Få et opdateret køkken

Køkken

Hvorfor ikke tage udgangspunkt i det gamle køkken og se, hvad der fungerer godt, og hvad der skal ændres, før beslutningen om nyt køkken? Det har den familie, som vi har besøgt, gjort, og her kan du se forvandlingen. Du kan også få gode råd til, hvad du skal overveje, hvis dit køkken skal renoveres.

Et moderne køkken skal opfylde krav om både funktionalitet og design.
Et moderne køkken skal opfylde krav om både funktionalitet og design. Foto: Dorthe Plechinger, Svane & Invita

Hun ønskede sig en smuk og funktionel emhætte, han ønskede sig et vinkøleskab – men begge ønskede først og fremmest et lyst, åbent og moderne køkken, der fungerede bedre og mere sammenhængende og var bygget af gode, gedigne og smukke materialer. Alle ønsker er nu opfyldt i deres renoverede køkken, der tager udgangspunkt i det gamle og i erfaringerne med, hvad der virkede og ikke virkede her.

Væk med madlugten

Hvidevarerne har fået en helt nybygget og aflang ramme – endda med plads til et vinkøleskab. Og emhætten? Den troner nu nærmest skulpturelt i rummet, er bygget af krydsfiner i ’størrelse stor’ og sprøjtelakeret: Når køkkenet er så åbent, skal madlugten kunne fjernes effektivt.


Sjovt nok følger familien med deres opdatering af køkkenet mindst fem af de nye tendenser, vi ser på køkkenfronten lige nu, ifølge de køkkeneksperter, vi har talt med. 

Skal køkkenet renoveres - overvej disse ting

Skal I også i gang med en opdatering af jeres køkken, er her nogle råd til, hvordan I kan tage fat. Få overblik over kravene til køkkenet og lav en liste:


 • Hvad du eller I er specielt glade for i det nuværende køkken?

 • Hvad du eller I gerne vil have lavet om?

 • Om der er hvidevarer, som I vil genbruge i jeres nye køkken?

 • Hvilke køkkenmaskiner, der skal stå fremme – og hvor meget plads der skal være til det?

 • Hvor mange, der skal kunne arbejde i køkkenet samtidigt?

 • Om der skal være spiseplads og i givet fald til hvor mange?

 • Om der er andre særlige detaljer, du eller I har brug for?

 • Om der er ting, I skal have andre til at lave.

Læs også: Maling af laminat?

Nye køkkentendenser

 • Gå efter de bæredygtige og naturlige materialer. Fx robust træ, fordi det holder og udtrykker solidt håndværk og langtidsholdbarhed. Men også tynde og slidstærke bordplader af homogenlaminat, corian, komposit og lava er i høj kurs. 

 • Kombiner gerne materialer og farver, fordi det giver et mere dynamisk udtryk.

 • Gå efter farver, der udtrykker ’bæredygtigheden’. Det vil bl.a. sige lerfarve, kakao- og/eller terakottafarve.

 • Tænk mere glød, farve og personlighed ind i køkkenet i både overflader, fliser og gulve. For eksempel er et ældre materiale som linoleum i nye versioner igen stærkt efterspurgt.

 • Vurder, om nogle ting skal genbruges. Skal der fx helt nye låger, eller kan de gamle slibes ned og sprøjtelakeres i en ny farve? 
 • 
Tænk i mere optimal indretning – fx ’2-i-1’-løsninger, fx skabe til opbevaring, der også kan bruges som en ekstra bordplade. Eller tænk i ’gemte’ skabe, der intet fylder, men kan rumme det hele.

 • Gå efter ’møbellooket’ i køkkenet, fx åbne reoler med brugsting.

 • Overvej, om I har lyst til at have nogle åbne skuffer, der kan mikses ind i et bestående køkken, og som giver frit udsyn til jeres farverige og spændende grøntsager, olivenolier, særlige marmelader og lignende. 

 • Overvej også, om I har brug for nye smarte opbevaringsløsninger, der passer til den nye elektronik. Fx skuffer, der kan gemme mobilerne væk og har indbyggede opladere, skinner til iPad’ens display, så du kan læse dagens opskrift, hvor du kokkererer, eller en skjult stikboks til alle køkkenmaskinerne, der kan tages frem ved brug.
 • Husk også, at køkkenet desuden meget gerne må afspejle hvem, der bor i hjemmet, og hvad de kan lide.

8 september 2015
0

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst.

0

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende,...

0

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

0

Tjekliste til din emhætte: 5 vigtige tips

Emhætten knokler løs for at holde dit køkken fri for damp og os, men du værdsætter den garanteret ikke tilstrækkeligt... Her er 5 punkter,...

0

Strikkede og hæklede karklude

Her får du opskrifterne på to forskellige og nemme, strikkede og hæklede karklude.

0

Ny forskning: Dine danske gener styrer din kaffetrang

Er du en af dem, der hele tiden har en termokande med kaffe inden for rækkevidde? Nye forskningsresultater viser, at gener styrer din kaffet...

0

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

0

Plads til samvær i køkkenet giver køkkenglæde

Et nyt køkken skal passe til nutidens familier. Køkkenet skal kunne meget mere end være ramme om madlavningen.

0

Er der bly og nikkel i dit drikkevand?

Dine vandhaner skal have det godkendte 'dråbemærke', ellers kan du få tungmetaller ind i kroppen, når du drikker vandet.

0

Er du også en af dem, som har brugt skuffen under ovnen helt forker...

Du hører muligvis til den skare af mennesker, som bruger skuffen under ovnen til opbevaring af pander, riste, muffinsforme og bagepapir....

0

15 køkkenhemmeligheder

Her er en samling af de bedste køkkentrick og kokketips, der forlænger livet og forbedrer smagen på alle de vigtigste madvarer i køkkenet.

0

6 typiske fejl, du begår med skærebrætter

Skærebrættet er et af de mest brugte køkkenredskaber. Du tager det frem hver dag, og utallige madvarer klargøres på det. Derfor er det...

0

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

0

Smart køkkengrej til de luddovne

Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse sjove køkkenredskaber behøver du næsten...

0

Opbevaring under gulvet

Har du lyst til et viktualierum – men ingen ledige kvadratmeter – er løsningen måske at grave ud under køkkengulvet.