Foto: Mariette Tiedemann

På jagt efter sølv

Indretning

Sølv og plet er i høj kurs - og det behøver ikke være nyt. Få tips til, hvordan jagten bliver succesfuld.


Gamle charmerende skåle, kandelabre og bestik af sølv kommer for alvor til deres ret inden for hjemmets fire vægge, og det er blevet mere end populært at finde sine egne sølvskatte.

Antikvitetsforretninger, marskandisere og loppemarkeder er gode steder at gå på jagt efter sølvtøjet. Hvorimod auktionshusene er sagen, hvis du er på udkig efter en større mængde bestik i et bestemt mønster. Men inden du tager på sølvjagt, så forsyn dig med en lup og en god bog om sølvmærker, for ved at nærlæse stemplerne i sølvet kan du ofte finde frem til tingenes alder, sølvkvalitet og ophavsmænd. Og jo mere du ved om, hvad du vil købe, jo bedre bliver du til at handle til den rigtige pris.

Sølv under luppen
Har du gammelt dansk sølv, bærer det ofte mærker, som var påkrævet indtil 1893. Herefter var det op til mesteren, om der skulle stemples. Mærket er således et godt tegn på kvalitet.

Foto: Mariette TiedemannKøbenhavnermærket: Tre bytårne = ægte, dansk sølv. Under de tre tårne ses et årstal – fx 07 for 1907 eller 50 for 1950. Er der kun to tårne, er der tale om “totårnet sølv”.

Mestermærket: Ofte mesterens initialer. I bøger om sølv kan du læse mere om ham.

Guardejnmærket:
Før i tiden skulle stadsguardejnen godkende sølvarbejderne og give dem et stempel med sine initialer som en garanti for, at sølvet ikke indeholdt mere kobber end den tilladte mængde.

Månedsmærket:
Sølv arbejder, fremstillet i København mellem 1685 og 1852, fik et stempel, der viste i hvilken måned, smeden havde betalt sin stempelafgift. Ofte er måneden angivet i form af de kendte stjernetegn.

Forskel på sølv og plet

Genstande af ægte sølv – eller solidt sølv – er fremstillet af sølv hele vejen igennem, mens plet, der blev opfundet i Sheffield i England i 1742, består af kobber eller messing overtrukket med et tyndt lag sølv.

Det kan være svært at se forskel, men kig på kanterne af fx kanden eller lysestagen. På ting af plet vil sølvet ofte være slidt af hist og pist, så kobber eller messing nedenunder afsløres. En charme ekstra, vil nogle sikkert mene.

Generelt er plet billigere – en sølvske, der måske koster 150 kr., bør i plet koste omkring en tredjedel. Men det er kun en rettesnor – genstandenes alder, udformning eller sjældenhed spiller bestemt også en rolle for prisen.

Foto: ColourboxPas godt på dit sølv
Hvis du ikke pudser dine genstande af sølv eller plet, så oxiderer de eller “løber an”, som man siger. Først bliver de gyldne og dernæst sorte. Pudsning er altså nødvendig med jævne mellerum, hvis sølvet skal skinne.

Når du pudser, er cremer en effektiv metode, der holder længe, men skal det gå hurtigt, er en gang pudsespray, impræg nerede pudseklude eller sølvrensevæske, hvor genstanden dyppes ned i væsken og tørres af, sagen. Sidstnævnte fjerner dog al oxidering, og det er egentlig lidt synd, da disse ofte giver ældre sølvting deres specielle karakter.

Husk altid at bruge bløde klude til arbejdet, og vær ekstra forsigtig med det tynde sølvlag på forskellige ting i plet. Sølv opbevares bedst i et skab med en glaslåge, hvor genstanden kanses, og hvor den oxiderer langsomst. Bestik holder sig skinnende længst, hvis det opbevares i plastikposer.

Bestik er det store hit
Bestik i ægte sølv er det helt store samleemne, og mønstre som Fransk Lilje, Dobbeltriflet, Empire og Musling er populære, uanset om man samler på brugt bestik eller ønsker sig nyt. Knive med sølvskafter er det sværeste at finde brugt, da knivene tidligere blev lavet med skafter af ben.

Er du den heldige ejer af sølv, så husk at bruge det – gerne hver dag. For jo oftere det bruges, des sjældnere skal det pudses.

28 februar 2007
Mere om Indretning

Slut med tændstikker: Tænd dine stearinlys med pasta

Indretning Nu er det helt slut med at brænde nallerne, når du skal tænde de små stearinlys i glas eller lanterne. Med helt almindelig spaghetti kan du nemlig løse problemet og tænde stearinlysene. 

Tænk ud af kassen, når du planter

Indretning Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Især et mylder af støvgrønne sukkulenter giver øjnene noget at gå på opdagelse i.

Byg din egen kuglebane

Indretning Kender du Krummes finurlige lillebror, Grunk? – så ved du også, at han elsker jul, ballade og masser af skøre ideer. Vi har bygget en kugleb...

Brug halogenpærer til din lysdæmper fra september

Indretning Vi siger farvel til glødepæren i september 2012 - og det kan gå ud over danskernes hyggebelysning. Mange danskere bruger lysdæmpere, og de færreste virker med energieffektive sparepærer og LED-pærer. Derimod er det en god idé at vælge halogenpærer fremover. De virker med garanti.

Fototapet på dine vægge

Indretning Du kan næsten mærke duften af blomster, høre havets brusen eller suset fra trætoppen, når en hel væg beklædes med et fototapet – et billede...

Et levende gulv

Indretning Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.

Brug pensel i stedet for malerrulle - det giver et personligt...

Indretning Find malerpenslen frem og læg rullen væk, hvis du vil have et personligt udtryk på malerarbejdet. Du kan ikke male en dør helt glat, uden et professionelt anlæg til sprøjtemaling. Derfor kan du vælge bevidst at vise, at døren er malet i hånden. Det gør du med pensler.

Indret børneværelset rigtigt

Indretning Står i foran en familieforøgelse, og er I så småt i gang med at tænke i børneværelse til den lille ny? Så er her her et par ideer til,...

Malertape og smart afdækning gør det nemmere at male

Indretning Det er vigtigt at du dækker møbler, paneler og vindueskarme grundigt af, før der jongleres med maleruller og pensler. Læs her hvordan og se...

Grøn arbejdsplads

Indretning Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads? 

De dobbelte gardiner vender tilbage

Indretning Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

Årets farve 2015 er fundet - se den her

Indretning Vandfald hedder den: Dyb, stærk og lidt pjanket, synes vi på idényt om den blå nuance B55, der netop er kåret som Årets farve 2015.

Kuffert-bord på hjul

Indretning Forny loppe-fundet ved at lave dette kuffertbord på hjul. Bordet fungerer samtidig som opbevaringskasse med for i.

Kvalitet på gulvet

Indretning Trægulve findes i rigtig mange kvaliteter. Lær at se forskel, så du vælger rigtigt, når du skal købe trægulv.

Tjek på malertape

Indretning Malertape fås i mange udgaver - sådan bruger du de forskellige typer tape.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.