Mal med omtanke

Koderne på dine malebøtter er til fagfolk. Men også som privatperson bør du være opmærksom, før du maler.


Foto: ColourboxKøkkenet skal friskes op. Malingen er købt ind og stillet klar. På bagsiden af etiketten falder dit blik på en markering med teksten “sikkerhedsregel 1993” og to tal forbundet med en bindestreg. Det er MAL-koden.

Kodenummeret er en vejledning til de professionelle malere. For dem kan arbejdet med opløsningsmidler udgøre en sundhedsrisiko, og de skal derfor bruge specielt sikkerhedsudstyr. MAL-koden er bygget op således, at jo højere talværdi den enkelte kode har, jo større risiko er der. Det vil sige, jo større talværdi jo bedre forholdsregler bør man tage. Den mildeste MAL-kode er 00-1, og den “værste” 5-6. Maling, der har et lavt kodenummer, er ikke farlig ved kortvarig brug.

Men vær opmærksom – malingen kan give forbigående ubehag, og i så fald må du straks stoppe arbejdet og lufte ud. Er din maling mærket med tallet 3 eller derover, bør du tage de samme forholdsregler som de professionelle – fx brug af åndedrætsværn og sikkerhedsbriller. 

Værd at vide
En god tommelfingerregel er altid at vælge maling med lavest mulig MAL-kode.

Det betyder tallene

  • MAL-skalaen går fra 00 til 6.
  • Tallet før bindestregen viser risiko ved indånding.
  • Talværdier på 3 og derover bør ikke bruges indendørs. Er MAL-koden 3 og derover er det vigtigt med beskyttelse.
  • Tallet efter bindestregen fortæller om risikoen ved kontakt med hud og øjne og indtagelse af produktet. Værd at vide En god tommelfingerregel er altid at vælge maling med lavest mulig MAL-kode.

Mest læste artikler