Foto: Mariette Tiedemann

På jagt efter sølv

Indretning

Sølv og plet er i høj kurs - og det behøver ikke være nyt. Få tips til, hvordan jagten bliver succesfuld.


Gamle charmerende skåle, kandelabre og bestik af sølv kommer for alvor til deres ret inden for hjemmets fire vægge, og det er blevet mere end populært at finde sine egne sølvskatte.

Antikvitetsforretninger, marskandisere og loppemarkeder er gode steder at gå på jagt efter sølvtøjet. Hvorimod auktionshusene er sagen, hvis du er på udkig efter en større mængde bestik i et bestemt mønster. Men inden du tager på sølvjagt, så forsyn dig med en lup og en god bog om sølvmærker, for ved at nærlæse stemplerne i sølvet kan du ofte finde frem til tingenes alder, sølvkvalitet og ophavsmænd. Og jo mere du ved om, hvad du vil købe, jo bedre bliver du til at handle til den rigtige pris.

Sølv under luppen
Har du gammelt dansk sølv, bærer det ofte mærker, som var påkrævet indtil 1893. Herefter var det op til mesteren, om der skulle stemples. Mærket er således et godt tegn på kvalitet.

Foto: Mariette TiedemannKøbenhavnermærket: Tre bytårne = ægte, dansk sølv. Under de tre tårne ses et årstal – fx 07 for 1907 eller 50 for 1950. Er der kun to tårne, er der tale om “totårnet sølv”.

Mestermærket: Ofte mesterens initialer. I bøger om sølv kan du læse mere om ham.

Guardejnmærket:
Før i tiden skulle stadsguardejnen godkende sølvarbejderne og give dem et stempel med sine initialer som en garanti for, at sølvet ikke indeholdt mere kobber end den tilladte mængde.

Månedsmærket:
Sølv arbejder, fremstillet i København mellem 1685 og 1852, fik et stempel, der viste i hvilken måned, smeden havde betalt sin stempelafgift. Ofte er måneden angivet i form af de kendte stjernetegn.

Forskel på sølv og plet

Genstande af ægte sølv – eller solidt sølv – er fremstillet af sølv hele vejen igennem, mens plet, der blev opfundet i Sheffield i England i 1742, består af kobber eller messing overtrukket med et tyndt lag sølv.

Det kan være svært at se forskel, men kig på kanterne af fx kanden eller lysestagen. På ting af plet vil sølvet ofte være slidt af hist og pist, så kobber eller messing nedenunder afsløres. En charme ekstra, vil nogle sikkert mene.

Generelt er plet billigere – en sølvske, der måske koster 150 kr., bør i plet koste omkring en tredjedel. Men det er kun en rettesnor – genstandenes alder, udformning eller sjældenhed spiller bestemt også en rolle for prisen.

Foto: ColourboxPas godt på dit sølv
Hvis du ikke pudser dine genstande af sølv eller plet, så oxiderer de eller “løber an”, som man siger. Først bliver de gyldne og dernæst sorte. Pudsning er altså nødvendig med jævne mellerum, hvis sølvet skal skinne.

Når du pudser, er cremer en effektiv metode, der holder længe, men skal det gå hurtigt, er en gang pudsespray, impræg nerede pudseklude eller sølvrensevæske, hvor genstanden dyppes ned i væsken og tørres af, sagen. Sidstnævnte fjerner dog al oxidering, og det er egentlig lidt synd, da disse ofte giver ældre sølvting deres specielle karakter.

Husk altid at bruge bløde klude til arbejdet, og vær ekstra forsigtig med det tynde sølvlag på forskellige ting i plet. Sølv opbevares bedst i et skab med en glaslåge, hvor genstanden kanses, og hvor den oxiderer langsomst. Bestik holder sig skinnende længst, hvis det opbevares i plastikposer.

Bestik er det store hit
Bestik i ægte sølv er det helt store samleemne, og mønstre som Fransk Lilje, Dobbeltriflet, Empire og Musling er populære, uanset om man samler på brugt bestik eller ønsker sig nyt. Knive med sølvskafter er det sværeste at finde brugt, da knivene tidligere blev lavet med skafter af ben.

Er du den heldige ejer af sølv, så husk at bruge det – gerne hver dag. For jo oftere det bruges, des sjældnere skal det pudses.

28 februar 2007
0

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

0

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

0

Derfor knirker dit trægulv - og sådan kommer du af med problemet

Er det ved at drive dig til vanvid, at dit trægulv knirker? Så er det på tide at trække i arbejdstøjet, for du kan sagtens gøre noget ved...

0

8 ting til dit hjem, der vil gøre dig mere lykkelig ifølge videnska...

Vil du gerne være lykkelig og tilfreds i dit hjem, så siger videnskaben, at der er visse farver, lugter og ting, som hjælper dig bedre på...

0

Farver på væggene

Er du klar til at forlade dine hvide vægge og tage på farve-eventyr? Så har vi gode ideer, og tips og tricks til en fuldendt forvandling...

0

4 fakta om stearinlys, du altid skal huske

Det skal være slut med stearinlys, som drypper, ryger og brænder skævt. Få de bedste tips her.

0

11 geniale måder at bruge paller som møbler

Paller er som kamæleoner - de kan blende ind lige, hvor det skal være. Med lidt snilde kan du forvandle pallerne til de mest fantastiske og...

0

Se dig for når du skifter pære

De "nøgne" pærer er et populært indspark i boligens indretning lige nu. Men pas på! Det kan være en dyr fornøjelse at lyse boligen op med...

0

Smarte og praktiske brændekurve

En god brændekurv er uundværlige i denne kolde tid, hvor mange hjem bliver varmet op af pejsen. Vi har derfor samlet de flotteste og bedste...

0

Nyt lys til den mørke tid

Få lyskonsulentens bedste tips, før du køber nye lamper.

0

Mød orkideen, der ligner en abe

Det er en af naturens små jokes – eller mirakler, om man vil. Der findes orkideer, hvis blomster ligner abeansigter på en prik. Måske vil...

0

Sådan redder du dine halvdøde planter

Selvom dine planter umiddelbart ser døde ud, behøver de slet ikke at være det. Du kan nemlig sagtens redde dem, før det er for sent – se...

0

November i oktober

Julekaktus har foldet sine smukke blomster ud ... nu, og rabarberne kan høstes – igen. Er det klimaets skyld?

0

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemask...

0

Fænomenale fliser frisker op i boligen

Har du lyst til forandring derhjemme, uden at du skal rive vægge ned eller have maling på tøjet, så se, hvordan du med unikke fliser kan...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.