11 ting, du aldrig skal komme i mikroovnen

Vil du gerne være fri for ildebrande, tekniske sammenbrud eller bare for dårligt opvarmet mikrobølgemad? Så kig her, hvad du skal undgå. 

Hvordan virker en mikrobølgeovn?

Mikrobølgeovnen gør livet nemmere. Det går hurtigt, og det er enkelt. Men hvordan fungerer en mikrobølgovn egentlig? Det kan godt være svært at forstå.

Sådan er det ikke med en almindelig ovn. Den er jo grundlæggende set bare et varmelegeme i et lukket rum. Så er det da klart, at det bliver varmt – duh…!

En mikrobølgeovn virker derimod ved, at radiobølger på en helt bestemt bølgelængde sætter vandmolekyler i madvarerne i bevægelse – Øh, hvad?

Men spring bare teorien over. Det vigtigste ved en mikrobølgeovn er at lære på fingrene, hvad det er bedst at undgå, og hvad man skal være forsigtig med. Her er de 11 vigtigste råd.

1. Metal i mikrobølgeovnen

Undgå metal i mikrobølgeovnen. Mikrobølgerne kan ikke trænge igennem metal, så madvarerne bliver opvarmet meget ujævnt, hvis de anbringes i en eller anden form for metalbeholder. Metal i mikrobølgeovnen kan under andre omstændigheder også fremkalde både gnister og brand.

2. Rejsekrus

Mange af de rejsekrus, som er blevet så populære at have med på farten, er fremstillet af rustfrit stål. Medmindre producenten udtrykkeligt har anført, at rejsekruset er egnet til mikrobølgeovnen, så bør du undgå at stille det ind i mikrobølgeovnen for lige at varme kaffen op, inden du skal ud af døren. Hæld væsken over i en mere egnet beholder.

3. Stanniol

Du skal være meget varsom med at putte stanniol i mikroovnen. I små mængder er det dog i orden. Det kan for eksempel være, hvis du ønsker, at benet på kyllingen skal være lidt køligere end det øvrige kød. Hvis du bruger stanniol i mikrobølgeovnen, skal du også huske, at den skal befinde sig mindst to centimeter fra kanten af mikrobølgeovnen, ellers kan der opstå gnister.

4. Ældre spisestel

I dag må moderne service ikke indeholde bly. Sådan har det ikke altid været. Vintage service, porcelæn og fajance kan indeholde bly, og den kan lække, hvis der er revner i spisestellet. Hvis du vil være 100 % sikker på ikke at indtage bly via dit spisestel, så bør du bruge andre beholdere og tallerkener, når du laver mad i mikrobølgeovnen.

5. Fast food emballage

Nogle typer fast food emballage har forskellige former for metal i sig. Det kan for eksempel være uskyldigt udseende hanke. Varm ikke fast food emballagen op i mikrobølgeovnen, medmindre du er sikker på, at den ikke indholder metal.

6. Rengøringssvampe

Rengøringssvampe kan desinficeres for bakterier i mikrobølgeovnen. Sørg dog altid for, at svampen er våd, inden du lægger den ind i mikroovnen. Hvis der mangler vand – og dermed vandmolekyler – i den tørre svamp til at optage energien fra mikrobølgeovnen, så kan det resultere i, at der går ild i rengøringssvampen.

7. Tøj

Det kunne være dejligt lige at varme tøjet i mikroovnen, inden man skal ud i kulden. Af og til er der faktisk nogen, der falder for fristelsen. Men det er risikabelt, fordi der heller ikke her er vand til stede, som energien fra mikrobølgeoven kan overføres på.

8 Plastikemballage

Hvis plastikbeholdere skal anvendes i mikrobølgeovnen, så skal fabrikanten udtrykkeligt have angivet, at materiale er egnet til det. Hvis det ikke er tilfældet, og en plastikbeholder med høj fedtindhold anbringes i mikrobølgeovnen, så er der risiko for, at den vil blive plettet. I værste fald kan plastikken endda begynde at gå i opløsning.

9. Brune papirsposer

Brune papirsposer hører ikke hjemme i mikroovnen. De kan både fremkalde ildebrand og afgive giftige gasser.

10. Æg med skal

Forsøg ikke at lave et hårdkogt æg i mikroovnen. Hvis æggeskallen stadig er intakt, har dampen inde i ægget ikke noget sted at bevæge sig hen, og derfor kan ægget risikere at eksplodere, og skabe en masse rod inde i mikrobølgeovnen. Æg, der allerede har revner, kan dog godt ”koges” i mikrobølgeovnen.

11. Tørring af krydderurter

Måske vil du gerne fremskynde tørringen af et større parti krydderurter, som du har indkøbt, ved at tage mikrobølgeovnen i brug. Det er ikke en god idé. Krydderurterne indeholder så begrænsede mængder af vand, at der kan gå ild i dem, hvis de er for længe i mikrobølgeovnen. Allerede tørrede krydderurter udgør dog ikke noget problem.

Opsummering

For at opsummere – så er her de 11 ting, som enten slet ikke egner sig til mikrobølgeovnen, eller som man kun bør bruge med omtanke.

  1. Metal i mikrobølgeovnen
  2. Rejsekrus i mikrobølgeovnen
  3. Stanniol i mikrobølgeovnen
  4. Ældre spisestel i mikrobølgeovnen
  5. Fast food emballage i mikrobølgeovnen
  6. Rengøringssvampe i mikrobølgeovnen
  7. Tøj i mikrobølgeovnen
  8. Plastikemballage i mikrobølgeovnen
  9. Brune papirsposer i mikrobølgeovnen.
  10. Æg med skal i mikrobølgeovnen
  11. Tørring af krydder i mikrobølgeovnen

Kilde: Goodhousekeeping

Artiklen er senest opdateret den 6. januar 2023

Mest læste artikler