Foto: Nordsjö Idé og Design

Mal huset i en mørk farve

Indretning

Mørke farver er flotte og er blevet mere og mere populære til vores husfacader. Du kan fx male kulsort, dejlig chokoladebrun eller klassisk grafitgrå. Det er dog ikke alle huse den mørke farve klæder. Hvis du maler mørkt, så overvej en helt anden farve til vinduer og døre for effektens skyld. Her får du tips til, hvad du bør overveje, når du vil male huset i mørke farver.

 

Sort er flot, men klæder ikke alle huse

Foto:
En blå dør mod en sort facade er et tidløst valg. 

Sort er en farve, der er blevet stadig mere populær til bygninger i de seneste år, især til huse med en moderne, stram nyfunkisarkitektur. Men sort klæder ikke alle huse. Som det gælder alle facadefarver, er det vigtigt at se på husets arkitektur, stil og alder. Sort passer fint til et hus fra starten af 1900-tallet samt til et moderne, nybygget hus. Men den gør sig ikke nær så godt på et hus fra 50'erne.

Beskyt det mørke træ mod varme

Varme er en anden faktor, du skal overveje, når du maler huset i en mørk farve. Temperaturen i en sort træfacade kan være op til 70ºC på en solrig sommerdag. Det er naturligvis ikke godt for træet, som kan sprække. Det undgår du ved at have et godt system under malingen og en imprægneringsolie, der forhindrer fugt i at trænge ind og fastholder malingens elasticitet. Dermed fordamper der ikke så meget væde fra træet, når det bliver varmt, og risikoen for sprækker formindskes.

Samme farve opfattes forskelligt

Foto:
Velkommen indenfor! En sort facade kombineret med en britisk grøn dør er et klassisk valg.

Ligesom samme farve ser forskellig ud på forskellige tekstiler, opfattes facadens farve forskelligt afhængigt af overfladen, den er malet på. Også retning og placering samt meget bevoksning omkring huset påvirker opfattelsen af en farve. Farven på en væg mod syd kan opfattes som lysere end på den mod nord.

En pudset overflade giver et meget anderledes indtryk end en overflade af træ med samme farve. Prøvemal derfor altid og gerne flere steder, så du får en fornemmelse af, hvordan farven vil være, når facaden er malet færdig.

Læs også: Kvalitet på gulvet

Vælg den rette malingstype

Hvis du vælger en sort alkydmaling skal du regne med, at både glans og farve ændrer sig over tid. Den er ikke længere så kulsort efter et par år. Derimod holder en akrylmaling farven både bedre og længere. Det vigtigste, når du vælger malingstype, er dog at tage hensyn til, hvad huset i forvejen er malet med og helst bruge den samme slags. Mange vælger i dag at male deres hus med en sort kalkmaling, men så skal man vide, at kalkmaling kun kan males over igen med samme kalkmaling.

Skab effekter med flere farver

Foto:
En varm modtagelse. En rød dør byder gæsterne velkomne i dette hus.

En neutral facade, sort, mørk brun eller mørk grå, kan få et fint løft, når den kombineres med en helt anden farve på detaljer såsom vinduesrammer, døre og træværk. En grøn dør eller røde vinduer kan være prikken over i’et. På et sort hus bliver alle farver, som man supplerer med på døre og vinduer utrolig klare, så der bør du vælge afdæmpede nuancer, for eksempel rustrød eller matblå.

7 juni 2013
0

Disse farver bør du indføre i hjemmets forskellige rum

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

0

Slut med tændstikker: Tænd dine stearinlys med pasta

Nu er det helt slut med at brænde nallerne, når du skal tænde de små stearinlys i glas eller lanterne. Med helt almindelig spaghetti kan du...

0

Tænk ud af kassen, når du planter

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Især et mylder af støvgrønne sukkulenter giver øjnene noget at gå på opdagelse i.

1

Skabe med skydelåger

Drømmer du om enkle, elegante skabe, der sparer plads og ser godt ud hjemme hos dig? Så er skabe med skydelåger løsningen.

0

Byg din egen kuglebane

Kender du Krummes finurlige lillebror, Grunk? – så ved du også, at han elsker jul, ballade og masser af skøre ideer. Vi har bygget en kugleb...

3

Brug halogenpærer til din lysdæmper fra september

Vi siger farvel til glødepæren i september 2012 - og det kan gå ud over danskernes hyggebelysning. Mange danskere bruger lysdæmpere, og de...

0

Fototapet på dine vægge

Du kan næsten mærke duften af blomster, høre havets brusen eller suset fra trætoppen, når en hel væg beklædes med et fototapet – et billede...

0

Et levende gulv

Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.

1

Brug pensel i stedet for malerrulle - det giver et personligt...

Find malerpenslen frem og læg rullen væk, hvis du vil have et personligt udtryk på malerarbejdet. Du kan ikke male en dør helt glat, uden...

0

Indret børneværelset rigtigt

Står i foran en familieforøgelse, og er I så småt i gang med at tænke i børneværelse til den lille ny? Så er her her et par ideer til,...

1

Malertape og smart afdækning gør det nemmere at male

Det er vigtigt at du dækker møbler, paneler og vindueskarme grundigt af, før der jongleres med maleruller og pensler. Læs her hvordan og se...

2

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

0

Årets farve 2015 er fundet - se den her

Vandfald hedder den: Dyb, stærk og lidt pjanket, synes vi på idényt om den blå nuance B55, der netop er kåret som Årets farve 2015.

0

Kvalitet på gulvet

Trægulve findes i rigtig mange kvaliteter. Lær at se forskel, så du vælger rigtigt, når du skal købe trægulv.

2

Tjek på malertape

Malertape fås i mange udgaver - sådan bruger du de forskellige typer tape.