11 ting, du aldrig skal komme i mikroovnen

Køkken

Vil du gerne være fri for ildebrande, tekniske sammenbrud eller bare for dårligt opvarmet mikrobølgemad? Så kig her, hvad du skal undgå. 

Mikrobølgeovnen kan bruges til mange ting, men nogle ting må du IKKE bruge den til!
Mikrobølgeovnen kan bruges til mange ting, men nogle ting må du IKKE bruge den til! Foto: Colourbox

Hvordan virker en mikrobølgeovn?

En mikrobølgeovn med mange funktioner

Mikrobølgeovnen gør livet nemmere. Det går hurtigt, og det er enkelt. Men hvordan fungerer en mikrobølgovn egentlig? Det kan godt være svært at forstå.

Sådan er det ikke med en almindelig ovn. Den er jo grundlæggende set bare et varmelegeme i et lukket rum. Så er det da klart, at det bliver varmt - duh...!

En mikrobølgeovn virker derimod ved, at radiobølger på en helt bestemt bølgelængde sætter vandmolekyler i madvarerne i bevægelse - Øh, hvad?

Men spring bare teorien over. Det vigtigste ved en mikrobølgeovn er at lære på fingrene, hvad det er bedst at undgå, og hvad man skal være forsigtig med. Her er de 11 vigtigste råd.

1. Metal i mikrobølgeovnen

Undgå metal i mikrobølgeovnen. Mikrobølgerne kan ikke trænge igennem metal, så madvarerne bliver opvarmet meget ujævnt, hvis de anbringes i en eller anden form for metalbeholder. Metal i mikrobølgeovnen kan under andre omstændigheder også fremkalde både gnister og brand (se næste opslag).

Rejsekrus og ældre spisestel

Rejse termokrus i metal

2. Rejsekrus

Mange af de rejsekrus, som er blevet så populære at have med på farten, er fremstillet af rustfrit stål. Medmindre producenten udtrykkeligt har anført, at rejsekruset er egnet til mikrobølgeivnen, så bør du undgå at stille det ind i mikrobølgeovnen for lige at varme kaffen op, inden du skal ud af døren. Hæld væsken over i en mere egnet beholder.

3. Stanniol

Du skal være meget varsom med at putte stanniol i mikroovnen. I små mængder er det dog i orden. Det kan for eksempel være, hvis du ønsker, at benet på kyllingen skal være lidt køligere end det øvrige kød. Hvis du bruger stanniol i mikrobølgeovnen, skal du også huske, at den skal befinde sig mindst to centimeter fra kanten af mikrobølgeovnen, ellers kan der opstå gnister.

4. Ældre spisestel

I dag må moderne service ikke indeholde bly. Sådan har det ikke altid været. Vintage service, porcelæn og fajance kan indeholde bly, og den kan lække, hvis der er revner i spisestellet. Hvis du vil være 100 % sikker på ikke at indtage bly via dit spisestel, så bør du bruge andre beholdere og tallerkener, når du laver mad i mikrobølgeovnen.

5 Fast food emballage

Nogle typer fast food emballage har forskellige former for metal i sig. Det kan for eksempel være uskyldigt udseende hanke. Varm ikke fast food emballagen op i mikrobølgeovnen, medmindre du er sikker på, at den ikke indholder metal.

Svampe, tøj og plastik

 Køkkensvampe i forskellige farver

6. Rengøringssvampe

Rengøringssvampe kan desinficeres for bakterier i mikrobølgeovnen. Sørg dog altid for, at svampen er våd, inden du lægger den ind i mikroovnen. Hvis der mangler vand - og dermed vandmolekyler - i den tørre svamp til at optage energien fra mikrobølgeovnen, så kan det resultere i, at der går ild i rengøringssvampen.

7. Tøj

Det kunne være dejligt lige at varme tøjet i mikroovnen, inden man skal ud i kulden. Af og til er der faktisk nogen, der falder for fristelsen. Men det er risikabelt, fordi der heller ikke her er vand til stede, som energien fra mikrobølgeoven kan overføres på.

8 Plastikemballage

Hvis plastikbeholdere skal anvendes i mikrobølgeovnen, så skal fabrikanten udtrykkeligt have angivet, at materiale er egnet til det. Hvis det ikke er tilfældet, og en plastikbeholder med høj fedtindhold anbringes i mikrobølgeovnen, så er der risiko for, at den vil blive plettet. I værste fald kan plastikken endda begynde at gå i opløsning.

