Lær oprydningsmetoden, som hele verden går amok over

Lær oprydningsguruen Marie Kondos metode, og slip af med dit rod én gang for alle.


”Jeg begynder at rydde op, når jeg opdager, hvor rodet det er rundt omkring mig. Men så går der ikke lang tid, før det er rodet igen.”

Uanset hvor meget vi roder, så går der ikke lang tid, før rodet har sneget sig ind på os igen. Af og til kan det virke, som om rod er reglen, og orden er undtagelsen.

Det har oprydningsguruen Marie Kondo forsøgt at gøre op med. Kondo bor i Tokyo og har hjulpet tusinder af mennesker med at få bugt med deres rod gennem sine bøger, blandt andet Magisk oprydning, som er solgt i mere end 2 millioner eksemplarer på verdensplan og det populære Netflix-program Tidying up with Marie Kondo.

Ventetid på oprydning

Årsagen er, at hun har knækket koden til, hvordan man bliver af med sit rod én gang for alle.

Metoden kaldes KonMari, og den handler om at ændre sin tankegang for at få styr på sit rod. På den måde får man ikke kun et mere ryddeligt hjem. Hun påstår, at ændringen af vanerne også vil påvirke ens liv på mange andre områder.

Og skal man tro de titusinder af mennesker, der har prøvet hendes metode af, så virker KonMari-metoden rent faktisk.

Her får du en kort gennemgang af, hvad metoden går ud på.

View this post on Instagram

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on May 24, 2018 at 9:21pm PDT

1. Ryd alt op på én gang

De allerfleste har gentagne gange forsøgt at få orden på hjemmet ved at rydde lidt op hver dag eller tage ét rum ad gangen. Men på mystisk viser sniger rodet sig tilbage, før man er blevet færdig med hele huset.

Kondo mener, vi narrer os selv til at tro, vi har ryddet ordentligt op, selvom vi egentlig kun halvt har sorteret I tingene eller bare opmagasineret dem.

For at få ryddet ordentligt op i hjemmet, mener hun derfor, at man skal starte med at rydde alt rodet væk i et veritabelt oprydningsmarathon.

Og når du først går i gang, så mener hun, at man skal gå efter perfektion. Rydder du halvhjertet op, vil du aldrig få helt bugt med rodet.

2. Smid ud!

Den største fejl, vi begår, er ifølge Marie Kondo, at vi gemmer på ting. Vi hamstrer, putter ting i æsker og putter æskerne ind i skabet eller op på loftet. Og sådan fylder vi vores hjem op til randen uafhængigt hvilke smarte opbevaringsløsninger, vi benytter os af.

Vi må I højere grad tage os selv i nakken og spørge, om vi faktisk har brug for de ting, vi gemmer på.

Måske tænker du, at det er svært at smide ud, men egentlig handler det bare om at tage ting for ting og vurdere, om man skal beholde den eller smide den væk, INDEN man finder en plads til tingen.

Og synes du, at det svært at vurdere, om du skal smide noget væk eller ej, så er opskriften enkel: Giver genstanden dig glæde? Er svaret ja, så skal du beholde tingen. Er svaret nej – så smid det ud, sælg det eller giv det til genbrug. 

Det er også vigtigt ikke at finde en plads til de ting, du har lyst til at beholde, mens du stadig er i gang med at rydde op. Vent, indtil du er færdig med hele udsmidningsprocessen, før du rydder rigtigt op. Det er den bedste made til at få det store overblik.

3. Ryd op efter kategori

Vi rydder gerne op rum for rum, men så er det vanskeligt at få overblik over helheden. Kondo anbefaler derfor at rydde op efter katergori snarere end at gemme en jakke hist og en jakke pist.

Ved at samle vores ting efter kategori får vi en større forståelse for volumen af vores ejendele, og det bliver lettere at vurdere ting af samme kategori op imod hinanden.

Når du tager fat på oprydningen, er det en god id, hvis du starter med de mere letbenede ejendele og afsluttter med dem, der har større affektionsværdi. På den made skærper du din beslutningsevne, og det vil derfor ikke være så vanskeligt at bestemme sig, når du kommer til de “tunge” ting.

Mest læste artikler