6 typiske fejl, du begår med skærebrætter

Skærebrættet er et af de mest brugte køkkenredskaber. Du tager det frem hver dag, og utallige madvarer klargøres på det. Derfor er det vigtigt, at du ikke begår disse 6 fejl. 


Et skærebræt samler bakterier – overhold reglerne

De fleste kender reglen om rå kylling og grøntsager. De to madvarer må helst ikke mødes på skærebrættet. Men der er flere forholdsregler, du bør kende. Læs de 6 vigtigste her.

1. Du blander råt kød og grøntsager

Vi ved det godt, men glemmer det fra tid til anden: Man bør ikke bruge det samme skærebræt til kød og grøntsager – det giver risiko for at blande kødbakterier med grøntsager, som ikke bliver tilberedt ved tilstrækkeligt høje temperaturer. Især kyllingkød skal holdes adskilt fra salat mv.
Du kan nemmest overholde denne regel ved at have forskellige skærebrætter – én til hver madvare. I øvrigt er plastic bedst til kød, da det er enkelt at rengøre.

2. Skærebrættet glider nemt

Et skærebræt bør være skridsikkert, så det ikke glider mellem hænderne på dig. Du risikerer at skære dig i fingrene, hvis brættet ikke er stabilt, og det tager også længere tid at skære madvare på et uroligt underlag.

3. Brættet er for lille

Det er en dårlig arbejdsstilling at skære på et bræt, som er for lille. Det giver på alle måder et forkert udgangspunkt. Et trick: Læg din kniv diagonalt – fra hjørne til hjørne – på skærebrættet. Hvis kniven er længere, bør du finde et større bræt.

4. Du putter brættet i opvaskemaskinen

Hverken træ eller plastic har godt af at blive udsat for høje temperaturer i lang tid. Især skærebrætter af træ tager skade af opvaskemaskinen. Derfor bør du altid vaske dit bræt i varmt vand og sæbe – og særlig grundigt efter at have skåret råt kød.
Hvis du vil være ekstra sikker på, at brættet er rent, kan du lade det trække i en del eddike og fire dele vand, inden du vasker det op.

5. Du bruger brætter af marmor eller corian

De nævnte materialer egner sig ikke til skærebrætter. De vil ødelægge din kniv og gøre den sløv på ganske kort tid. Desuden er de glatte, og det er farligt.

6. Du gemmer gamle skærebrætter

Når dit skærebræt først er fyldt med revner og andre tydelige tegn på slid, er det meget sværere at gøre rent, og der samles nemt bakterier i revnerne. Smid gamle skærebrætter ud, de er uhygiejniske.

Kilde: Country Living

Mest læste artikler