Lakér dine møbler, så de bliver slidstærke

Møbler holder meget længere med en god gang lak, men det kræver forarbejde, masser af lag, rigtig tykkelse på lakken, gode pensler, intet støv og så et håndelag, der får lakken til at lægge sig i lag uden striber og bobler.


Vælg alkydlak til bordpladen og hoveddøren

Bordpladen, møblerne og hoveddøren skal for det meste have alkydlak i en god lagtykkelse, som du lægger på med en lakpensel. Til gulve skal du i gang med rondelsliber og støvsuger, og her er en god bred rulle et godt valg, når lakken skal på.

Undgå farveændring i lakken

Hvis du giver træet en grundlak med UV-beskyttelse, minimerer du risikoen for, at træet ændrer farve ved lys. Egetræsgulve skal dog have en speciel grundlak, hvis du maler med vandige lakker, ellers kan træet få et grønligt skær.

Vask med trærens

 

Stryg lakken på med årerne i træet

 

Brug trærens – ikke grundrengøring. Hvis der er pletter, hvor lakken er slidt igennem, vil grundrengøring misfarve træet, så pletterne bliver tydelige. Har du tidligere vasket fx et møbel med almindelig sæbe, kan der være mørke misfarvede pletter der, hvor lakken er hullet. Ved at skrubbe grundigt med trærens, kan pletten ofte bleges igen. Vask efter med rent vand.

Graden af slibning

Nu skal du bestemme, om du blot vil matslibe lakken, eller om du vil slibe helt ned til det rå træ. Hvis lakken er slidt igennem mange steder, er det tid til at slibe helt ned.

Slib med fint sandpapir

Mindre overflader på møbler og borde slibes med sandpapir på klods, evt. rystepudser. Brug sandpapir korn 120-180. Brug gerne vandslibepapir, det giver en finere overflade uden ridser, hvis du har et møbel eller en bordplade, du kun skal matslibe for vedhæftning.

Støvsug og tør

Alt støv skal væk! Støvsug det, du vil lakere, og omgivelserne. Tør efter med en hårdt opvredet mikrofiberklud. 

Si lakken

Foto: Maja Høy  
Si lakken inden brug  

Alt skidt skal ud af lakken. Indtørret lak fra bøtten og støv og skidt, der er kommet flyvende, skal væk. Derfor bør du, hver gang du lakerer, si lakken igennem en nylonstrømpe (den er fnugfri) eller en metalsi og ned i en helt ren bøtte. Husk at tjekke pensel/rulle for støv og skidt. Og undgå tøj, der kan fnugge!

Så lakerer du

Læg lakken på i så tykt et lag, at den kan flyde sammen og blive jævn. Stryg kun i én retning – og med årerne i træet. Lak skal have lang tørretid for at kunne nå at flyde sammen, derfor skal temperaturen helst være under 18 grader. Undgå gennemtræk, det får lakken til at tørre for hurtigt.

Lakken skal tørre

Der vil altid danne sig bobler i lakken, når du pensler eller ruller den på. Vær opmærksom på, at de kan nå at sprænge, før lakken tørrer. Hvis laklaget er for tykt, eller hvis lakken tørrer for hurtigt, står boblerne som små kratere i lakkens overflade.

Flere lag lak

Otte lag giver en superblank overflade, men som regel kan du klare dig med tre-fire lag. Slib mellem hvert lag lak, og lad hvert lag tørre efter lakproducentens anvisning.

Brug mat lak til det øverste lag

Undgå mælkehvidt skær, når du bruger mat lak. Mal de nederste lag med en høj glans, og lad kun det øverste lag være mat lak.

Vælg en kunstfiberpensel

Den gode lakpensel er en kunstfiberpensel, der allerede er “slidt til”, når du køber den. Den giver det bedste resultat uden striber i lakken. Køb den på 25-40 mm til fx møbler og 40-60 mm til døre.

Mest læste artikler