18 ting, der tager dine kokkeevner til det næste niveau

Køkken

Vil du højne dine madlavningsevner, kræver det ikke nødvendigvis lange kurser eller indviklede opskrifter. Med disse 18 huskeregler, vil din mad imponere dine gæster.

Bliv en bedre kok, ved hjælp af disse råd.
Bliv en bedre kok, ved hjælp af disse råd. Foto: istockphoto

Du behøver hverken tage på madlavningskurser eller bruge oceaner af tid, for at få din mad til at toppe skalaen. Nej, derimod skal du blot huske disse 19 tips, som nemt og hurtigt, vil forbedre smag og konsistens.

1. Brug ikke køleskabskolde madvarer

Hvis der skal smør på bordet, vil det smage markant bedre, hvis det har stået ude i lidt tid i forvejen. Køleskabskold smør kan være smagsløs og svær at smøre ud.

Samme regel gælder for revet ost, som skal på pizza, tærter eller lignende.

2. Milde og knasende løg

Planlægger du at skulle servere en lækker salat, skal du bruge dette trick.
Ingen ønsker bløde eller skarpe løg i en salat, så for det at undgå dette, skal du komme de udskårene løg i en skål med koldt vand. Du kan eventuel hælde isterninger i for at holde temperaturen nede.

3. Servér byens bedste kaffe

Denne hemmelighed skal du holde tæt ind på livet. Når folk først har smagt din nye kaffe, vil de uden tvivl stjæle opskriften.

Opskriften er ret simpel og lige til. Du skal blot blande lidt salt og kanel i dit kaffepulver. Ved brygning vil der sprede sig en skøn aroma, og din kaffe vil smage markant bedre.

Læs også:

7 madvarer, du altid smider ud for tidligt

Du kender det godt. Ind i mellem er det lettere at smide mad ud end at gøre en ekstra, lille indsats for at holde varen frisk. Men hold...

4. Kog pasta og ris i fond eller bouillon

Hvis du tilsætter bouillon eller fond i dit kogende vand, vil din pasta og ris få en ekstra og rig smag, som vil gavne hele din ret.

5. Brug kvalitetssalt når du laver mad

Hvis du bruger en salt af høj kvalitet, som for eksempel havsalt, vil din ret få en mere afrundet og ægte salt smag. Undgå at bruge salt med jod eller fint bordsalt. Smagen fra disse er ikke passende - særligt hvis din ret skal stå og simre i længere tid.

6. Den saftigste kylling

Med dette simple trick kan du undgå tørt og kedeligt kød. Hvis du vender dit kød i æggevidder og lidt majsstivelse inden stegning, vil du opleve at saften bliver i kødet. Blandingen er smagsløs men effekten er mærkbar!

7. Bag den perfekte kage uden brug af opskrift

Får du uventet besøg eller pludselig lyst til kage, er denne huskeregel guld værd. Med dette tip vil du altid kunne mikse en lækker kage sammen – det er bagermesterens dybeste hemmelighed.

Du skal blot huske disse mål: vægten af sukkeret, skal veje det samme som mængden af melet, og vægten af antallet af æg, skal veje det samme som mængden af fedt. 

Læs også:

Genialt trick: Gør smørret blødt på to minutter

Gæsterne kommer NU! Smørret er ikke kommet ud af køleskabet. Hvad gør du?! Se det enkle trick her.

Med denne fremgangsmåde vil du altid kunne bage en lækker kage.

8. Tilsæt altid salt i dit bagværk

Når du bager skal du huske og tilsætte salt. En smule salt vil fremhæve de andre smagsnuancer og give en mere afrundet og forstærket smag. Du skal ikke tilsætte meget – du kan sagtens nøjes med ½-1 tsk. salt.

9. Brug balsamicoeddike

Balsamicoeddike har en karakteristisk smag, som passer godt til mange selskabs- og hverdagsretter. Laver du gryderet eller retter med pasta, kan du med fordel tilsætte lidt balsamico. Jordbær og balsamico passer også perfekt sammen. Brug dog kun balsamicoeddike i små mængder, da smagen ellers kan være for dominerende.

10. Byens bedste bøf

Trænger din hakkebøf til en opløftning, får du her tippet som de professionelle bruger. Hemmeligheden er brødkrummer. Når du skal i gang med din fars, skal du blot tilsætte et æg og brødkrummer. Brødkrummerne vil give købet tekstur, fylde og en lækker sprødhed. Husk salt.

11. Steg dit kød rigtigt

Det kan hurtigt gå galt, når man skal stege kød på panden. For at undgå overstegning og tørt kød, skal du inden stegning, duppe kødet tørt med køkkenrulle. Varm din pande op og tilsæt først kødet, når panden er klar. Dette vil give kødet en lækker skorpe og blød midte. Tilsæt først salt, når du er færdig med at stege dit kød.

12. Den bedste tærtedej

Det kan være udfordrende og svært at lave sin egen tærtedej, som både bliver sprød og lækker. Men nu har vi fundet tricket, som med garanti vil sikre dig en perfekt tærtedej.

