7 typiske madlavningsfejl - og hvordan du fixer dem

Køkken

Selv kokke laver banale fejl i køkkenet, så fortvivl ikke, hvis du står med en meget slatten, overkogt grøntsag. Vi har redningen her.

Foto: iStock

Vi kender det alle - man har lyst til at smide med gryderne, fordi madlavningen er kokset. Men tag en dyb indånding - og læs disse 7 råd:

7 redningsaktioner, når madlavningen går galt

1. Problemet: Grøntsagerne er overkogte
Det er svært at vide, hvornår grøntsager, for eksempel broccoli er færdigkogt. Det gælder om at finde præcis det tidspunkt, hvor farven stadig er skarp og frisk. Men når det går galt, er der intet kedeligere end en slatten, overkogt grøntsag.

Redningen: Koldt vand i en fart
Når en grøntsag er overkogt og ligner babymad, kan du måske stadig nå at redde den. Læg den omgående i iskoldt vand – det vil stoppe kogeprocessen, og grøntsagerne bevarer den sidste sprødhed.
Er resultatet helt smattet, er der stadig mulighden for at purere grøntsagen og lave en sund suppe.

2. Problemet: For meget krydderi:
Ja, man lærer det aldrig helt – cayennepeber og chili kan overdrives med selv meget små mængder, og pludselig står man med ild i ganen under prøvesmagningen.

Redningen: Sødt eller yoghurt
Det afhænger naturligvis af retten, hvordan du frelser dine smagsløg fra for meget krydderi. Men mange sammenkogte retter kan fixes med lidt sødt, syltetøj eller tørret frugt. Det søde opvejer til en vis grad det stærke krydderi.
Hvis du er ved at tilberede noget mere cremet, for eksemepel indisk mad med kokosmælk, kan yoghurt gøre forskellen.

3. Problem: Klistrede ris
Man kan blive for doven og ikke overholde vejledningen på rispakken, og så kommer der nemt for meget vand i. Resultat: Smattet og smagsløs ris.

Redningen: En anelse koldt vand
Medmindre det er gået helt galt, og du er nødt til at kalde retten risotto, kan koldt vand også hjælpe her. Det adskiller riskornene, som er klæbet sammen.

4. Problem: Slatten pasta
Alle kan koge pasta, ja, men det går galt for selv den bedste. Og overkogt pasta er en slatten omgang.

Redning: Rist pastaen på panden
Varm en stor pande og sautér pastaen i olivenolie et par minutter. Men husk – lad det ikke stege længe, pastaen skal kun have strukturen tilbage.

5. Problem: Slatten pasta
Alle kan koge pasta, ja, men det går galt for selv den bedste. Og overkogt pasta er en slatten omgang.

Redning: Rist pastaen på panden
Varm en stor pande og sautér pastaen i olivenolie et par minutter. Men husk – lad det ikke stege længe, pastaen skal kun have strukturen tilbage.

6. Problem: Bitter salat
Du vil være ekstra sund og laver eksempelvis en rå grøntkålssalat, men ender med at have et bittert rod.

Redningen: Citronsaft og nødder
Bitterheden kan ikke fjernes helt, men lidt citronsaft er en genial måde at balancere det bitre med. Desuden er nødder perfekte til at modarbejde bitterhed, især de meget fede som for eksempel valnødder og pekannødder.

7. Problem: Kagen sidder fast i formen
Det er en af de mest frusterende madfejl – at den kage, du har gjort dig så umage med pludselig ikke vil slippe formen.

Redningen: Tålmodighed og varmt vand
Lad være med at gå i panik og begynde at rive og flå i den stakkels kage. Vent, til kagen har kølet en anelse mere, eller placér formen i varmt vand, så fedtet løsner sig mere fra formen. 

Kilder: The Food University mv.

9 december 2015
1

Indret med puder, og giv stuen et løft

Puder kan give stuen eller soveværelset et lynhurtigt facelift. Alt er tilladt, når det gælder puder – forskellige farver, mønstre og farver...

0

Brug denne app og undgå madspild

Bugner dit køleskab af madrester? Og ligger der et halvt salathoved samt et par cherrytomater i grøntsags skuffen, som bare venter på at...

0

15 køkkenhemmeligheder

Her er en samling af de bedste køkkentrick og kokketips, der forlænger livet og forbedrer smagen på alle de vigtigste madvarer i køkkenet.

2

Lav din egen vinreol af birketræ

Nu kan du opbevare dine yndlingsvine i en stilfuld og kreativ hjemmelavet vinreol. Den består af stykker af birketræ, som skrues ind i...

0

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst.

8

Test: Hvilken elkedel skal du vælge?

Når du skal vælge en elkedel er størrelsen afgørende for, hvor nem den er at bruge. Hvilken du skal vælge afhænger også i høj grad af, hvad...

0

9 madvarer, du altid bør have i dit køkken

Hvad skal vi have til aftensmad? Det spørgsmål behøver du ikke stresse over mere. Her er listen over de sunde basisvarer, der vil redde din...

0

Liste: alt hvad du kan og ikke kan fryse ned

Ved at bruge fryseren praktisk og smart, kan du både spare forberedelsestid på madlavningen og penge på dine indkøb.

0

Opbevaring under gulvet

Har du lyst til et viktualierum – men ingen ledige kvadratmeter – er løsningen måske at grave ud under køkkengulvet.

36

Test: Find den bedste køkkenmaskine

Når du investerer i en køkkenmaskine, skal du se dig godt for. Vores test viser, at der er stor forskel på brugervenligheden og enorm...

0

9 ting, du ikke anede at din mikroovn kunne

Her er geniale 9 tricks til, hvordan du kan få det fulde udbytte af din mikrobølgeovn. Vidste du eksempelvis, at den kan vaske dine sokker,...

0

Strikkede og hæklede karklude

Her får du opskrifterne på to forskellige og nemme, strikkede og hæklede karklude.

0

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

0

Sådan får du styr på affaldet

Det rigtige affaldssystem er guld værd, når du skal sortere affald for miljøets skyld. Affaldssortering er desuden meget nemmere at gennemfø...

0

Trin for trin-guide: Dekorative træbogstaver til hjemmet

Dekorative bogstaver skaber et personligt præg i indretningen. Du kan bruge dem overalt i boligen - i køkkenet, stuen, badeværelset eller...