Nyt liv til loppefund

Indretning
Lidt maling og stof, der matcher, giver nemt de gamle møbler nyt liv og får loppefundene til at passe sammen.


Tekst og Fotos: Lise Mortensen Høy, idényt nr. 5, 2006

Små bambusborde med glasplade findes på mange loppemarkeder, og de kan sagtens males og fikses op, så de kommer til ære og værdighed. Maler du en stol i samme farve, har du et fint lille møbelsæt, der fx kan stå i hjørnet af drivhuset eller i havestuens lys. Vælg en stol med “løst sæde”, der forholdsvis nemt kan ombetrækkes. Vask den først af med grundrens, og slib derefter, til overfladen er helt jævn, og stolens gamle maling er matslebet.

Mal herefter med en god mellemstrygning. Nu skal eventuelle huller og andre ujævnheder i træet spartles, og hele stolen skal slibes med sandpapir 240.


Efter Før


Sidste maling
Alle revner, hvor stolen er sat sammen, spartles med akrylfugemasse, der kan give sig, når stolen rokker.Tryk det ud med pistolen, og glat med en våd finger. Husk, det skal være helt glat, for fugemassen kan ikke efterslibes. Herefter males stolen med slutmaling – du skal sikkert male én eller to gange for at få malingen til at dække ordentligt.

Mellemstrygning
Brug en vandbaseret mellemstrygning. Den hæfter fantastisk – både på vandopløselig maling og på oliemaling og kan også overmales med begge typer maling. Der er så meget farvepigment i mellemstrygning, at den dækker første gang – og gør dermed slutmalingen meget nemmere.

Nyt betræk
Find et flot stykke stof. Læg det på sædet, og fastgør det med knappenåle, så det ikke skrider.

Fastgør stoffet på bagsiden af sædet med små stifter eller en hæftemaskine. Klip en fin lille figur ud af det stof, du har lagt på sædet. Det kan – som her – være et hjerte eller noget andet, der passer til stoffets mønster og stolens stil.

Dup rigelig lim-lak på bagsiden af stoffet, og lim det fast på stoleryggen. Dup herefter forsiden med et tykt lag lim-lak, og tør overskydende lim rundt om stoffet bort med en fugtig klud.

Giv stoffet et par ekstra gange lim-lak, til det fremstår med en god holdbar overflade.


Lim-lak
Lim-lak er en vandbaseret lim, der bliver helt klar, når den tørrer. Den kan bruges til at lime med og giver desuden en klar, blank overflade, når den benyttes som lak.

Bambusbordet
Det er vigtigt, at bambusbordet er lakeret i forvejen, da malingen ellers ikke kan hænge fast.

Vask bordet med grundrens, og matslib lakken med sandpapir korn 240 og evt. ståluld.

Så er det tid til at male bordet grundigt med mellemstrygning, dup det godt ned i alle samlinger og sprækker. Husk ikke at male på glaspladen – hvis det er muligt, så tag pladen ud, inden du går i gang med malingen. Herefter males bordet med slutmaling i den samme farve, som stolen fik.

Sidste pynt

Vend bordet om, og lav en papirskabelon, der har form som glaspladen – husk, at den skal helt ind under kantlisterne.

Find noget stof, der matcher med stoffet på stolen, og skær det i facon efter skabelonen. En dækkeserviet af tykt stof vil være ganske velegnet til formålet.

Mal et tykt lag lim-lak på forsiden af stoffet, og pres det fast på undersiden af bordpladen. Gnub og stryg stoffet med hånden, til du igennem glasset kan se, at limen binder på hele glasfladen. Når limen er tør, kan du evt. lakere stoffet på undersiden med fortyndet lim-lak, så bliver det mindre modtageligt for fugt og snavs, og så holder bordet sig pænt længere.

For næsten ingen penge har vi fået et “nyt” havesæt, som vi ikke behøver at passe for meget på.
29 april 2006
0

Slut med tændstikker: Tænd dine stearinlys med pasta

Nu er det helt slut med at brænde nallerne, når du skal tænde de små stearinlys i glas eller lanterne. Med helt almindelig spaghetti kan du...

0

Tænk ud af kassen, når du planter

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Især et mylder af støvgrønne sukkulenter giver øjnene noget at gå på opdagelse i.

1

Skabe med skydelåger

Drømmer du om enkle, elegante skabe, der sparer plads og ser godt ud hjemme hos dig? Så er skabe med skydelåger løsningen.

0

Byg din egen kuglebane

Kender du Krummes finurlige lillebror, Grunk? – så ved du også, at han elsker jul, ballade og masser af skøre ideer. Vi har bygget en kugleb...

3

Brug halogenpærer til din lysdæmper fra september

Vi siger farvel til glødepæren i september 2012 - og det kan gå ud over danskernes hyggebelysning. Mange danskere bruger lysdæmpere, og de...

0

Fototapet på dine vægge

Du kan næsten mærke duften af blomster, høre havets brusen eller suset fra trætoppen, når en hel væg beklædes med et fototapet – et billede...

0

Et levende gulv

Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.

1

Brug pensel i stedet for malerrulle - det giver et personligt...

Find malerpenslen frem og læg rullen væk, hvis du vil have et personligt udtryk på malerarbejdet. Du kan ikke male en dør helt glat, uden...

0

Indret børneværelset rigtigt

Står i foran en familieforøgelse, og er I så småt i gang med at tænke i børneværelse til den lille ny? Så er her her et par ideer til,...

1

Malertape og smart afdækning gør det nemmere at male

Det er vigtigt at du dækker møbler, paneler og vindueskarme grundigt af, før der jongleres med maleruller og pensler. Læs her hvordan og se...

2

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

0

Årets farve 2015 er fundet - se den her

Vandfald hedder den: Dyb, stærk og lidt pjanket, synes vi på idényt om den blå nuance B55, der netop er kåret som Årets farve 2015.

0

Kuffert-bord på hjul

Forny loppe-fundet ved at lave dette kuffertbord på hjul. Bordet fungerer samtidig som opbevaringskasse med for i.

0

Kvalitet på gulvet

Trægulve findes i rigtig mange kvaliteter. Lær at se forskel, så du vælger rigtigt, når du skal købe trægulv.

2

Tjek på malertape

Malertape fås i mange udgaver - sådan bruger du de forskellige typer tape.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.