Køkkenets vægge skal kunne holde til meget

Køkken
Væggene bag køkkenbordet skal kunne holde til lidt af hvert, fedtsprøjt, sæbevand og flødeskum. Pletterne må helst ikke blive suget ind eller sidde fast. Derfor skal væggene være glatte, rengøringsvenlige og slidstærke.

Væggen bag komfuret er mest udsat, og her er der i de fleste køkkener sat en særlig stærk beklædning op. Men området omkring køkkenvasken bør også beskyttes.

Beskyt væggen bag komfuret med en plade
Bag komfuret er den gængse løsning en plade af rustfrit stål. Den fås i mange faconer lige fra firkantet til buet. Pladen limes direkte på væggen, der bør være helt glat, så der ikke opstår åbninger i kanten, som ikke kan gøres rene. Pladen kan også være i aluminium, messing eller kobber, der dog nemmere ridses.

Sæt glas på væggen – og brug den som opslagstavle
En anden løsning er hærdet glas. Vælger du gennemsigtigt glas, er der frit slag for, hvad du sætter bag ved glasset: postkort, plakater eller børnetegninger. Glasset kan også være malet på bagsiden, det kan være sandblæst – eller du kan vælge sikkerhedsglas med tråd i, der giver en spændende virkning.Glasset kan opsættes med spejlbeslag, eller der kan simpelt hen bores huller i pladen, så den kan skrues fast. Hvis du vil undgå, at der løber vand ned mellem væg og glas, kan du lægge en silikonefuge.

Fliser er nemme at holde rene
Fliser er en rengøringsvenlig løsning, der har den fordel, at de er muret fast til væggen, så der ikke er sprækker og revner i kanten. Glaserede fliser er lettest at vaske. Men jo mere åbne de er i porerne, jo sværere er de at holde rene. Mosaikker er en spændende mulighed, hvis man vil have mønstre og effekter.

Metal på den keramiske flise
En anden slags flise er kommet på markedet. Den forener metalpladen med fliserne. En keramisk flise, belagt med metal, enten rustfrit stål, messing eller kobber, giver en meget stærk og rengøringsvenlig væg. Den kan fx opsættes bag komfuret, omkranset af hvide fliser. 

Malede vægge og en flisekant
På væggene bag køkkenbordet og køkkenvasken kan du selvfølgelig vælge samme løsning som bag komfuret. Men væggene her er – trods alt – mindre udsatte, så her er også andre gode muligheder. Eventuelt kan du lave en 15-20 cm kant af glas, metal eller fliser op fra køkkenbordet og så male resten.

0-5: Helmat maling. Meget lidt vaskbar.Vælger du at male væggen, er det her særligt vigtigt, at underlaget under malingen er stærkt og glat. Har du betonvægge med sandspartel eller pudsede vægge, er det en god idé at forstærke væggen med glasfilt, der, i modsætning til glasvæv, giver en helt glat overflade. Glasvæv kan dog også bruges, skønt den ujævne overflade er sværere at vaske ren.

Vægge malet med glans er nemmere at holde rene
Malingen fra resten af væggene i køkkenet vil normalt være for mat og dermed vanskelig at rengøre. Men du kan købe samme farvenuance i en malingskvalitet, der har mere glans og dermed er nemmere at gøre ren. Mens en almindelig vægmaling normalt vil have et glanstal på mellem 1 og 5, kan du vælge glans 25 til området bag køkkenbordet. 

Pas på ujævnheder, når du maler med blank maling
Men husk, at jo blankere malingen er, jo mere afslører den ujævnheder. Plader med plastlaminat kan også give en god, stærk væg. Det er vandtæt og nemt at rengøre, og det fås i mange farver.

Tip til rengøring
De fleste typer overflader rengøres ganske enkelt med vand og universalrengøringsmiddel. Pas på med syreholdige midler til fliser. Og undgå også generelt skuremidler og ståluld på metal: En skuresvamp klarer det meste. Polér med vaskeskind eller køkkenrulle.

Vælg den rigtige glans på maling

  • 5-10: Mat maling. Kun lidt vaskbar.
  • 10-30: Halvmat. Relativt vaskbar.
  • 30-60: Halvblank. Glansfuld overflade, der er meget vaskbar.
  • 60-90: Blank. Lakoverflade, hvor 80-90 nærmest er skinnende.
  • 25 er et godt valg til køkkenvægge. Den er ikke så blank, at den stikker ud fra resten af væggene, og den er både robust og vaskbar. Vælg ren akrylmaling, der er fugtafvisende.


Af Lise Mortensen Høy, 503

19 juni 2011
0

Trænger dit køkkenbord til en gang olie? Tag dråbetesten!

Vedligeholdelse af træbordpladen i køkkenet er ingen kunst, når først du har lært at bruge dråbetesten. Se vores guide til træbehandling og...

0

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst.

0

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende,...

0

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

0

Tjekliste til din emhætte: 5 vigtige tips

Emhætten knokler løs for at holde dit køkken fri for damp og os, men du værdsætter den garanteret ikke tilstrækkeligt... Her er 5 punkter,...

0

Strikkede og hæklede karklude

Her får du opskrifterne på to forskellige og nemme, strikkede og hæklede karklude.

0

Ny forskning: Dine danske gener styrer din kaffetrang

Er du en af dem, der hele tiden har en termokande med kaffe inden for rækkevidde? Nye forskningsresultater viser, at gener styrer din kaffet...

0

Brug denne app og undgå madspild

Bugner dit køleskab af madrester? Og ligger der et halvt salathoved samt et par cherrytomater i grøntsags skuffen, som bare venter på at...

0

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

0

Plads til samvær i køkkenet giver køkkenglæde

Et nyt køkken skal passe til nutidens familier. Køkkenet skal kunne meget mere end være ramme om madlavningen.

0

Er der bly og nikkel i dit drikkevand?

Dine vandhaner skal have det godkendte 'dråbemærke', ellers kan du få tungmetaller ind i kroppen, når du drikker vandet.

0

Er du også en af dem, som har brugt skuffen under ovnen helt forker...

Du hører muligvis til den skare af mennesker, som bruger skuffen under ovnen til opbevaring af pander, riste, muffinsforme og bagepapir....

0

15 køkkenhemmeligheder

Her er en samling af de bedste køkkentrick og kokketips, der forlænger livet og forbedrer smagen på alle de vigtigste madvarer i køkkenet.

0

6 typiske fejl, du begår med skærebrætter

Skærebrættet er et af de mest brugte køkkenredskaber. Du tager det frem hver dag, og utallige madvarer klargøres på det. Derfor er det...

0

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.