6 typiske fejl, du begår med skærebrætter

Køkken

Skærebrættet er et af de mest brugte køkkenredskaber. Du tager det frem hver dag, og utallige madvarer klargøres på det. Derfor er det vigtigt, at du ikke begår disse 6 fejl. 

Foto: iStock

Et skærebræt samler bakterier - overhold reglerne

De fleste kender reglen om rå kylling og grøntsager. De to madvarer må helst ikke mødes på skærebrættet. Men der er flere forholdsregler, du bør kende. Læs de 6 vigtigste her.

1. Du blander råt kød og grøntsager

Vi ved det godt, men glemmer det fra tid til anden: Man bør ikke bruge det samme skærebræt til kød og grøntsager – det giver risiko for at blande kødbakterier med grøntsager, som ikke bliver tilberedt ved tilstrækkeligt høje temperaturer. Især kyllingkød skal holdes adskilt fra salat mv.
Du kan nemmest overholde denne regel ved at have forskellige skærebrætter – én til hver madvare. I øvrigt er plastic bedst til kød, da det er enkelt at rengøre.

2. Skærebrættet glider nemt

Et skærebræt bør være skridsikkert, så det ikke glider mellem hænderne på dig. Du risikerer at skære dig i fingrene, hvis brættet ikke er stabilt, og det tager også længere tid at skære madvare på et uroligt underlag.

3. Brættet er for lille

Det er en dårlig arbejdsstilling at skære på et bræt, som er for lille. Det giver på alle måder et forkert udgangspunkt. Et trick: Læg din kniv diagonalt – fra hjørne til hjørne – på skærebrættet. Hvis kniven er længere, bør du finde et større bræt.

Læs også: 33 års forskning: Du SKAL have et æg om dagen

4. Du putter brættet i opvaskemaskinen

Hverken træ eller plastic har godt af at blive udsat for høje temperaturer i lang tid. Især skærebrætter af træ tager skade af opvaskemaskinen. Derfor bør du altid vaske dit bræt i varmt vand og sæbe – og særlig grundigt efter at have skåret råt kød.
Hvis du vil være ekstra sikker på, at brættet er rent, kan du lade det trække i en del eddike og fire dele vand, inden du vasker det op.

5. Du bruger brætter af marmor eller corian

De nævnte materialer egner sig ikke til skærebrætter. De vil ødelægge din kniv og gøre den sløv på ganske kort tid. Desuden er de glatte, og det er farligt.

6. Du gemmer gamle skærebrætter

Når dit skærebræt først er fyldt med revner og andre tydelige tegn på slid, er det meget sværere at gøre rent, og der samles nemt bakterier i revnerne. Smid gamle skærebrætter ud, de er uhygiejniske.

Kilde: Country Living

30 november 2015
0

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende,...

0

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

0

Tjekliste til din emhætte: 5 vigtige tips

Emhætten knokler løs for at holde dit køkken fri for damp og os, men du værdsætter den garanteret ikke tilstrækkeligt... Her er 5 punkter,...

0

Ny forskning: Dine danske gener styrer din kaffetrang

Er du en af dem, der hele tiden har en termokande med kaffe inden for rækkevidde? Nye forskningsresultater viser, at gener styrer din kaffet...

0

Plads til samvær i køkkenet giver køkkenglæde

Et nyt køkken skal passe til nutidens familier. Køkkenet skal kunne meget mere end være ramme om madlavningen.

0

Er der bly og nikkel i dit drikkevand?

Dine vandhaner skal have det godkendte 'dråbemærke', ellers kan du få tungmetaller ind i kroppen, når du drikker vandet.

0

15 køkkenhemmeligheder

Her er en samling af de bedste køkkentrick og kokketips, der forlænger livet og forbedrer smagen på alle de vigtigste madvarer i køkkenet.

0

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

0

Smart køkkengrej til de luddovne

Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse sjove køkkenredskaber behøver du næsten...

0

Hold dig fra det varme vand fra hanen, når du bruger elkedlen

Det kan virke smart at fylde elkedlen med varmt vand fra hanen, så vandet koger lidt hurtigere. Men ifølge forskere kan det faktisk være en...

0

Opbevaring under gulvet

Har du lyst til et viktualierum – men ingen ledige kvadratmeter – er løsningen måske at grave ud under køkkengulvet.

0

Ægte guf til køkken-regionen

En ovn, der med "slip and slide-funktion" blotlægger ovenrummet, så lågen ikke er i vejen – og en kylling, der tilberedes med tørret vanilje...

8

Bagom kulissen: Tag med en dag i test-køkkenet

Der var fyldt godt op i test-køkkenet med køkkenmaskiner, kasser, rugbrød, æggehvider og fars, da idényts mad-ekspert Gitte Heidi Rasmussen...

36

Test: Find den bedste køkkenmaskine

Når du investerer i en køkkenmaskine, skal du se dig godt for. Vores test viser, at der er stor forskel på brugervenligheden og enorm...

1

Det tog 24 timer at vælge det perfekte køkken

Det var, da farven på bordpladen “smeltede” sammen med prøven af den matte vægfrise og skabsprofilens højglans, at familien havde fundet...