Pærer – sådan forstår du alt det, der står på de nye pakker

Pærer er underlagt nye regler om, hvad du som forbruger skal have at vide om pæren, inden du køber den. Oplysningerne skal stå på pærens pakke - ofte står det så småt, at det er svært at læse og nogle af oplysningerne står som piktogrammer. Her får du en guide til, hvordan du forstår det hele.


 

Sådan forstår du informationerne på de nye pære-pakker:

Linktekst1. Dimensioner
Pærens længde og diameter i mm.

2. Watt
Lysstyrken på Sparepærer, halogen og LED er ikke den samme som glødepærer. Sammenhængen skal fremgå af pakken – på den viste pakke står, at pakkens sparepære har 15 W, og at det svarer til en 75 W, glødepære.

3. Levetid
Antal timer pæren kan lyse, inden den skal skiftes ud.

4. Farvetemperatur
Beskriver lysets farve og fortæller, om lyset virker “varmt” eller “koldt”, fx om en hvid væg ser varm hvid (hvidlig/gullig) eller kold hvid (blå/hvid) ud. Farvetemperaturen angives i Kelvin (K) på en skala fra 0-10.000 K – hvor høje tal er koldt lys, og lave tal er varmt lys. Den viste pakkes pære har 2.700 K – altså et ret “varmt” lys, der egner sig til almindelig brug. Skal du have hyggebelysning, så vælg en pære med 2.500 K.

5. Lysdæmpning
Fungerer en pærer sammen med lysdæmpning? Den viste gør ikke. Der findes sparepærer på markedet med indbygget lysdæmper, der styres ved hjælp af særlige trykkombinationer på stikkontakten eller en fjernbetjening. De fleste LED kan ikke dæmpes. Halogen kan godt lysdæmpes med eksterne lysdæmpere.

6. Tænd/sluk
Antal gange pæren kan tåle at blive tændt og slukket. Nogle pærer kan kun klare 3-5.000 gange, andre meget mere – den viste kan klare 600.000.

7. Evt. kviksølvindhold
Hvis pæren indeholder kviksølv, skal det stå på pakken sammen med en henvisning til en hjemmeside, hvor du kan få information om, hvad du skal gøre, hvis pæren går i stykker. På pakkerne bruges ofte den kemiske betegnelse Hg for kviksølv.
Den viste pære er beskyttet af et lag silikone, så pærens glas ikke kan smadre, og dermed forbliver kvivksølvet forseglet i pæren.

8. Energimærkning
Udtrykket “energisparepærer” eller tilsvarende må kun bruges, hvis pæren har opnået EU’s energimærke A.

9. Opvarmningstid
Halogen og LED tænder med det samme, men det gør en sparepære ikke. De dårlige sparepærer lyser kun med 10 pct. af deres maksimale lysstyrke 10 sekunder efter, at du har tændt dem. Derfor: Se efter A-pærer, der er oppe på 60 pct. lysstyrke efter få sekunder, evt. under 1 sekund. Den viste pakke har ingen information om opvarmningstid.

Gamle pakker i butikkerne
De nye regler gælder pærer, der er produceret efter 1. september 2010. Derfor sælges der stadig gamle pakker i butikkerne lidt endnu. Den viste pakke var den, der levede op til flest af de nye regler på det tidspunkt, redaktionen afsluttede artiklen.

Mest læste artikler