Lys hjemmet op med intelligent belysning

Indretning

Med intelligent belysning kan du styre lyset i dit hjem via din telefon eller en fjernbetjening. Få lys i tusindvis af farver, tænd lyset, selvom du ikke er hjemme, og slå lyset til, når du er på vej.

Foto: Philips, Osram, Lauritz Knudsen

Fremtidens lyssystemer

For bare få år siden krævede intelligent styring af lyset i dit hjem en større renovering med nye kabler i hele huset og en stor central styreenhed. Den teknologiske udvikling er gået så hurtigt, at du nu ikke længere har brug for en elektriker for at få det nyeste skrig inden for smart belysning.

I dag er det samme muligt ved bare at skifte kontakter, eller som i den nemmeste løsning blot investere i nye pærer til dine lamper. Intelligent belysning handler om komfort, sikkerhed og i nogle tilfælde også energibesparelse. Komforten kommer især til udtryk gennem, at du kan styre lyset meget nemt – lige fra en enkelt lampe til i hele huset og udenfor.

Sikkerheden handler om, at du kan programmere eller direkte styre lyset, når du ikke er hjemme, så der ser ud som om, der er nogen i huset. Og endelig er der systemer, der kan slukke alt lys i et rum, hvis du selv har glemt det. De kan i øvrigt også sættes til at lukke for strømmen til alle apparater på standby.

Hvis du ikke kender så meget til de eksisterende muligheder inden for smart belysning, kan du læse mere om de forskellige slags herunder. 

Den simple løsning

Den simpleste løsning er en videreudvikling af det kendte tænd/sluk-ur. En ganske simpel adapter, som du sætter i en stikkontakt, og så kan du via en fjernbetjening styre den lampe, som du sætter i stikkontakten.

Fjernbetjeningen kan sagtens styre flere adaptere, og der er selvfølgelig mulighed for at programmere en timerfunktion. Det er en meget nem og billig løsning, som dog ikke er særlig elegant.

De smarte pærer

Så er der en løsning, som for dig som forbruger er ganske simpel, men som teknologisk er ganske avanceret. Her handler det om, at du skifter dine pærer og tilslutter en lille boks til din internet-router, og så har du pludselig nærmest ubegrænsede muligheder for at styre lyset i dit hjem.

Hver pære er forsynet med en selvstændig chip, som du nu kan styre via smartphone, tablet eller computer. Der er to type pærer - hvid og farvet - og med en farvet pære kan du i princippet vælge mellem flere end 16 millioner farver.

Læs også: Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Lige så simpel denne løsning er at sætte op, lige så uoverskuelige virker mulighederne. Pærerne kan programmeres til at lyse på bestemte måder, når der sker et eller andet, som du definerer. Det gøres via en app på din telefon, så det er egentlig ganske nemt.

Mulighed for udbygning

Den løsning, der umiddelbart kræver mest arbejde fra din side, har så til gengæld også det største udbygningpotentiale, hvor du i sidste ende kan styre hele husets installationer. 

Den helt udbyggede løsning kræver besøg af en elektriker, mens du sagtens selv kan installere den ”skrabede” model. Her handler det om, at du skifter kontakter og lampeudtag ud.

De kontakter og lampeudtag, som du skifter ud, kan du så fuldt ud styre med fx. en fjernbetjening, men du kan også programmere forskellige situationer, så du ved hjælp af et enkelt tryk på en kontakt eller fjernbetjeningen kan styre lyset i et rum ad gangen.

Du kan for eksempel indstille den til ”madlavning”, og så er der godt med lys over køkkenets arbejdspladser, mens resten af lyset er slukket eller dæmpet. Systemet har desuden den ekstra feature, at du kan installere nye kontakter i huset uden at trække kabler. De er nemlig forbundet trådløst med hinanden. 

3 smarte systemer

Du behøver ikke have den store pung frem for at komme i gang med de smarte lys-systemer. I den helt billige ende kan du købe en fjernbetjent og programmerbar adapter til et par hundrede kroner, og så er du allerede godt på vej, men der er selvfølgelig flere muligheder afhængigt af prisklassen. 

