Et trægulv er et smukt og naturligt gulv, der er flot i sig selv, og som samtidig danner en smuk ramme om husets indretning.
Et trægulv er et smukt og naturligt gulv, der er flot i sig selv, og som samtidig danner en smuk ramme om husets indretning. Foto: Kristian Krogh

Læg natur på gulvet

Indretning

Trægulve findes i mange træsorter, plankebredder, overfladebehandlinger og udformninger, og når du skal vælge gulv, er det en god idé, at du gør dig en række praktiske overvejelser, før du lægger dig fast på gulvtypen. 
  Ask er en hård og stærk træsort, der varierer i nuancerne.

Gulv efter forholdene
Et vigtigt spørgsmål er selvfølgelig udseendet, men lige så vigtigt er det, at gulvet passer til den brug, det vil blive udsat for, der hvor det skal ligge.

Køkken eller soveværelse
Start med at tænke over trafikken i rummet. Der er væsentlig forskel på, hvad der er egnet som belægning
i et travlt køkken med børn, hunde og tabte rødbedestykker og til den roligere tilværelse som gulv
i soveværelset.

Slidstærkt eller blødt
Det er både træsorten og den videre behandling af træet, der bestemmer, hvor hårdt og slidstærkt gulvet bliver. Bøg, eg og ask samt flere tropiske sorter er det hårdeste træ, mens fyr og gran regnes som “bløde gulve”.

Bred eller smal
Sorte fuger af gummilister giver gulvet et maritimt præg.

Træ er et naturmateriale, der kan have endog mange farver, sorter, sorteringer og udtryk. Valg af gulvtype handler meget om stil, om husets arkitektur og det øvrige interiør, som gulvet skal spille sammen med.

Bredde på plankerne
Vælger du et plankegulv, er bredden af plankerne vigtig for udtrykket. Brede planker giver gulvet et eksklusivt udseende, hvor de naturlige strukturer og mønstre i træet kommer til deres ret på de store ubrudte flader.

Smalle planker giver spral
Modsat giver smalle planker mere spræl, fordi fladen brydes flere steder. De flotte brede planker er ikke længere forbeholdt slotte og herregårde. Mange fås i dag i bredder fra 180 mm og helt op til 250 mm.

Ikke den store prisforskel
Mens der før har været et væsentligt prishop op til de brede planker, er der i dag ikke den store prisforskel. Dog kræver de store bredder meget store træer, så der vil altid være en merpris i forhold til smallere planker.

Læs mere om de forskellige slags træ på næste side.#br

Lys eller mørk
Lyst douglastræ med mørke åretegninger giver flot farvespil.


Generelt kan træsorterne inddeles i de lyse nordiske sorter som fyr, eg, ask, bøg og lærk – og de mørke eksotiske sorter som teak, merbau og keruing.

Forskel på sorteringer
Trægulve ligger i forskellige sorteringer. Nogle har mange knaster og farvenuancer, i andre er træet næsten helt ensartet. Derfor kan et gulv af fx ask se ud på mange forskellige måder – alt efter sortering.

Se gulvet i et større areal
Under alle omstændigheder er det en god idé at tage ud og se på gulve. Helst et sted, hvor I kan se et større areal med det gulv, I er interesserede i. Flere fabrikanter har også hjemmesider, hvor I kan få ideer og lege med farverne.

Dæmp lyden
Spørgsmålet om lyd er bestemt af gulvets opbygning – specielt ved et gulv på 1. sal er det vigtigt, at gulvet er opbygget, så det dæmper lyden mellem etagerne.

Lyd gennem sømmene i gulvet
Lyden overføres igennem materialerne – der dannes "lydbroer". I et massivt gulv, der sømmes ned i bjælkerne, vil lyden overføres gennem sømmene. Det giver en del lydoverføring fra 1. sal til stueetage.

"Svømmende" gulv
Vælger du et "svømmende" gulv, er der ingen søm til at overføre lyden. Et 2 mm lyddæmpende underlag mellem spånplade og gulvbrædder vil dæmpe lydoverføringen mærkbart. Det er vigtigt, at et lyddæmpende underlag kan holde hele gulvets levetid.

Underlaget skal være tungt
Et lyddæmpende underlag bør være så tungt som muligt. Tyngden betyder, at materialet er tæt og derfor dæmper lyden bedst – og vil desuden holde længst uden at falde sammen. Et godt lyddæmpende materiale vejer over 300 kilo pr. kubikmeter.

Varme under træet
De solide ege-planker giver gulvet en gylden glød.
Hvis du vil have gulvvarme i dit trægulv, er det vigtigt, at gulvet er egnet til gulvvarme. Lamelopbyggede gulvbrædder er de mest formstabile og egner sig bedre til gulvvarme end massive gulve.

Ahorn og bøg
Særligt træsorterne ahorn og bøg er meget fugtfølsomme og vil danne fuger, når gulvvarmen tørrer træet ud.
Det er vigtigt, at varmesystemet er godkendt til trægulve. Varmeændringer skal foregå langsomt, og trægulvets overflade må aldrig blive varmere end maksimalt 27 grader.

