Nye materialer betyder, at du kan få  et køkkenbord, der passer til netop dine behov.
Nye materialer betyder, at du kan få et køkkenbord, der passer til netop dine behov.

Få en ny bordplade i dit køkken

Køkken

Bordpladen i køkkenet er den arbejdsplads, der bruges mest. Når det gamle køkkenbord er slidt, eller du synes køkkenet trænger til en ansigtsløftning, kan du skifte bordpladen ud. Med en ny af slagsen giver du hele køkkenet et løft for en relativt lille investering. Få tips til projektet og forskellige materialer her.

 

Overvej, hvad du skal bruge

Overvej først, om den nye plade skal være præcis som den gamle. Måske vil du gerne indbygge en spiseplads eller have en køkkenø. Tjek også, om den gamle plade er limet eller skruet på skabselementerne. Er den limet, er den sværere at udskifte uden at beskadige skabene.

Tænk nøje over materialet

Materialevalget er vigtigt. En plade af træ med integreret vask er ikke at anbefale til en familie med børn. Her vil pladen ofte blive våd med risiko for rande og misfarvning. På træ skal spildt vand tørres af med det samme.

En træplade skal plejes

Massiv og stavlimet træ fås i forskellige trætyper og tykkelser. Jo tykkere plade, jo mere kan den tåle at blive slebet ned, hvis misfarvninger opstår. Husk også, at en træplade løbende skal plejes med olie for at holde sig pæn.

Læs også:

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

Bordplade af laminat

Laminat er holdbart, findes i flere tykkelser og i mange mønstre og farver. Men med tiden slides overfladen. Pletter KAN være svære at fjerne og ridser svære at skjule. Kantlisterne kan miste grebet.

Komposit kan få ridser og misfarvninger

Bordplader af komposit er tilpasningsvenlige også i køkkener med specialmål. Bordpladen kan fx fortsætte op ad væggen. Ulempen er, at pladen kan få ridser, og en vask i komposit kan blive misfarvet af fx kaffe.

Læs om rustfrit stål, beton, glas, granit, mamor og rengøring
#br

Bordplade i rustfrit stål eller beton

Ridser er også noget, du må leve med, hvis du vælger en bordplade i rustfrit stål, skønt en sådan ellers er meget brugervenlig. Et andet meget slidstærkt materiale er en bordplade af beton. Den kan dog være følsom over for syrer af forskellig art.

Glas er let at holde rent

En bordplade af glas med eksempelvis farvet folie under glasset er let at holde ren. Holdbarheden er høj, men den kan ikke passes ind i et hvilket som helst køkken.

Læs også:

6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

Granit og marmor/kalksten

Granit er slagfast og ikke modtageligt over for ridser. Materialet klarer høj varme og fås i mange farver og mønstre. Pas dog på pletter efter te og vin. Marmor/kalksten bør behandles med speciel sæbe, hvis materialet skal bruges i køkkenet. De er følsomme over for stænk af syre eller surt. Kalksten tåler ikke salt.

Tænk over rengøringen

Når du vælger din nye bordplade, skal du også tænke på dagligdagen. En sort bordplade er flot og præsentabel, men den kræver også daglig overtørring eller rengøring for at se flot ud. En laminatplade i et mønster er både nem at holde og rengøre.

Hjælp til projektet og hvor meget det koster
#br

Få hjælp fra en tømrer

Skal du ikke have en plade med integreret vask eller spiseplads, kan de fleste selv udskifte en bordplade. Men er du i tvivl, er pengene til en tømrer givet godt ud.

Så meget koster det

En bordplade i laminat med målene 200 x 62, ca. 4 cm tyk kan fås til ca. 500 kr. Massivt træ er en dyrere løsning. Plader i komposit er som udgangspunkt lidt billigere end natursten, glas er som regel dyrere. Spørg i en køkkenforretning eller tag en surftur på nettet.

Læs også:

Køkkenets vægge skal kunne holde til meget

Væggene bag køkkenbordet skal kunne holde til lidt af hvert, fedtsprøjt, sæbevand og flødeskum. Pletterne må helst ikke blive suget ind...

Få pladen færdigmonteret

Ønsker du en bordplade i specielle mål med integreret vask eller spiseplads, skal du nøje overveje, om du magter selv at udskifte den. At få den færdigmonteret er en dyrere løsning, men de penge kan være godt givet ud på den lange bane.

Valget af materialet er vigtigt

Hvis du har for vane at lade opvasken tørre af sig selv på bordet, eller du ikke er meget omhyggelig med at få tørret væske op, kan en bordplade i træ let blive grim at se på. Marmor er smukt, men det kræver både omtanke og løbende pleje. I det hele taget er valget af materiale vigtigt. Spørg dig godt for, inden du beslutter dig.

03 april 2013
Mere om Køkken

10 tips til at indrette et lille køkken

Køkken Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Køkken Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8...

Sådan fikser du nemt skrammer på skabslågerne

Køkken Det behøver absolut ikke at være en katastrofe, hvis der er kommet skrammer eller ridser i skabslågerne. Med et simpelt trick kan du lynhurt...

Indret med puder, og giv stuen et løft

Køkken Puder kan give stuen eller soveværelset et lynhurtigt facelift. Alt er tilladt, når det gælder puder – forskellige farver, mønstre og farver. Det er bare at vælge din stil og bruge puderne på den måde, du bedst kan lide.

Brug denne app og undgå madspild

Køkken Bugner dit køleskab af madrester? Og ligger der et halvt salathoved samt et par cherrytomater i grøntsags skuffen, som bare venter på at...

Lav din egen vinreol af birketræ

Køkken Nu kan du opbevare dine yndlingsvine i en stilfuld og kreativ hjemmelavet vinreol. Den består af stykker af birketræ, som skrues ind i...

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

Køkken De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst. 

Test: Hvilken elkedel skal du vælge?

Køkken Når du skal vælge en elkedel er størrelsen afgørende for, hvor nem den er at bruge. Hvilken du skal vælge afhænger også i høj grad af, hvad...

9 madvarer, du altid bør have i dit køkken

Køkken Hvad skal vi have til aftensmad? Det spørgsmål behøver du ikke stresse over mere. Her er listen over de sunde basisvarer, der vil redde din...

Liste: alt hvad du kan og ikke kan fryse ned

Køkken Ved at bruge fryseren praktisk og smart, kan du både spare forberedelsestid på madlavningen og penge på dine indkøb. 

Test: Find den bedste køkkenmaskine

Køkken Når du investerer i en køkkenmaskine, skal du se dig godt for. Vores test viser, at der er stor forskel på brugervenligheden og enorm...

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Køkken Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Sådan får du styr på affaldet

Køkken Det rigtige affaldssystem er guld værd, når du skal sortere affald for miljøets skyld. Affaldssortering er desuden meget nemmere at gennemføre, når du har et godt system med plads til alle kategorier af affald.

Trin for trin-guide: Dekorative træbogstaver til hjemmet

Køkken Dekorative bogstaver skaber et personligt præg i indretningen. Du kan bruge dem overalt i boligen - i køkkenet, stuen, badeværelset eller...

Halvfjerdser-køkkenet blev renoveret og gjort lyst og funktionelt

Køkken Den åbne pejs og terrassedøren er det bedste i Pauline Josephson og familiens ombyggede køkken. Halvfjerdser-køkkenet er blevet omdannet...