Vi har her samlet tre bud på smarte systemer, som kan fremtidssikre belysningen i dit hjem og tilpasses lige netop dine behov.

Læs også: Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Philips Hue

For ca. 1.500 kr. kan du købe et Philips Hue farve startsæt med to pærer og en central enhed - en såkaldt 'bridge', som du kan se på billedet ovenfor.

Senere kan du købe flere pærer til, for bridgen kan styre op til 50 forskellige pærer, så du kan i princippet styre lyset i hele huset. Har du en iPhone, kan du endda styre dine Philips Hue-lamper med stemmen via telefonens assistent Siri.

Hvis du gerne vil have bedre nattesyn, har Philips også smarte lysstrips, som giver en blid og meget diskret nattebelysning.

Lauritz Knudsen IHC Wireless

LK IHC består blandt andet af trådløse kontakter, så du kan montere en kontakt på en glasvæg, og med den kan du styre lyset i hele rummet. Belysningen kan også styres med en lille fjernbetjening, så du bliver mødt af en oplyst bolig, når du kommer hjem en mørk aften.

LK IHC wireless kan ligesom Philips Hue udbygges gradvist. Med LK IHC koster en stikkontakt ca. 600 kr og et lampeudtag 750 kr.

Osram Lightify

Et startsæt fra Osram består af en styreenhed og en pære, og du kan løbende bygge ud med flere pærer. Prisen for sættet er ca. 800 kr. Du kan vælge mellem godt 16 millioner farver i Osram Lightify-systemet, og den styrer op til 50 pærer. 

Osram laver også spotlys til haven, så du kan styre havebelysningen indefra og få belysningen i lige den farve, du ønsker.

Læs også: Dyrk grønt i sække

4 oktober 2016
0

Pas på at julelysene ikke ødelægger dit tag

Gå bare all-in på julelysene på taget, så længe du følger disse 6 enkle råd til sikker omgang med elektrisk lys og andre juledekorationer...

0

Ikke kun til pynt

Pynt er noget, man egentlig godt kan undvære, men alligevel gerne vil have. Og blandt det er, i hvert fald hos de fleste kvinder, blomster....

0

Solafskærmning indendøre

Solens stråler varmer dejligt, men det kan også blive for varmt i hjemmet. Med persienner og gardiner er det heldigvis nemt at regulere...

0

Farver gør glad

At male væggene i flotte nye farver er en overkommelig fornyelse både økonomisk og arbejdsmæssigt.

0

Et levende gulv

Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.

0

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

2

Lav kælderrummet om til et trendy hjemmekontor

Et kælderrum - fx et gammelt hobbyværksted - kan blive et fint kontor, hvis du er træt af at arbejde midt i stuen og mellem ungernes legetøj...

0

4 "regler", der skaber orden i hjemmet

Der er ikke noget bedre end at rydde op – i alle tilfælde bagefter! Her får du råd om, hvordan du nemt får orden i kaos derhjemme – rum for...

0

Lav en fin efterårslanterne

Efteråret er på vej og indbyder til hjemlig hygge og kaffeslabberas. Sæt et personligt præg på en fin lanterne, der kan sprede hygge på...

0

Bliv ikke farvefølsom

Tag dine forholdsregler, inden du svinger malerpenslen, hvis du vil undgå at irritere din hud og dine luftveje.

0

Giv din entré en makeover

Hvis du bare sætter en weekend af, kan du give din entré en tiltrængt makeover. Friske farver og ny inspiration kan forvandle en ellers...

1

Pep din rislampe op med engangsbægre

Store lamper er trendy men ofte dyre. Forsyn dig med "en stang" engangsbægre, og følg trinnene, så har du din egen designer-lampe. Følg...

0

Læg natur på gulvet

Trægulve findes i mange træsorter, plankebredder, overfladebehandlinger og udformninger, og når du skal vælge gulv, er det en god idé, at...

2

Design dit eget vægur

Tid er vigtig – især når det er tiden derhjemme, hvor du primært skal slappe af og lade op til en ny dag. Vi har fundet tre smarte ideer...

0

Træet byder dig velkommen i entréen

Sådan laver du en smart og personlig knagerække, som både kanbruges af børn og voksne. Den er billig, da den er skåret ud af MDF plader og...