Saml kastanjer og lav sjov pynt til stuen

Indretning

Saml kastanjer i skoven sammen med familien. Brug kastanjerne til at lave kastanje-trolde, -hekse, sjove dyr og skægge mænd. Se her, hvordan du laver sjoveste kastanjefigurer.

Det er sjovt, at samle masser kastanjer i skoven. Husk at tage skallerne med, de kan bruges til hatte og sko til kastanjefigurerne.
Det er sjovt, at samle masser kastanjer i skoven. Husk at tage skallerne med, de kan bruges til hatte og sko til kastanjefigurerne. Foto: Colourbox & iStock

Det skal du bruge til kastanje-figurerne

Du skal bruge små plastikøjne i forskellige størrelser, filte-uld i flere farver, en limpistol, farvede piberensere, en limstift og farvede tændstikker. Små stykker stof kan bruges til tørklæder og kjoler, og akrylfarve eller en farvelade er også god at have.

Sådan gør du

  • Brug en syl eller et lille håndbor til at prikke huller i kastanjerne.
  • Små børn skal ikke lave hullerne selv. De kommer nemt til at stikke sig i hånden, når sylen glider på den glatte, hårde overflade.
  • Sæt kastanjerne sammen med tændstikkerne eller med lim fra limpistolen, og brug tændstikker til arme, ben, haler osv.
  • Det er nemmest for børnene at lime øjne og hår på med den seje lim fra en limstift, tag evt. en klat lim på spidsen af en tændstik.
  • Skallerne fra kastanjerne er fantastiske som sko, hatte, fuglevinger og meget andet.
  • Tag akrylfarverne frem. Måske skal heksens hat være gul, og måske skal bedstefar have røde bukser på. Bind en lille strimmel stof om halsen som tørklæde, eller lim et forklæde fast foran på heksemor.


Bind efterårskrans med kastanjer

Køb en halmkrans, og bind den med efterårets grene, blade, tørrede bær og blomster. Her er kastanjer en smuk variation. Du kan binde små grene fast, hvor kastanjerne sidder i skallerne. De løse kastanjer er nemmest at lime fast med en limpistol, brug rigeligt lim og tryk det godt ind i kransen, så sidder de fint.

En gren med kastanjer er flot som dekoration

En hel gren, hvor kastanjerne stadig sidder i de pikkede skaller, er også en smuk efterårsdekoration. Læg den på et fladt fad. Hvis du stiller den i en vase, triller kastanjerne ud af skallerne. Husk at tage skallerne med, når I samler kastanjer i skoven. De kan bruges både til pynt, til hatte og sko til kastanjefigurerne og til at pynte en krans med. 

Kastanjer blev en gang brugt til sæbe

I gamle dage fremstillede man alle mulige slags vaskemidler af kastanjer. Hvis du knuser kastanjer, kan du lave en tyk pasta, som er en udmærket sæbe, der opløser fedt og olie, og som kan bruges til fx hænder og hår. Sæbevirkningen skyldes et stof, der hedder saponin. 

Kastanjer er gode til kolde tæer

Kastanjer er gode til at varme kolde tæer og hjælper mod uro i benene. Læg en stofpose med kastanjer på radiatoren og brug den som varmepude i fodenden. 

Hestekastanjer kan ikke spise

De kastanjetræer, der almindeligvis gror i danske haver, er hestekastanjer. De fleste frugter og nødder, der hedder noget med "heste", kan ikke spises, og det kan hestekastanjerne heller ikke. Lad ikke din hund spise kastanjer fra hestekastanjetræet. De indeholder gift, som hunden bliver syg af.

Der kan være flere kastanjer i en frugt

Kastanjens frugt er kuglerund, grøn og med pigge. Inden i frugten ligger kastanjen, der er kastanjetræets frø. Der kan være en, to eller tre kastanjer i en frugt. Kastanjen er brun og blank med en stor grå plet, som man kalder for navlen. Det er arret efter det sted, hvor kastanjen var hæftet til frugten. 
14 august 2008
0

Disse farver bør du indføre i hjemmets forskellige rum

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

0

Slut med tændstikker: Tænd dine stearinlys med pasta

Nu er det helt slut med at brænde nallerne, når du skal tænde de små stearinlys i glas eller lanterne. Med helt almindelig spaghetti kan du...

0

Tænk ud af kassen, når du planter

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Især et mylder af støvgrønne sukkulenter giver øjnene noget at gå på opdagelse i.

1

Skabe med skydelåger

Drømmer du om enkle, elegante skabe, der sparer plads og ser godt ud hjemme hos dig? Så er skabe med skydelåger løsningen.

0

Byg din egen kuglebane

Kender du Krummes finurlige lillebror, Grunk? – så ved du også, at han elsker jul, ballade og masser af skøre ideer. Vi har bygget en kugleb...

3

Brug halogenpærer til din lysdæmper fra september

Vi siger farvel til glødepæren i september 2012 - og det kan gå ud over danskernes hyggebelysning. Mange danskere bruger lysdæmpere, og de...

0

Fototapet på dine vægge

Du kan næsten mærke duften af blomster, høre havets brusen eller suset fra trætoppen, når en hel væg beklædes med et fototapet – et billede...

0

Et levende gulv

Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.

1

Brug pensel i stedet for malerrulle - det giver et personligt...

Find malerpenslen frem og læg rullen væk, hvis du vil have et personligt udtryk på malerarbejdet. Du kan ikke male en dør helt glat, uden...

0

Indret børneværelset rigtigt

Står i foran en familieforøgelse, og er I så småt i gang med at tænke i børneværelse til den lille ny? Så er her her et par ideer til,...

1

Malertape og smart afdækning gør det nemmere at male

Det er vigtigt at du dækker møbler, paneler og vindueskarme grundigt af, før der jongleres med maleruller og pensler. Læs her hvordan og se...

2

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

0

Årets farve 2015 er fundet - se den her

Vandfald hedder den: Dyb, stærk og lidt pjanket, synes vi på idényt om den blå nuance B55, der netop er kåret som Årets farve 2015.

0

Kvalitet på gulvet

Trægulve findes i rigtig mange kvaliteter. Lær at se forskel, så du vælger rigtigt, når du skal købe trægulv.

2

Tjek på malertape

Malertape fås i mange udgaver - sådan bruger du de forskellige typer tape.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.