Tjek overfladetemperaturen
Der findes systemer, der kan aflæse og regulere gulvets overfladetemperatur via trådløse målere, der sættes op i rummet. En brændeovn vil også udtørre trægulvet. Både ved gulvvarme og ved brændeovn kan det være nødvendigt, at du i vinterhalvåret tilfører rummet fugt ved hjælp af en elektrisk luftbefugter.

Tjek højdenFoto: Junckers
Trægulve kan bygges op på forskellig måde. Hvis du skal skifte et gammelt gulv eller evt. lægge et nyt oven på det gamle, skal du måle dig frem til, hvor høj din færdige gulvkonstruktion kan være, for at døre, dørkarme, sokkelskuffer osv. kan fungere.

Sømmet fast i strøer
Et bærende gulv er sømmet fast i strøer, og det er altså gulvbrædderne, der bærer møbler og mennesker. I en bærende konstruktion skal massive planker være min. 20 mm tykke, mens lamelopbyggede skal være 22 mm.
Et ikke-bærende gulv ligger på et betongulv eller på træplader. Det har altså fuld understøttelse, og plankerne kan være fra ca. 7-15 mm. Et ikke-bærende gulv kan enten sømmes fast eller lægges svømmende.

Lak
Lak fås i dag i mange kvaliteter fra blank til helt mat. Den helt matte lak giver en silkeblød overflade, der næsten ikke kan skelnes fra oliebehandling.
Lakken lægger sig som et slidlag oven på træet og beskytter det effektivt – og også delvist mod fugt. Det er vigtigt løbende at holde øje med og vedligeholde lakerede gulve. Da lak ikke kan repareres pletvis, skal slitagen opdages, før lakken er slidt igennem. Har lakken fået skader eller er gennemslidt, skal hele gulvet slibes fri for lak og lakeres på ny.

Olie
Oliebehandlingen fremhæver træ­ets glød og åretegninger og får gulvet til at virke silkeblødt – men den er ikke slidstærk på samme måde som lak. Hvis du oliebehandler et gulv i en blød træsort, er det temmelig udsat for ridser, stolemærker og misfarvning, mens gulve i hårde træsorter er slidstærke i sig selv, også med oliebehandling.

Nemt at reparere på udsatte steder
Du skal regne med, at gulvet skal have pleje­­olie et par gange om året, der hvor det slides mest. Og når hele gulvet skal have olie, er processen ret enkel. Et olieret gulv er desuden nemt at reparere på udsatte steder. Ridser og mærker kan klares med en olieklud, der gnides over pletten.
23 juli 2008
0

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

0

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

0

Derfor knirker dit trægulv - og sådan kommer du af med problemet

Er det ved at drive dig til vanvid, at dit trægulv knirker? Så er det på tide at trække i arbejdstøjet, for du kan sagtens gøre noget ved...

0

8 ting til dit hjem, der vil gøre dig mere lykkelig ifølge videnska...

Vil du gerne være lykkelig og tilfreds i dit hjem, så siger videnskaben, at der er visse farver, lugter og ting, som hjælper dig bedre på...

0

Farver på væggene

Er du klar til at forlade dine hvide vægge og tage på farve-eventyr? Så har vi gode ideer, og tips og tricks til en fuldendt forvandling...

0

4 fakta om stearinlys, du altid skal huske

Det skal være slut med stearinlys, som drypper, ryger og brænder skævt. Få de bedste tips her.

0

11 geniale måder at bruge paller som møbler

Paller er som kamæleoner - de kan blende ind lige, hvor det skal være. Med lidt snilde kan du forvandle pallerne til de mest fantastiske og...

0

Se dig for når du skifter pære

De "nøgne" pærer er et populært indspark i boligens indretning lige nu. Men pas på! Det kan være en dyr fornøjelse at lyse boligen op med...

0

Smarte og praktiske brændekurve

En god brændekurv er uundværlige i denne kolde tid, hvor mange hjem bliver varmet op af pejsen. Vi har derfor samlet de flotteste og bedste...

0

Nyt lys til den mørke tid

Få lyskonsulentens bedste tips, før du køber nye lamper.

0

Mød orkideen, der ligner en abe

Det er en af naturens små jokes – eller mirakler, om man vil. Der findes orkideer, hvis blomster ligner abeansigter på en prik. Måske vil...

0

Sådan redder du dine halvdøde planter

Selvom dine planter umiddelbart ser døde ud, behøver de slet ikke at være det. Du kan nemlig sagtens redde dem, før det er for sent – se...

0

November i oktober

Julekaktus har foldet sine smukke blomster ud ... nu, og rabarberne kan høstes – igen. Er det klimaets skyld?

0

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemask...

0

Fænomenale fliser frisker op i boligen

Har du lyst til forandring derhjemme, uden at du skal rive vægge ned eller have maling på tøjet, så se, hvordan du med unikke fliser kan...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.