Sådan vælger du det rigtige gulv til entréen

Entrégulvet skal kunne holde til meget. Daglig slitage og parkering af beskidte støvler og dryppende paraplyer stiller store krav til valget af gulvet i entreen. Klinker, epoxy, linoleum og hårdt træ er blandt de mange robuste materialer, der egner sig perfekt til et krævende gulv i entréen.

flot gulv i entreen

Vælg hårde træsorter til trægulvet

Trægulve er og bliver smukke. Der er dog nogle særlige hensyn, man skal tage, når man lægger et trægulv i entréen i modsætning til i dagligstuen. Entreen er en bufferzone mellem ude og inde. Entrégulvet skal derfor være modstandsdygtig mod smattede sko og gennemblødt overtøj.

Hvis du vil have træ i entréen, bør du derfor satse på hårde træsorter som ask, eg, bøg, teak, jatoba eller merbau. Fyrretræ er velegnet til andre typer af rum, men det har en blødere tekstur, så det egner sig bedre til rum med mindre slitage på gulvet.

Træs hårdhed måles i de såkaldte Brinell-værdier, og jo højere værdi, en træsort har, desto hårdere er den. Hvor ask har en værdi på 3,5 og merbau på 4,3, ligger det meste fyrretræ på kun 2,0.

Træplanker er et godt valg

Det bedste valg til trægulvet i entréen er træplanker, der har fået en overfladebehandling. Lakeret træ er let at rengøre og har stor slidstyrke. Dog vil der opstå små revner og krakeleringer i lakken, hvorved skidt og snavs kan trænge ned til træet. Du må derfor regne med at skulle slibe gulvet ned efter en årrække. Oliebehandlet træ derimod bliver kun smukkere med årene, hvis du vel at mærke med mellemrum husker at genbehandle med olie.

Epoxy gulve vinder frem

Til de stærkeste og mest rengøringsvenlige gulvmaterialer hører epoxy. I mange år blev epoxy gulvene udelukkende brugt i fabrikker og butikker. Materialet er ekstrem slidstærk, fugefrit og samtidig meget let at holde rent. Derfor har det længe vist sig som en meget velegnet gulvbelægning i industrien og andre steder med tung trafik og stor belastning

De senere år er epoxy gulve og polyutheran gulve, som er en variant af epoxy gulvet, begyndt at vinde stadig mere indpas rundt omkring i villaer og parcelhuse. Det er dog altid fagfolk, der skal lægge gulvene. Materialet, der bruges, lægges ud i flydende tilstand, og det kræver både sikkerhedsudstyr og forholdsvis lang hærdning. 

Betongulve – godt, men tungt

Også beton, der måske heller ikke umiddelbart lyder så tiltrækkende, er utroligt slidstærkt. Men det er også tungt, og du bør derfor først tjekke med en fagmand, om konstruktionen i dit hus kan holde til tyngden. Det samme gælder, hvis valget falder på et terrazzogulv.

Læs hvordan du kan støbe dit eget terrazzogulv her

Epoxy gulve og betongulve kan farves

Både epoxy og beton kan indfarves i næsten en hvilken som helst farve før støbning, så gulvet er nemt at få til at matche resten af indretningen i entréen. 

Linoleum, gummi og kork

Halvhårde gulvmaterialer som fx linoleum, gummi og kork er også velegnede til entréen. De er alle praktiske og slidstærke – hvad du vælger, afhænger af smag. Ligesom epoxy og beton er disse halvhårde materialer fugefri, så du slipper for fuger, der samler snavs.

Linoleum er let at lægge selv

Linoleum er et organisk materiale, og det har en evne til at hele sig selv, hvis der skulle komme en ridse. Og så er det et af de gulvmaterialer, du selv nemt kan lægge. I dag findes linoleum i form af fliser og baner i forskellige størrelser og farver.

Klinker skal have en ru flade

Fliser og klinker er et klassisk og samtidig solidt valg til entrégulvet. Vælg gerne nogle med en lidt ru overflade – glaserede fliser er ikke skridsikre i et efterårsvådt vejr.

Bambus er et rigtig hårdt gulv

Hvis du vil have et rigtig hårdt plankegulv, er bambus, der har en hårdhedsgrad på 4,7 Brinell, et godt bud. Formpressede gulvmaterialer er også kommet frem på markedet – de er typisk baseret på træ og er utrolig hårde og slidstærke.

10 slidstærke gulvmaterialer

1. Epoxy

En flydende plastmasse, der dækker fuldstændig jævnt. Kan enten støbes som gulv eller bruges til at overfladebehandle et eksisterende gulv. Kan indfarves i stort set hvilken som helst farve.

2. Beton

Et materiale, der giver et hårdt og helt jævnt gulv. Betonmassen kan indfarves, ligesom det færdige gulv kan males.

3. Terrazzo

En blanding af cement og knuste sten, som kan fås enten som fliser eller som støbt gulv.

4. Linoleum

Et organisk materiale, der er lavet af bl.a. linolie og plantefibre. Fås i plader og baner og i en række forskellige farver.

5. Vinyl

Kunststof, der består af bl.a. pvc. Fås i flere farver og mønstre – fx som imitation af træ og fliser.

6. Gummi

Kan være naturligt eller syntetisk og findes i et hav af farver. Vælg eventuelt et gulv med et præget mønster – det er mere skridsikkert.

7. Fliser og klinker

Begge dele er yderst slidstærke, men generelt er klinker lidt stærkere, da de brændes ved en højere temperatur end fliser.

8. Træ

Her gælder det om at vælge en hård træsort som fx ask, eg, teak eller merbau. Sørg for, at træplankerne er overfladebehandlede.

9. Bambus

Fås i form af planker. Findes i forskellige nuancer fra helt lys til mørkebrun.

10. Kork

Fremstilles af barken fra korkegen. Med lakering eller anden overfladebehandling bliver det til et både praktisk og holdbart gulv.

Gulvbelægning i resten af huset – få overblik over gulvtyperne her.

Læs også: Nyt gulv i køkkenet – det skal du vælge

Mest læste artikler