Med et skoskab bliver der både plads til forældrenes og børnenes sko.
Med et skoskab bliver der både plads til forældrenes og børnenes sko. Foto: Gør Det Selv

Lav et skoskab med plads til 45 par sko

Indretning

Sportssko, pæne sko, sandaler, hjemmesko – og alle mulige andre sko! Det er stort set umuligt at få bragt orden på dem. Vi har taget udfordringen op og har udviklet den ultimative løsning til dig og hele din familie med et smart skoskab, som er tilpasset målene i et helt almindeligt højskab.

 

Foto: Gør det selvGem skoene af vejen i et højskab

Sko der ligger og roder i entreen, er virkeligheden hos mange familier. Men her er løsningen: en karrusel med plads til ikke mindre end 45 par sko, som du alle sammen nemt kan komme til. En unik løsning, som er tilgængelig for os alle. For den er nemlig tilpasset målene i et helt almindeligt højskab.

Sværhedsgrad: Alt skal tilpasses med stor nøjagtighed. Det er vigtigt, at alle huller bores præcist, og at huller til rundstokke bores i ens dybde. Med en god borestander er opgaven absolut overkommelig.

Tidsforbrug: Et par dage (plus tørretid)

Pris: Cirka 1700 kroner

Skokarrusel af rondeller og stålstang

Karrusellen består af rondeller (mdf-plader med rundstokke), der roterer uafhængigt af hinanden omkring en stålstang, der er fikseret i top og bund af skabet. Opgaven kræver ikke det store og avancerede udstyr. Men du skal dog have fat i en borestander – i en god kvalitet. For der skal bores præcist. Det gælder både de huller, der skal være i rondellerne til rundstokke og i stålstang, og de huller i stålstangen, der afgør, hvor højt de enkelte rondeller skal sidde.

Bortset fra en høj grad af præcision i både opmåling og boring er der til gengæld ikke “mange ben” i at fremstille karrusellen­ og få den på plads i skabet. Den største udfordring bliver formentlig at lære familien at sætte skoene på plads!

Læs også: Sådan undgår du, at en rottefamilie flytter ind

Enkel opbygning

Karrusellen her passer til et standardhøjskab. Men med få justeringer kan den naturligvis tilpasses et skab med andre mål.

Vores udgangspunkt er et 60 x 60 cm højskab, der her indvendigt er 187 cm højt, 56,8 cm bredt og 56 cm dybt. Disse mål kan variere fra skab til skab, så du skal måle præcist op. Rundstokkene placeres i de borede huller og fastholdes nedefra med 4 x 40 mm skruer med pynteskive. Samtlige huller er boret med et spadebor, hvor centerspidsen netop gennembryder pladen. De små huller fungerer derfor som forboring til skruerne.

Tips

Fleksibilitet. Hvis du bygger karrusellen højere, kan den stå frit mellem gulv og loft. Bygger du den lavere og med blot en eller to rondeller, kan karrusellen placeres i bunden af et skab.

Det har vi brugt

Materialer

22 mm mdf:
• 4 rondeller (A), Ø: 54 cm
• 9 rondeller (B+C), Ø: 12 cm

22 mm rundstok:

• 18 skoholdere (D) a 36,5 cm
• 24 skoholdere (E) a 31,5 cm
• 16 skoholdere (F) a 26,5 cm
• 32 skoholdere (G) a 21,5 cm (forbrug i alt: 6 rundstokke a 2,4 meter)

Læs også: Så tit skal håndklædet skiftes

Desuden:

• Stålstang, Ø: 40 mm (H), 186,5 cm
• 90 plastdupsko, sorte, Ø: 22 mm
• Skruer: 4 x 35 mm og 4 x 40 mm med pynteskiver
• 7 små rigeljern (vinkeljern)
• 3 maskinskruer med skive og møtrik, 6 x 60 mm
• Grundmaling, 0,5 liter
• Akrylmaling, 0,5 liter

Specialværktøj

• Stabil borestander
• Hulsav (41 mm)
• Spadebor (22 mm)
• Metalbor (6 mm)
Foto: Gør det selv

Sådan gør du

Foto: Gør det selv

To modeller

De store rondeller (A) kan have plads til enten 12 par små sko eller 9 par større – og dermed bredere – sko. Så du har mulighed for at lave lige præcis den løsning, der passer bedst til dig og din familie. 

På rondellen til venstre er der plads til 6 par sko yderst og 3 par inderst. På rondellen til højre er der plads til 8 par sko yderst og 4 par inderst.

Læs også: Skabe med skydelåger

De store rondeller

Skokarrusellen er fremstillet af 22 mm mdf-plade. Skoholderne er af 22 mm rundstok. Og rondellerne roterer om en 40 mm stålstang.