Du skal blot tilsætte en smule vodka i din dej. Vodka indeholder 60 % vand og 40 % ethanol. Vand vil gøre din dej blød og elastisk, og nem at arbejde med. Men bare rolig, alkoholen vil fordampe under tilberedning, så din tærte kommer ikke til at smage af vodka.

13. Lav din egen smørdej

Det er de færreste, som tør at kaste sig ud i en hjemmelavet smørdej – meget kan jo galt undervejs! Men nu er der ikke længere nogen undskyldning, for her får du hemmeligheden bag den perfekte smørdej - og den er ret simpel.

Når du skal igang med din egen smørdej, skal du blot sikre dig, at dine råvare er kolde. Smør, mel, sukker og æg skal alle være køleskabskolde. Hvis smøren når at smelte inden bagning, vil dejen skille og miste sin sprødhed.

14. Vejen til de bedste røræg

Hvis du tilsætter majsstivelse i dine piskede æg, vil du få lækker, luftig og elastisk røræg. Tricket er ret simpelt; og du vil ikke kunne smage majsstivelsen.

15. En fyldig gryderet

Har du prøvet og lave en gryderet, hvor sovsen ikke blev fyldig og tyk nok? Så skal du bruge dette trick næste gang!

Hvis du skal lave en krydret kødsovs, skal du blot tilsætte knuste tortillachips med smag af chili. Hvis du skal lave en normal gryderet, kan du med fordel bruge brødkrummer til at få en fyldigere sovs.

16. Lav din egen iste

For at lave den perfekte hjemmelavede iste, skal du blot tilsætte et lille drys bagepulver. Iste kan ofte blive bitter i smagen, men bagepulveret vil modvirke bitterheden, og give en mere afrundet smag.

17. Brug skarpe knive

Skarpe køkkenknive vil forbedre din madlavning. Ved at bruge en skarp kniv vil du sikre dig, at grøntsagerne og kødet bliver håndteret korrekt.

Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere dine køkkenknive, kan du se mere her.

18. Giv dine gæster en god oplevelse

En god servering er den perfekte start på et middagsselskab. Skal du servere en varm ret, bør du forvarme tallerknerne, så din ret kan holde på varmen. Når du skal anrette dessert, vil du også opnå det bedste resultat, hvis tallerknerne er kolde. Et lille serveringstrick, som mange restauranter anvender.

05 april 2016
Mere om Køkken

10 tips til at indrette et lille køkken

Køkken Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Køkken Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8...

Sådan fikser du nemt skrammer på skabslågerne

Køkken Det behøver absolut ikke at være en katastrofe, hvis der er kommet skrammer eller ridser i skabslågerne. Med et simpelt trick kan du lynhurt...

Indret med puder, og giv stuen et løft

Køkken Puder kan give stuen eller soveværelset et lynhurtigt facelift. Alt er tilladt, når det gælder puder – forskellige farver, mønstre og farver. Det er bare at vælge din stil og bruge puderne på den måde, du bedst kan lide.

Brug denne app og undgå madspild

Køkken Bugner dit køleskab af madrester? Og ligger der et halvt salathoved samt et par cherrytomater i grøntsags skuffen, som bare venter på at...

Lav din egen vinreol af birketræ

Køkken Nu kan du opbevare dine yndlingsvine i en stilfuld og kreativ hjemmelavet vinreol. Den består af stykker af birketræ, som skrues ind i...

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

Køkken De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst. 

Test: Hvilken elkedel skal du vælge?

Køkken Når du skal vælge en elkedel er størrelsen afgørende for, hvor nem den er at bruge. Hvilken du skal vælge afhænger også i høj grad af, hvad...

9 madvarer, du altid bør have i dit køkken

Køkken Hvad skal vi have til aftensmad? Det spørgsmål behøver du ikke stresse over mere. Her er listen over de sunde basisvarer, der vil redde din...

Liste: alt hvad du kan og ikke kan fryse ned

Køkken Ved at bruge fryseren praktisk og smart, kan du både spare forberedelsestid på madlavningen og penge på dine indkøb. 

Test: Find den bedste køkkenmaskine

Køkken Når du investerer i en køkkenmaskine, skal du se dig godt for. Vores test viser, at der er stor forskel på brugervenligheden og enorm...

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Køkken Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Sådan får du styr på affaldet

Køkken Det rigtige affaldssystem er guld værd, når du skal sortere affald for miljøets skyld. Affaldssortering er desuden meget nemmere at gennemføre, når du har et godt system med plads til alle kategorier af affald.

Trin for trin-guide: Dekorative træbogstaver til hjemmet

Køkken Dekorative bogstaver skaber et personligt præg i indretningen. Du kan bruge dem overalt i boligen - i køkkenet, stuen, badeværelset eller...

Halvfjerdser-køkkenet blev renoveret og gjort lyst og funktionelt

Køkken Den åbne pejs og terrassedøren er det bedste i Pauline Josephson og familiens ombyggede køkken. Halvfjerdser-køkkenet er blevet omdannet...