6 typiske fejl, du begår med skærebrætter

Køkken

Skærebrættet er et af de mest brugte køkkenredskaber. Du tager det frem hver dag, og utallige madvarer klargøres på det. Derfor er det vigtigt, at du ikke begår disse 6 fejl. 

Foto: iStock

Et skærebræt samler bakterier - overhold reglerne

De fleste kender reglen om rå kylling og grøntsager. De to madvarer må helst ikke mødes på skærebrættet. Men der er flere forholdsregler, du bør kende. Læs de 6 vigtigste her.

1. Du blander råt kød og grøntsager

Vi ved det godt, men glemmer det fra tid til anden: Man bør ikke bruge det samme skærebræt til kød og grøntsager – det giver risiko for at blande kødbakterier med grøntsager, som ikke bliver tilberedt ved tilstrækkeligt høje temperaturer. Især kyllingkød skal holdes adskilt fra salat mv.
Du kan nemmest overholde denne regel ved at have forskellige skærebrætter – én til hver madvare. I øvrigt er plastic bedst til kød, da det er enkelt at rengøre.

2. Skærebrættet glider nemt

Et skærebræt bør være skridsikkert, så det ikke glider mellem hænderne på dig. Du risikerer at skære dig i fingrene, hvis brættet ikke er stabilt, og det tager også længere tid at skære madvare på et uroligt underlag.

3. Brættet er for lille

Det er en dårlig arbejdsstilling at skære på et bræt, som er for lille. Det giver på alle måder et forkert udgangspunkt. Et trick: Læg din kniv diagonalt – fra hjørne til hjørne – på skærebrættet. Hvis kniven er længere, bør du finde et større bræt.

Læs også:

Test af brødknive - find den brødkniv, der passer bedst til dig

Brødkniven er ofte en overset del af køkkenværktøjet, og det er synd. En god brødkniv gør skærearbejdet meget lettere. Vi har testet syv...

4. Du putter brættet i opvaskemaskinen

Hverken træ eller plastic har godt af at blive udsat for høje temperaturer i lang tid. Især skærebrætter af træ tager skade af opvaskemaskinen. Derfor bør du altid vaske dit bræt i varmt vand og sæbe – og særlig grundigt efter at have skåret råt kød.
Hvis du vil være ekstra sikker på, at brættet er rent, kan du lade det trække i en del eddike og fire dele vand, inden du vasker det op.

5. Du bruger brætter af marmor eller corian

De nævnte materialer egner sig ikke til skærebrætter. De vil ødelægge din kniv og gøre den sløv på ganske kort tid. Desuden er de glatte, og det er farligt.

6. Du gemmer gamle skærebrætter

Når dit skærebræt først er fyldt med revner og andre tydelige tegn på slid, er det meget sværere at gøre rent, og der samles nemt bakterier i revnerne. Smid gamle skærebrætter ud, de er uhygiejniske.

Kilde: Country Living

30 november 2015
Mere om Køkken

10 tips til at indrette et lille køkken

Køkken Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Køkken Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Køkken Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Køkken Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Køkken Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Køkken Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende,...

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Køkken Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til at rydde op.

Tjekliste til din emhætte: 5 vigtige tips

Køkken Emhætten knokler løs for at holde dit køkken fri for damp og os, men du værdsætter den garanteret ikke tilstrækkeligt... Her er 5 punkter,...

Hold dig fra det varme vand fra hanen, når du bruger elkedlen

Køkken Det kan virke smart at fylde elkedlen med varmt vand fra hanen, så vandet koger lidt hurtigere. Men ifølge forskere kan det faktisk være en...

18 ting, der tager dine kokkeevner til det næste niveau

Køkken Vil du højne dine madlavningsevner, kræver det ikke nødvendigvis lange kurser eller indviklede opskrifter. Med disse 18 huskeregler, vil din mad imponere dine gæster.

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Køkken Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Smart køkkengrej til de luddovne

Køkken Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse 10 sjove køkkenredskaber behøver du næsten...

Få et opdateret køkken

Køkken Hvorfor ikke tage udgangspunkt i det gamle køkken og se, hvad der fungerer godt, og hvad der skal ændres, før beslutningen om nyt køkken? Det har den familie, som vi har besøgt, gjort, og her kan du se forvandlingen. Du kan også få gode råd til, hvad du skal overveje, hvis dit køkken skal renoveres.

Sådan får du styr på affaldet

Køkken Det rigtige affaldssystem er guld værd, når du skal sortere affald for miljøets skyld. Affaldssortering er desuden meget nemmere at gennemfø...

Inspiration til køkkenet i januar

Køkken Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.