Mdf-pladerne skæres op i kvadratiske stykker på 56 x 56 cm, inden du med et stykke liste og en passer måler op og finder­ de punkter, hvor hullerne til rundstokkene­ skal bores.

For at udnytte pladen effektivt laver vi to forskellige opmålinger. Tre af rondellerne­ deles op, så de kan bære 12 par mindre (børne)sko – den sidste har “kun” plads til 9 par større sko.

Foto: Gør det selv1. Opdel pladestykket i “lagkage­stykker”, og find centrum. Når rondellens yderkant skal optegnes, kan du anvende et listestykke. Sæt en stift i centrum, og streg op med en radius på 27 cm – og derefter med en radius på 24 cm.
Foto: Gør det selv2. Med en passer opdeles rondellen yderligere i 12 eller 16 lige store stykker. Skær rondellen ud, og slib kanten med en slibeklods (bruger du båndpudser eller en anden elektrisk slibemaskine først, bliver efterslibningen lettere).
Foto: Gør det selv3. Fastgør rondellen med tvinger, og fikser den med en skrue gennem centrum. Så kan du konstant arbejde i den rigtige afstand, mens den yderste række huller bores. Og rondellen kan nemt roteres, når tvingerne løsnes.Foto: Gør det selv4. Hullet i midten bores ud med en 41 mm hulsav (rondellen skal gå stramt omkring stålrøret). Til denne opgave kan du ikke bruge borestanderen, så du må lave en præcis, helt lodret boring med håndholdt boremaskine.
Foto: Gør det selv5. Brug rondellens centerhul som centrum for borestanderen, når du skal bore den inderste række huller med et 22 mm spadebor (se Vigtigt-boks om borestander). Dybdestoppet sikrer, at samtlige huller bliver præcis 15 mm dybe.
De små rondeller

De små rondeller skal bruges til at holde stangen og de store rondeller på plads – i den rigtige højde og midt i skabet.

Også de små rondeller fremstiller vi af 22 mm mdf-plade. Der skal bruges ni rondeller i alt – alle med en diameter på 12 cm. Centerhullet skal også her have en diameter på 41 mm.

To rondeller (styrerondeller) skal monteres i henholdsvis top og bund i skabet, så de holder stangen på plads. De øvrige monteres over eller under de store rondeller. På de tre bærerondeller, der skal sidde under de store rondeller og holde dem i den ønskede højde, skal der monteres to små vinkeljern – et på hver side af centerhullet.

Vigtig info

Borestanderens udformning forhindrer, at du kan bore den inderste række huller i de store rondeller (A). Rondellen vil støde på søjlen. Men ofte er det muligt at løsne søjlen fra foden. Søjlen stikkes så gennem rondellens centerhul og spændes atter. Rondellen kan nu rotere om standerens søjle, og de inderste huller kan bores.

Værktøj

En 120 mm hulsav er hundedyr, men den er effektiv – og meget præcis – til at skære de små rondeller ud med. Hvis ikke du har lyst til at investere i hulsaven, kan du prøve at låne eller leje en. Eller gøre, som vi viser her på siden: bruge stiksaven – vel vidende at det kræver en del slibearbejde med en båndsliber eller anden elektrisk plansliber.

Foto: Gør det selv1. Tegn rondellerne op på en mdf-plade med en passer. Sørg for, at centrum er tydeligt markeret, og at cirklen er tydeligt opdelt i fire lige store stykker, inden du skærer dem ud med en stiksav. Efterslib kanterne.
Foto: Gør det selv2. Præcis i centrum bores hul med en 41 mm hulsav. Husk at spænde rondellerne fast med tvinger på borestanderens plan, og bor fra begge sider. Slib let i det opborede hul.


Foto: Gør det selv3. Brug en stump af stålstangen som centreringshjælp, når du skal fastgøre styrerondellerne på de store rondellers overside. Lim og skru de små rondeller fast med fire 4 x 35 mm skruer. Husk at bore for.
Foto: Gør det selv4. Hver bærerondel forsynes med to små vinkeljern (seks i alt). Skruehullet på hvert vinkeljern bores ud, så diameteren bliver 6,5 mm. De lange huller på vinkeljernene skal forblive, som de er.


Foto: Gør det selv5. Vinkeljernene fastgøres præcist over for hinanden – på hver side af centerhullet (derfor den omhyggelige opmærkning af rondellen). Rørstumpen sikrer, at vinkeljernene placeres tæt på, men uden at klemme mod stålrøret.

Foto: Gør det selv6. I stålstangen bores 6,5 mm huller, som vinkelbeslagene kan fastgøres i. Hullernes placering er vist på tegningen på forrige side (bor gerne ekstra huller, så du senere kan ændre placeringen af de store rondeller, hvis du får brug for det).

