Lys hjemmet op med intelligent belysning

Indretning

Med intelligent belysning kan du styre lyset i dit hjem via din telefon eller en fjernbetjening. Få lys i tusindvis af farver, tænd lyset, selvom du ikke er hjemme, og slå lyset til, når du er på vej.

Foto: Philips, Osram, Lauritz Knudsen

Fremtidens lyssystemer

For bare få år siden krævede intelligent styring af lyset i dit hjem en større renovering med nye kabler i hele huset og en stor central styreenhed. Den teknologiske udvikling er gået så hurtigt, at du nu ikke længere har brug for en elektriker for at få det nyeste skrig inden for smart belysning.

I dag er det samme muligt ved bare at skifte kontakter, eller som i den nemmeste løsning blot investere i nye pærer til dine lamper. Intelligent belysning handler om komfort, sikkerhed og i nogle tilfælde også energibesparelse. Komforten kommer især til udtryk gennem, at du kan styre lyset meget nemt – lige fra en enkelt lampe til i hele huset og udenfor.

Sikkerheden handler om, at du kan programmere eller direkte styre lyset, når du ikke er hjemme, så der ser ud som om, der er nogen i huset. Og endelig er der systemer, der kan slukke alt lys i et rum, hvis du selv har glemt det. De kan i øvrigt også sættes til at lukke for strømmen til alle apparater på standby.

Hvis du ikke kender så meget til de eksisterende muligheder inden for smart belysning, kan du læse mere om de forskellige slags herunder. 

Den simple løsning

Den simpleste løsning er en videreudvikling af det kendte tænd/sluk-ur. En ganske simpel adapter, som du sætter i en stikkontakt, og så kan du via en fjernbetjening styre den lampe, som du sætter i stikkontakten.

Fjernbetjeningen kan sagtens styre flere adaptere, og der er selvfølgelig mulighed for at programmere en timerfunktion. Det er en meget nem og billig løsning, som dog ikke er særlig elegant.

De smarte pærer

Så er der en løsning, som for dig som forbruger er ganske simpel, men som teknologisk er ganske avanceret. Her handler det om, at du skifter dine pærer og tilslutter en lille boks til din internet-router, og så har du pludselig nærmest ubegrænsede muligheder for at styre lyset i dit hjem.

Hver pære er forsynet med en selvstændig chip, som du nu kan styre via smartphone, tablet eller computer. Der er to type pærer - hvid og farvet - og med en farvet pære kan du i princippet vælge mellem flere end 16 millioner farver.

Læs også: Isolering: Spar på energien med intelligente gardiner

Lige så simpel denne løsning er at sætte op, lige så uoverskuelige virker mulighederne. Pærerne kan programmeres til at lyse på bestemte måder, når der sker et eller andet, som du definerer. Det gøres via en app på din telefon, så det er egentlig ganske nemt.

Mulighed for udbygning

Den løsning, der umiddelbart kræver mest arbejde fra din side, har så til gengæld også det største udbygningpotentiale, hvor du i sidste ende kan styre hele husets installationer. 

Den helt udbyggede løsning kræver besøg af en elektriker, mens du sagtens selv kan installere den ”skrabede” model. Her handler det om, at du skifter kontakter og lampeudtag ud.

De kontakter og lampeudtag, som du skifter ud, kan du så fuldt ud styre med fx. en fjernbetjening, men du kan også programmere forskellige situationer, så du ved hjælp af et enkelt tryk på en kontakt eller fjernbetjeningen kan styre lyset i et rum ad gangen.

Du kan for eksempel indstille den til ”madlavning”, og så er der godt med lys over køkkenets arbejdspladser, mens resten af lyset er slukket eller dæmpet. Systemet har desuden den ekstra feature, at du kan installere nye kontakter i huset uden at trække kabler. De er nemlig forbundet trådløst med hinanden. 

3 smarte systemer

Du behøver ikke have den store pung frem for at komme i gang med de smarte lys-systemer. I den helt billige ende kan du købe en fjernbetjent og programmerbar adapter til et par hundrede kroner, og så er du allerede godt på vej, men der er selvfølgelig flere muligheder afhængigt af prisklassen. 