Papirsposer og hårdkogte æg

 Hvide og brune æg

9. Brune papirsposer

Brune papirsposer hører ikke hjemme i mikroovnen. De kan både fremkalde ildebrand og afgive giftige gasser.

10. Æg med skal

Forsøg ikke at lave et hårdkogt æg i mikroovnen. Hvis æggeskallen stadig er intakt, har dampen inde i ægget ikke noget sted at bevæge sig hen, og derfor kan ægget risikere at eksplodere, og skabe en masse rod inde i mikrobølgeovnen. Æg, der allerede har revner, kan dog godt ”koges” i mikrobølgeovnen.

11. Tørring af krydderurter

Måske vil du gerne fremskynde tørringen af et større parti krydderurter, som du har indkøbt, ved at tage mikrobølgeovnen i brug. Det er ikke en god idé. Krydderurterne indeholder så begrænsede mængder af vand, at der kan gå ild i dem, hvis de er for længe i mikrobølgeovnen. Allerede tørrede krydderurter udgør dog ikke noget problem.

Opsummering

For at opsummere - så er her de 11 ting, som enten slet ikke egner sig til mikrobølgeovnen, eller som man kun bør bruge med omtanke.

 1. Metal i mikrobølgeovnen
 2. Rejsekrus i mikrobølgeovnen
 3. Stanniol i mikrobølgeovnen
 4. Ældre spisestel i mikrobølgeovnen
 5. Fast food emballage i mikrobølgeovnen
 6. Rengøringssvampe i mikrobølgeovnen
 7. Tøj i mikrobølgeovnen
 8. Plastikemballage i mikrobølgeovnen
 9. Brune papirsposer i mikrobølgeovnen.
 10. Æg med skal i mikrobølgeovnen
 11. Tørring af krydder i mikrobølgeovnen

Kilde: Goodhousekeeping

10 november 2015
0

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8...

0

Sådan fikser du nemt skrammer på skabslågerne

Det behøver absolut ikke at være en katastrofe, hvis der er kommet skrammer eller ridser i skabslågerne. Med et simpelt trick kan du lynhurt...

1

Indret med puder, og giv stuen et løft

Puder kan give stuen eller soveværelset et lynhurtigt facelift. Alt er tilladt, når det gælder puder – forskellige farver, mønstre og farver...

0

Brug denne app og undgå madspild

Bugner dit køleskab af madrester? Og ligger der et halvt salathoved samt et par cherrytomater i grøntsags skuffen, som bare venter på at...

0

15 køkkenhemmeligheder

Her er en samling af de bedste køkkentrick og kokketips, der forlænger livet og forbedrer smagen på alle de vigtigste madvarer i køkkenet.

2

Lav din egen vinreol af birketræ

Nu kan du opbevare dine yndlingsvine i en stilfuld og kreativ hjemmelavet vinreol. Den består af stykker af birketræ, som skrues ind i...

0

7 dumme køleskabs-fejl, der sagtens kan undgås

De fleste af os begår mindst tre af disse fejl hver dag, men de er nemme at tage i opløbet. Se, hvordan dit køleskab kan fungere bedst.

8

Test: Hvilken elkedel skal du vælge?

Når du skal vælge en elkedel er størrelsen afgørende for, hvor nem den er at bruge. Hvilken du skal vælge afhænger også i høj grad af, hvad...

0

9 madvarer, du altid bør have i dit køkken

Hvad skal vi have til aftensmad? Det spørgsmål behøver du ikke stresse over mere. Her er listen over de sunde basisvarer, der vil redde din...

0

Liste: alt hvad du kan og ikke kan fryse ned

Ved at bruge fryseren praktisk og smart, kan du både spare forberedelsestid på madlavningen og penge på dine indkøb.

36

Test: Find den bedste køkkenmaskine

Når du investerer i en køkkenmaskine, skal du se dig godt for. Vores test viser, at der er stor forskel på brugervenligheden og enorm...

0

9 ting, du ikke anede at din mikroovn kunne

Her er geniale 9 tricks til, hvordan du kan få det fulde udbytte af din mikrobølgeovn. Vidste du eksempelvis, at den kan vaske dine sokker,...

0

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

0

Trin for trin-guide: Dekorative træbogstaver til hjemmet

Dekorative bogstaver skaber et personligt præg i indretningen. Du kan bruge dem overalt i boligen - i køkkenet, stuen, badeværelset eller...

0

Halvfjerdser-køkkenet blev renoveret og gjort lyst og funktionelt

Den åbne pejs og terrassedøren er det bedste i Pauline Josephson og familiens ombyggede køkken. Halvfjerdser-køkkenet er blevet omdannet...