Opsætning i skab

Når alle de små og store rondeller er skubbet på stålstangen i den rigtige rækkefølge­, løftes stålstangen ind i højskabet­. For at få plads til at montere karrusellen er det nødvendigt at løfte og sænke de store rondeller undervejs. De løftes op og fikseres midlertidigt, mens du skruer den nederste styrerondel fast. Og de øverste store rondeller skal løftes ned, inden du kan skrue den øverste styrerondel­ fast i toppen af skabet.

Foto: Gør det selv1. Find skabets midtpunkt i top og bund. Med midten som centrum opstreges styrerondellernes yderkant (periferi) med en passer.


Foto: Gør det selv2. Skub alle rondeller på stålstangen – i den rigtige rækkefølge – inden hele karrusellen løftes ind i skabet.
VIGTIGT! Husk, at vinkeljernene på alle bærerondeller skal vende nedad.


Foto: Gør det selv3. Når alle de store rondeller er skubbet på plads, aflåses deres position midlertidigt med en skruetrækker gennem hullerne i stålstangen. Så er der plads til at montere den nederste rondel.


Foto: Gør det selv4. Den nederste styrerondel monteres først – siden fastgøres den øverste styrerondel. Begge rondeller placeres præcist i de opmærkede cirkler, inden de fastgøres med fire 4 x 35 mm skruer.Foto: Gør det selv5. Nu er det tid til at fiksere de store rondeller i den rigtige højde. En 6 x 60 mm maskinskrue med spændskive skubbes gennem vinkeljern og stålstang, og møtrikken spændes.

Tips

Glidemiddel. For at mindske friktionen under og omkring de store rondeller sprayes med silikoneolie. Spray både på bære­rondellens overside og på de 2 cm af stålstangen, der er lige over bærerondellen.

Sådan maler du

Foto: Gør det selv
Plastdupper (dupsko) med en diameter på 22 mm afslutter rundstokken og skåner skoene.

Rondellerne males med kortluvet malerrulle i ganske tynde lag. Rullen føres over de borede huller med let hånd, så der ikke presses maling ned i hullerne. Rens hullerne med en fingerspids, inden malingen tørrer­. Med mellemslibninger færdigmales rondellerne­ ad to omgange efter samme metode. Du kan eventuelt undlade at male de små flader­, hvor bærerondeller og store rondeller skal glide mod hinanden. Så glider de lettere.

Vi har brugt 90 stykker rundstok. Det er nemmest­ at male hele rundstokke – og save dem på længde, når malingen er tør. Fas eventuelt rundstokkenes kanter, inden de monteres.
16 august 2013
0

Disse farver bør du indføre i hjemmets forskellige rum

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

0

Slut med tændstikker: Tænd dine stearinlys med pasta

Nu er det helt slut med at brænde nallerne, når du skal tænde de små stearinlys i glas eller lanterne. Med helt almindelig spaghetti kan du...

0

Tænk ud af kassen, når du planter

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Især et mylder af støvgrønne sukkulenter giver øjnene noget at gå på opdagelse i.

1

Skabe med skydelåger

Drømmer du om enkle, elegante skabe, der sparer plads og ser godt ud hjemme hos dig? Så er skabe med skydelåger løsningen.

0

Byg din egen kuglebane

Kender du Krummes finurlige lillebror, Grunk? – så ved du også, at han elsker jul, ballade og masser af skøre ideer. Vi har bygget en kugleb...

3

Brug halogenpærer til din lysdæmper fra september

Vi siger farvel til glødepæren i september 2012 - og det kan gå ud over danskernes hyggebelysning. Mange danskere bruger lysdæmpere, og de...

0

Fototapet på dine vægge

Du kan næsten mærke duften af blomster, høre havets brusen eller suset fra trætoppen, når en hel væg beklædes med et fototapet – et billede...

0

Et levende gulv

Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.

1

Brug pensel i stedet for malerrulle - det giver et personligt...

Find malerpenslen frem og læg rullen væk, hvis du vil have et personligt udtryk på malerarbejdet. Du kan ikke male en dør helt glat, uden...

0

Indret børneværelset rigtigt

Står i foran en familieforøgelse, og er I så småt i gang med at tænke i børneværelse til den lille ny? Så er her her et par ideer til,...

1

Malertape og smart afdækning gør det nemmere at male

Det er vigtigt at du dækker møbler, paneler og vindueskarme grundigt af, før der jongleres med maleruller og pensler. Læs her hvordan og se...

2

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

0

Årets farve 2015 er fundet - se den her

Vandfald hedder den: Dyb, stærk og lidt pjanket, synes vi på idényt om den blå nuance B55, der netop er kåret som Årets farve 2015.

0

Kvalitet på gulvet

Trægulve findes i rigtig mange kvaliteter. Lær at se forskel, så du vælger rigtigt, når du skal købe trægulv.

2

Tjek på malertape

Malertape fås i mange udgaver - sådan bruger du de forskellige typer tape.