, så kogetiderne er sammenlignelige. Desuden er kedlerne afprøvet, hvor de er fyldt til deres maksimale grænse.

Foto: Philips

Philips HD4670 - langsom og tung

Pris: 599 kr.
Antal liter: 1,7
Vægt: 1217 g
Effekt: 2000-2400 W
Kogetid (1 l): 3 min. 40 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyldning: Ok tud, men nemmest med åbent låg.
Karakter: 2

Vurdering: God indikator – både i kopper og i liter. Det virker, som om låget ikke slutter ordentlig tæt, men der er en gummiliste under låget. Den holder tæt, da vi koger 1 l, men ikke når den er fyldt til maks.: Låget hopper lidt op, og der bobler et par dråber kogende vand ud, der løber ned ad siden. Det er ikke betryggende. Den er testens langsommeste mht. kogetid (3 min. og 40 sek.), men det er stadig inden for rimelighedens grænser. Kedlen kan betjenes med én hånd – det er et plus. 

Læs også: Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Braun WK 300 Onyx - Den billigste

Foto: BraunPris: 349 kr.
Antal liter: 1,7
Vægt: 930 g Effekt: 2200 W Kogetid (1 l): 3 min. 35 sek
Kalkfilter: Meget finmasket.
Påfyldning: Nem fordi tuden er stor.
Karakter: 3

Vurdering: Meget tung, når den fyldes til maks, fordi du ikke har vægten tæt inde på kroppen, men strakt frem under vandhanen. Savner en maks.-streg på måleindikatoren. Låget springer ikke så nemt op, når du trykker – læg kræfter i. Det er testens billigste el-kedel, den koster kun det halve af, hvad testens dyreste koster: Prisen trækker op i helhedsindtrykket og betyder, at Braun ender midt i feltet med en karakter på 3 huse.

Siemens heat up Intelligence TW86103 - Tung, men hurtig

Foto: Siemens

Pris: 699 kr.
Antal liter: 1,5
Vægt: 1140 g Effekt: 2000-2400 W
Kogetid (1 l): 3 min. 10 sek
Kalkfilter: Grovmasket.
Påfyldning: Ok via tud, men nemmere via åbent låg.
Temperatur: Du kan indstille den til at varme vandet til 70, 80, 90 eller 100 grader. Lyser rødt, så du kan se, hvad du har valgt.
Karakter: 3

Vurdering: Stort set identisk med Bosch elkedlen – i str., funktion, emballage og design. Den er meget tung selv med kun 1 l vand i. Bipper 1 gang ved start og slut. Hurtig til at koge 1 l. Men den er stor og tung, og du kan ikke betjene den med én hånd. Du kan dog støtte med hånd nr. to takket være, kedlen ikke bliver for varm udvendigt.

Foto: KrupsKrups Pittsburgh - Den hurtigste

Pris: 499 kr.
Antal liter: 1,5
Vægt: 880 g
Effekt: 2000-2400 W Kogetid (1 l): 3 min.
Kalkfilter: Ja
Påfyldning: Ok via tud.
Temperatur: Kan indstilles på et elektronisk display: vælg mellem 60, 70, 85 eller 100 grader. Displayet viser vandets temperatur og mål-indikatoren skifter farve i takt med, at temperaturen stiger.
Karakter: 4

Vurdering: Den er ganske fin at hælde af. Det er den nemmeste at betjene og bedste at holde på blandt testens store elkedler. Den er testens hurtigste til at koge 1 l vand. Men den er noget af et bippe-apparat: Den bipper højt, når den starter, og bipper flere gange ved slut.

Læs også: Stevia er den næste plante i dit drivhus og Coca-Colas nye mirakelsukker

Foto: KenwoodKenwood kMix, SJM021 - Testens vinder

Pris: 699 kr.
Antal liter: 1
Vægt: 850 g
Effekt: 2200 W
Kogetid (1 l): 3 min. 30 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyldning: Nem
Karakter: 5

Vurdering: Eneste negative ting er prisen, men det overskygger ikke dens mange gode egenskaber. God at hælde af. Du får godt fat i den, fordi håndtaget er lavet af et behageligt materiale, der er rart at holde på. Kan betjenes med én hånd – både når du hælder, og når du åbner låget. Testens letteste kedel, hvilket betyder ekstremt meget for bruger-oplevelsen, ergonomien, påfyldingen, og når du flytter den fyldte kedel fra vandhane til basen. Suveræn vinder!

7 juni 2012
0

Trænger dit køkkenbord til en gang olie? Tag dråbetesten!

Vedligeholdelse af træbordpladen i køkkenet er ingen kunst, når først du har lært at bruge dråbetesten. Se vores guide til træbehandling og...

0

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst.

0

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende,...

0

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

0

Tjekliste til din emhætte: 5 vigtige tips

Emhætten knokler løs for at holde dit køkken fri for damp og os, men du værdsætter den garanteret ikke tilstrækkeligt... Her er 5 punkter,...

0

Strikkede og hæklede karklude

Her får du opskrifterne på to forskellige og nemme, strikkede og hæklede karklude.

0

Ny forskning: Dine danske gener styrer din kaffetrang

Er du en af dem, der hele tiden har en termokande med kaffe inden for rækkevidde? Nye forskningsresultater viser, at gener styrer din kaffet...

0

Brug denne app og undgå madspild

Bugner dit køleskab af madrester? Og ligger der et halvt salathoved samt et par cherrytomater i grøntsags skuffen, som bare venter på at...

0

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

0

Plads til samvær i køkkenet giver køkkenglæde

Et nyt køkken skal passe til nutidens familier. Køkkenet skal kunne meget mere end være ramme om madlavningen.

0

Er der bly og nikkel i dit drikkevand?

Dine vandhaner skal have det godkendte 'dråbemærke', ellers kan du få tungmetaller ind i kroppen, når du drikker vandet.

0

Er du også en af dem, som har brugt skuffen under ovnen helt forker...

Du hører muligvis til den skare af mennesker, som bruger skuffen under ovnen til opbevaring af pander, riste, muffinsforme og bagepapir....

0

15 køkkenhemmeligheder

Her er en samling af de bedste køkkentrick og kokketips, der forlænger livet og forbedrer smagen på alle de vigtigste madvarer i køkkenet.

0

6 typiske fejl, du begår med skærebrætter

Skærebrættet er et af de mest brugte køkkenredskaber. Du tager det frem hver dag, og utallige madvarer klargøres på det. Derfor er det...

0

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.