Gør lyden blød, og dæmp støjen i hjemmet

Lyd og støj kan være et problem i åbne rum med store flader, åbent til kip, masser af lydkilder og fx klinker på gulvet. Indretningen er flot og praktisk, men det støjer ofte i boliger som disse. Få praktiske anvisninger og masser af gode tips til at gøre lyden mere blød og behagelig.


Mange støjkilder i hjemmet

Ungerne ser tv, du hører radio, og vaskemaskinen kører i det nye køkken-alrum. Pludselig irriterer musikken, lydene bliver hårde, og du bliver stresset. 

Lyden kan ikke absorberes

Et moderne hjem med store flader, hårde gulve og ofte åbent til kip kan være lyd-problematisk: De blanke og hårde flader gør lyden hård. Den flakker rundt i det store rum eller imellem rummene eller fladerne uden at kunne finde et sted at gemme sig.

Efterklangstid kan være generende

Og dette ekko, der måles i efterklangstid, kan virke voldsomt generende i en bolig: Hvis vi skal bruge for meget energi på at lytte – dvs. hvis efterklangstiden bliver for lang og/eller blander sig med de andre lyde i rummet – bliver vi ofte trætte, ukoncentrerede eller måske irriterede.

Indret med bløde overflader

Helt overordnet er der to måder at skabe en bedre lyd i en bolig. Den ene er absorbering, hvor lyden trænger ind i noget blødt og stofligt og bliver der – fx en  sofa eller masser af puder, der kan absorbere noget af lyden. 

Spred lyden ud med diffusion

Den anden er diffusion, hvor lyden bliver spredt ud – fx spreder en bogreol langs en væg i et rum lyden. Det samme sker i mindre målestok, hvis du fx har flere lamper, der hænger ned over spisebordet.

Du kan kombinere løsningerne, alt efter hvad der passer bedst ind i jeres boligstil, eller hvor stort problemet er. Er lyden virkelig slem, kan du få hjælp fra professionelle. 

Allerførst handler det om at finde synderen eller “de skjulte højttalere” – dvs. de steder, der gør, at lyden slår tilbage, og her kan du bl.a. klappe.

Gode støj-tips

1. Tænk blødt, når du overvejer, hvordan I kan få en bedre lyd i jeres bolig. Alle bløde ting dur – alene eller sammen med andet. 

2. I fx et mindre badeværelse kan du  tænke håndklæderne ind som lydabsorberende. Har du en fri hylde, kan du placere alle håndklæderne der, og alene det kan gøre en stor forskel i forhold til lyden.

3. I en entré vil en knagerække med frakker absorbere en del af lyden. Har I åbent til førstesalen, så overvej, om der fx kan stå en blød stofsofa i det ellers tomme rum, eller om et tæppe eller en lydabsorberende plade kan hjælpe på lyden.

4. I stuen vil store bløde puder suge noget af lyden til sig. 

Løsningsforslag til at gøre lyden blød

– Møbler: Jo flere tykke, bløde ting i rummet, des bedre. Derfor er en sofa af stof med puffer bedre rent lydmæssigt end en lædersofa, og store, bløde puder er under alle omstændigheder et hit.

– Gardiner: Tykke gardiner kan bruges som lyddæmpere. 

– Tæppe på gulvet: Skal et tæppe fungere som lyddæmper, skal det helst være ca.  fire cm tykt. Dvs., der skal mange filttæpper til, hvis det skal dæmpe lyden, hvorimod et kokostæppe i hele huset vil kunne hjælpe noget.Du kan også vælge at indkøbe tykke, løse tæpper, der er god til at “sluge” lyde. For eksempel har  firmaet Hay, Ikea eller Ilva spændende løsninger. Har I små børn, skal I dog nok søge andre løsninger.

– Lærreder: De er helt klart at foretrække i stedet for glasindrammede billeder, da de kan være med til at bremse lyden. Det er også muligt at få støjabsorberende plader med det motiv, du selv vælger.

Professionel hjælp

Flere firmaer har specialiseret sig i at skabe god akustik med fx akustikplader, paneler og akustikbilleder med motiver efter eget valg m.v.  

Alpha-Akustik arbejder med et konsulent-besøg, hvor det beregnes, hvor stor en andel af boligen, der skal dækkes med lydplader, og hvordan de kan sættes op. Se mere på  www.alpha-akustik.dk

Firmaet Lydac har specialiseret sig i akustikplader og fx billedmotiver efter eget valg på støjabsorberende plader.  Se mere på www.lydac.dk 

Akustikplader og fx lydabsorberende opslagstavler fås også hos www.ecophon.com/dk

Mest læste artikler