Vi har her samlet tre bud på smarte systemer, som kan fremtidssikre belysningen i dit hjem og tilpasses lige netop dine behov.

Læs også: Fire huse - fire forskellige udestuer

Philips Hue

For ca. 1.500 kr. kan du købe et Philips Hue farve startsæt med to pærer og en central enhed - en såkaldt 'bridge', som du kan se på billedet ovenfor.

Senere kan du købe flere pærer til, for bridgen kan styre op til 50 forskellige pærer, så du kan i princippet styre lyset i hele huset. Har du en iPhone, kan du endda styre dine Philips Hue-lamper med stemmen via telefonens assistent Siri.

Hvis du gerne vil have bedre nattesyn, har Philips også smarte lysstrips, som giver en blid og meget diskret nattebelysning.

Lauritz Knudsen IHC Wireless

LK IHC består blandt andet af trådløse kontakter, så du kan montere en kontakt på en glasvæg, og med den kan du styre lyset i hele rummet. Belysningen kan også styres med en lille fjernbetjening, så du bliver mødt af en oplyst bolig, når du kommer hjem en mørk aften.

LK IHC wireless kan ligesom Philips Hue udbygges gradvist. Med LK IHC koster en stikkontakt ca. 600 kr og et lampeudtag 750 kr.

Osram Lightify

Et startsæt fra Osram består af en styreenhed og en pære, og du kan løbende bygge ud med flere pærer. Prisen for sættet er ca. 800 kr. Du kan vælge mellem godt 16 millioner farver i Osram Lightify-systemet, og den styrer op til 50 pærer. 

Osram laver også spotlys til haven, så du kan styre havebelysningen indefra og få belysningen i lige den farve, du ønsker.

Læs også: Se dig for når du skifter pære

4 oktober 2016
0

Tænk ud af kassen, når du planter

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Især et mylder af støvgrønne sukkulenter giver øjnene noget at gå på opdagelse i.

1

Skabe med skydelåger

Drømmer du om enkle, elegante skabe, der sparer plads og ser godt ud hjemme hos dig? Så er skabe med skydelåger løsningen.

0

Byg din egen kuglebane

Kender du Krummes finurlige lillebror, Grunk? – så ved du også, at han elsker jul, ballade og masser af skøre ideer. Vi har bygget en kugleb...

3

Brug halogenpærer til din lysdæmper fra september

Vi siger farvel til glødepæren i september 2012 - og det kan gå ud over danskernes hyggebelysning. Mange danskere bruger lysdæmpere, og de...

0

Fototapet på dine vægge

Du kan næsten mærke duften af blomster, høre havets brusen eller suset fra trætoppen, når en hel væg beklædes med et fototapet – et billede...

0

Nyt liv til loppefund

Lidt maling og stof, der matcher, giver nemt de gamle møbler nyt liv og får loppefundene til at passe sammen.

0

Et levende gulv

Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.

1

Brug pensel i stedet for malerrulle - det giver et personligt...

Find malerpenslen frem og læg rullen væk, hvis du vil have et personligt udtryk på malerarbejdet. Du kan ikke male en dør helt glat, uden...

0

Indret børneværelset rigtigt

Står i foran en familieforøgelse, og er I så småt i gang med at tænke i børneværelse til den lille ny? Så er her her et par ideer til,...

1

Malertape og smart afdækning gør det nemmere at male

Det er vigtigt at du dækker møbler, paneler og vindueskarme grundigt af, før der jongleres med maleruller og pensler. Læs her hvordan og se...

1

Grøn arbejdsplads

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

2

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

0

Kuffert-bord på hjul

Forny loppe-fundet ved at lave dette kuffertbord på hjul. Bordet fungerer samtidig som opbevaringskasse med for i.

0

Kvalitet på gulvet

Trægulve findes i rigtig mange kvaliteter. Lær at se forskel, så du vælger rigtigt, når du skal købe trægulv.

2

Tjek på malertape

Malertape fås i mange udgaver - sådan bruger du de forskellige typer tape.