Vi fik det råd at tænke symmetrisk både af praktiske og æstetiske grunde. Den nye vask er således placeret lige under – og midt for – vinduet i stedet for i hjørnet som før.
Vi fik det råd at tænke symmetrisk både af praktiske og æstetiske grunde. Den nye vask er således placeret lige under – og midt for – vinduet i stedet for i hjørnet som før. Foto: Kristian Pohl

Halvfjerdser-køkkenet blev renoveret og gjort lyst og funktionelt

Køkken

Den åbne pejs og terrassedøren er det bedste i Pauline Josephson og familiens ombyggede køkken. Halvfjerdser-køkkenet er blevet omdannet til et moderne og lyst køkken med mere plads. Læs om forvandlingen, og få Paulines gode råd.

Tre år til at lægge planer

 

Foto: Kristian Pohl
Køkkenet før det blev lyst og moderne.
Foto: Kristian Pohl

Halvfjerdser-køkkenet, som vi arvede fra de tidligere ejere, var helt sikkert funktionelt og havde tilmed en ganske smart serveringsluge ind til spisestuen. Men køkkenet var mørkt, trangt og råbte på renovering. Alligevel ventede vi tre år, inden vi gik igang . Så vi havde god tid til at tænke over, hvordan det skulle være.

En væg mindre gav mere plads

At fjerne væggen mellem køkkenet og spisestuen var ingen selvfølge. Vores hus er fra 20'erne, og der er en vis charme ved at bevare det med den planløsning, de valgte dengang. Men det blev alligevel løsningen, eftersom køkkenet er centrum for familiens aktiviteter. Med lektielæsning, legokonstruktioner og vennemiddage kan pladsen hurtigt blive trang.

Lyse elementer og nyt gulv

Effekten af det ekstra lys, vi fik fra tre vinduer i stedet for et, var enorm. For at tilføre yderligere lys valgte vi lyse elementer, hvide fliser og lysegrå vægge. Det gamle mørkegrønne linoleumsgulv måtte vige pladsen for et nyt hvidpigmenteret trægulv.

Læs også: Festlige og anderledes badeværelsesgulve

Røgkanal til åben pejsFoto: Kristian Pohl

I et månedsmagasin fandt vi et billede af en åben pejs i brysthøjde, som vi totalt faldt for og straks kopierede. Det lykkedes os at lokalisere en ledig røgkanal i bygningen ved hjælp af en skorstensfejer, og så kunne projektet gennemføres.
Lille vindue blev til terrassedør

Foto: Kristian Pohl
Pauline Josephsons, der er redaktionschef på Vi i villa i Sverige i sit nu dobbelt så store køkken.

Den gamle spisestue havde også et lille vindue fra 70’erne. Det fjernede vi og monterede i stedet en terrassedør. Netop døren og den åbne pejs er nok det bedste, vi gjorde under renoveringen. Levende ild efter arbejds- og skoledage lyser køkkenet op på selv den mest grå dag. Og muligheden for at træde direkte ud i haven og sætte sig i morgensolen føles indimellem som selve meningen med det at bo i hus.

Se, hvad Pauline er glad for og knap så glad for ved det nye køkken på næste side.
#br

De 3 gode ting ved køkkenet

 

Foto: Kristian Pohl
Den klassiske flise og skabe i traditionel stil blev valgt til køkkenet anno 2012.
Foto: Kristian Pohl
  • Den åbne pejs. Den spreder stemning. Også på en almindelig hverdag.
  • Terrassedøren. Fantastisk at kunne gå direkte fra køkkenet og ud i haven.
  • Mere plads. Når vi nu kunne lave køkkenet lidt større, er jeg glad for, at vi valgte et ekstra bredt komfur og en større vask.

De 3 værste ved køkkenet

  • Mikroovnen. Vi placerede mikroovnen højt oppe, så ungerne ikke kunne nå den. Nu de er blevet større og kan bruge den, er det blevet en bagdel. De må klatre op for at nå den. Ikke optimalt.
  • Belysningen. Lampen i loftet ved spisebordet giver for lidt lys. Men stearinlys er jo også hyggeligt.
  • Fejlopmålingen. Vi planlagde, at der skulle være et skab til skærebrætter og lign., men en fejlopmåling betød, at vi måtte droppe det.

Hvad ville du have gjort anderledes?

Jeg fortryder, at vi ikke prioriterede plads til et genbrugsskab. Det havde gjort underværker med en fast plads til tomme papkartoner, flasker og glas, som skal genbruges. Jeg ville også have installeret en affaldskværn. Det må blive næste gang.

Læs også: Trappen skaber liv og sammenhæng i boligen

17 august 2012
0

Trænger dit køkkenbord til en gang olie? Tag dråbetesten!

Vedligeholdelse af træbordpladen i køkkenet er ingen kunst, når først du har lært at bruge dråbetesten. Se vores guide til træbehandling og...

0

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst.

0

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende,...

0

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

0

Tjekliste til din emhætte: 5 vigtige tips

Emhætten knokler løs for at holde dit køkken fri for damp og os, men du værdsætter den garanteret ikke tilstrækkeligt... Her er 5 punkter,...

0

Strikkede og hæklede karklude

Her får du opskrifterne på to forskellige og nemme, strikkede og hæklede karklude.

0

Ny forskning: Dine danske gener styrer din kaffetrang

Er du en af dem, der hele tiden har en termokande med kaffe inden for rækkevidde? Nye forskningsresultater viser, at gener styrer din kaffet...

0

Brug denne app og undgå madspild

Bugner dit køleskab af madrester? Og ligger der et halvt salathoved samt et par cherrytomater i grøntsags skuffen, som bare venter på at...

0

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

0

Plads til samvær i køkkenet giver køkkenglæde

Et nyt køkken skal passe til nutidens familier. Køkkenet skal kunne meget mere end være ramme om madlavningen.

0

Er der bly og nikkel i dit drikkevand?

Dine vandhaner skal have det godkendte 'dråbemærke', ellers kan du få tungmetaller ind i kroppen, når du drikker vandet.

0

Er du også en af dem, som har brugt skuffen under ovnen helt forker...

Du hører muligvis til den skare af mennesker, som bruger skuffen under ovnen til opbevaring af pander, riste, muffinsforme og bagepapir....

0

15 køkkenhemmeligheder

Her er en samling af de bedste køkkentrick og kokketips, der forlænger livet og forbedrer smagen på alle de vigtigste madvarer i køkkenet.

0

6 typiske fejl, du begår med skærebrætter

Skærebrættet er et af de mest brugte køkkenredskaber. Du tager det frem hver dag, og utallige madvarer klargøres på det. Derfor er det...

0

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.