Gode tips til en bedre udestue eller bedre anneks

Indretning

Irriterende kondens eller lidt vel køligt hen mod aften? Det kan være nogle af problemerne i boligens ekstra rum. Men heldigvis er der gode ideer til, hvad du kan gøre ved det. Du kan også med fordel udnytte det ekstra rum til fremdrivning af planter. 

Varm op med el-radiator eller gasovn

Hvis udestuen eller annekset er uopvarmet, kan du alligevel skaffe varme en kølig forårsdag eller aften. Her er den oliefyldte el-radiator eller gasovnen en mulighed. El-radiatoren giver en behagelig varme, uden at gøre luften "tør", og den har ofte hjul, så radiatoren kan flyttes efter behov. Vær dog opmærksom på, at en radiator yder maks. 1.000 watt, så den kan opvarme maksimalt 16 m2.

Gasovnen er en helt del billigere i drift og kan også opvarme flere kvadratmetre, men varmen er mindre behagelig, og ovnen "larmer" ofte og kan ikke flyttes.

Varmepumpe til permanent opvarmning

Vil du opvarme udestuen mere permanent, kan en varmepumpe være løsningen. Her findes rigtig mange løsninger – afstemt efter behov. Vær opmærksom på, hvor meget udedelen larmer, før du køber pumpen. 

Installer en brændeovn

Både sommer og vinter kan en brændeovn skabe stemning og lune stuen eller annekset op. På markedet findes et godt udbud af mindre brændeovne eller konvektionsovne – perfekte til udestuen eller annekset. Det er en god ide at købe en nyere ovn, så du er sikker på, at den brænder så miljørigtigt som muligt. 

Skærm af for solen

FotoHvis du isolerer vinduerne i taget mod solens varme og sætter almindeligt glas i væggene, undgår du den stærke varme fra sommersolen, mens du får glæde af den lave vintersol, når strålerne kommer ind igennem de lodrette vinduer.

Læs også: Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Forskellige løsninger til vinduerne

Vinduerne i væggene vil dog i de fleste tilfælde også kræve en form for gardiner, der skygger for den skarpe sol.  Så decideret solafskærmning vil fortsat være en god ide. Det kan være alt fra rullegardiner inde til sol-sejl eller markiser ude.

Så er der de mere specielle løsninger som fx vinduesfilm, der efter sigende skulle afvise op til 80% af solens stråler. Oven i købet fjerner filmen også de skadelige UV-stråler. 

En anden special-løsning er et solgardin – opbygget af solstrålereflekterende polyesterfolie. Det leveres som et rulle- eller lamelgardin – eller som en løsning på ovenlysvinduer.

Skab stemning med lys

FotoPræcis som inden døre er det en god ide at tænke på såvel arbejdslys som hyggebelysning i dit uderum. En større generel lyskilde er vigtig, hvorimod spotlights og mindre lamper er dem, der skal skabe hygge og god stemning. 

Undgå kondens med udluftning

Er dit uderum uopvarmet, har du måske problemer med kondensvand, der bl.a. sætter sig indvendigt på ruderne. Det er svært helt at undgå, men med de rigtige forholdsregler bliver problemet til at leve med.

Det, du skal tænke på, er at lufte ud jævnligt. Der findes flere løsninger på permanente udluftningskanaler, du kan "tænde og slukke" for. Det kan også være en overvejelse værd at skifte glasset i udestuen til energi-glas, som har en lavere U-værdi. Det forbedrer isoleringen betydeligt og mindsker således problemet.

Læs også: Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Lys-hjælp til planterne

FotoUdestuen er god til fremdrivning af planter, og det er rart at følge med i udviklingen fra stikling til plante. Lidt hjælp kan planterne godt have brug for, og kunstigt lys kan give dine stueplanter et godt energitilskud. På markedet findes flere løsninger. Flere producenter kalder belysnings-typen for tilskudslys.  Husk blot, at lyset skal være ret kraftigt – 100 W som minimum, og jo "koldere" lyskilden er, jo mere effektiv er den.

Også udenfor er spots eller flash-lys en god idé, hvis du vil oplyse dele af haven eller bygninger, når mørket falder på.

26 september 2014
0

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

0

Derfor knirker dit trægulv - og sådan kommer du af med problemet

Er det ved at drive dig til vanvid, at dit trægulv knirker? Så er det på tide at trække i arbejdstøjet, for du kan sagtens gøre noget ved...

0

8 ting til dit hjem, der vil gøre dig mere lykkelig ifølge videnska...

Vil du gerne være lykkelig og tilfreds i dit hjem, så siger videnskaben, at der er visse farver, lugter og ting, som hjælper dig bedre på...

0

Sådan får du mest muligt ud af dit bryggers

Det er husets maskinrum, og det sørger for rent tøj og varme. Det kan du få – og meget mere oveni, hvis du tager bryggerset alvorligt.

0

Farver på væggene

Er du klar til at forlade dine hvide vægge og tage på farve-eventyr? Så har vi gode ideer, og tips og tricks til en fuldendt forvandling...

0

4 fakta om stearinlys, du altid skal huske

Det skal være slut med stearinlys, som drypper, ryger og brænder skævt. Få de bedste tips her.

0

Et levende gulv

Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.

0

11 geniale måder at bruge paller som møbler

Paller er som kamæleoner - de kan blende ind lige, hvor det skal være. Med lidt snilde kan du forvandle pallerne til de mest fantastiske og...

0

Se dig for når du skifter pære

De "nøgne" pærer er et populært indspark i boligens indretning lige nu. Men pas på! Det kan være en dyr fornøjelse at lyse boligen op med...

0

Smarte og praktiske brændekurve

En god brændekurv er uundværlige i denne kolde tid, hvor mange hjem bliver varmet op af pejsen. Vi har derfor samlet de flotteste og bedste...

0

Nyt lys til den mørke tid

Få lyskonsulentens bedste tips, før du køber nye lamper.

0

Mød orkideen, der ligner en abe

Det er en af naturens små jokes – eller mirakler, om man vil. Der findes orkideer, hvis blomster ligner abeansigter på en prik. Måske vil...

0

Sådan redder du dine halvdøde planter

Selvom dine planter umiddelbart ser døde ud, behøver de slet ikke at være det. Du kan nemlig sagtens redde dem, før det er for sent – se...

0

November i oktober

Julekaktus har foldet sine smukke blomster ud ... nu, og rabarberne kan høstes – igen. Er det klimaets skyld?

0

Fænomenale fliser frisker op i boligen

Har du lyst til forandring derhjemme, uden at du skal rive vægge ned eller have maling på tøjet, så se, hvordan du med unikke fliser kan...