Glemmer du arbejdstøjet, må arbejdet udvides med pletrens.
Glemmer du arbejdstøjet, må arbejdet udvides med pletrens. Foto: Scanpix

Fjern pletter nemt

Indretning

Hvis du arbejder flittigt i huset, hobbyværkstedet og haven, kan det ikke undgås, at du ind imellem får pletter på tøjet.


Så hurtigt som muligt

Faktisk er det muligt at komme de fleste af pletterne til livs. Jo hurtigere, du opdager pletten, desto lettere vil det være at fjerne den. Vi bringer her en guide til, hvordan du med nogle enkle og forhåndenværende midler højst sandsynligt vil kunne fjerne en række af de pletter, som typisk kommer på tøjet, når der arbejdes i hus og have.

Før du går i gang
Husk altid, før du går i gang med at fjerne pletten, at tjekke om tøjet kan tåle den pågældende behandling. Hvis du er i tvivl, så afprøv rensemidlet på en indre søm eller et andet sted, der ikke er synligt, når du har tøjet på. Og husk god ventilation, hvis du bruger kemiske væsker som fx acetone, rensebenzin eller terpentin.


Græs
Hvis du er hurtig, kan du ofte få pletten af med rindende vand. Ellers kan du prøve at duppe lidt frisk citronsaft på den og derefter vaske tøjet i vaskemaskinen. Er stoffet sart, så væd først pletten med sødmælk og dernæst med opvaskesæbe, og læg tøjet i en plastikpose i cirka 5 timer før vask.

Gulvlak
Er der tale om en vandbaseret lak, så prøv med rindende vand. I andre tilfælde kan terpentin og rensebenzin som regel klare arbejdet. Førstnævnte duppes på pletten, så den opløses, hvorefter der gnides forsigtigt med rensebenzin på en klud. Vask tøjet i vaskemaskinen.

Harpiks
Krads først så meget som muligt af harpiksen af tøjet. Bland 1 del husholdningssprit og 1 del terpentin, og gnid pletten væk med en bomuldsklud. Vær ikke for hårdhændet, så skader du bare stoffet.

Kuglepen
Hvis skaden lige er sket, så dyp pletten i sødmælk, og vask dernæst tøjet som vanligt. Har du mistanke om, at pletten har siddet længe, så gnub den med lidt husholdningssprit før næste maskinvask.

Lim

Drejer det sig om lim på vandbasis, så læg først tøjet i blød i lunkent vand i et par timer, og vask det derefter på normal vis i vaskemaskinen. Hvis limen er baseret på acetone, så gnub med acetone før vask.

Maling
Hvis det er plastmaling, kan du suge pletten op med lidt køkkenrulle eller en hvid bomuldsklud og skylle grundigt med vand. Er det alkydmaling, så kom terpentin på køkkenrullen. Har pletten nået at tørre, så prøv at gnide med lidt glycerin, før den videre behandling.

Foto: Scanpix
Når man er på farten, kan man let få pletter på skjorten.

Motor- og cykelolie
Fugt pletten med opvaskemiddel, og vask tøjet i vaskemaskinen. Hvis du har noget motorrens eller rensebenzin i nærheden, kan du også prøve at duppe lidt af det på pletten og derefter suge op med køkkenrulle på begge sider af stoffet. Gentag et par gange, og vask så tøjet. Tjek, at pletten er helt væk, før du kommer det i tørretumbleren, ellers risikerer du, at varmen får oliepletten til at sætte sig endnu bedre fast.

Sod
Får du sod på tøjet, så gnid endelig ikke på det. Forsøg i første omgang at støvsuge eller børste soden væk. Væd dernæst pletten med opvaskesæbe, og vask tøjet efter nogle timer.

Læs også: 8 typiske fejl, haveejere begår ved køb af planter

Træbeskyttelse
Hvis træbeskyttelsen er fremstillet på basis af alkyd, så sug pletten op med terpentin på lidt køkkenrulle. Er midlet på vandbasis, så skyl med rindende vand.

Tjære
Gennemvæd pletten med madolie, vent i cirka 12 timer, og skrab så tjæren af tøjet. Kom opvaskemiddel på pletten, læg tøjet i en plastikpose i mindst 4-6 timer, og vask det så som vanligt i vaskemaskinen.

Foto fra "Pletter - Hvordan man fjerner dem"Eksperthjælp
Inge Norus har skrevet bogen “Pletter - Hvordan man fjerner dem”, og her kan man få mange flere råd om pletfjerning. Udgivet på Nyt Nordisk Forlag.
21 februar 2008
0

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

0

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

0

Derfor knirker dit trægulv - og sådan kommer du af med problemet

Er det ved at drive dig til vanvid, at dit trægulv knirker? Så er det på tide at trække i arbejdstøjet, for du kan sagtens gøre noget ved...

0

8 ting til dit hjem, der vil gøre dig mere lykkelig ifølge videnska...

Vil du gerne være lykkelig og tilfreds i dit hjem, så siger videnskaben, at der er visse farver, lugter og ting, som hjælper dig bedre på...

0

Farver på væggene

Er du klar til at forlade dine hvide vægge og tage på farve-eventyr? Så har vi gode ideer, og tips og tricks til en fuldendt forvandling...

0

4 fakta om stearinlys, du altid skal huske

Det skal være slut med stearinlys, som drypper, ryger og brænder skævt. Få de bedste tips her.

0

11 geniale måder at bruge paller som møbler

Paller er som kamæleoner - de kan blende ind lige, hvor det skal være. Med lidt snilde kan du forvandle pallerne til de mest fantastiske og...

0

Se dig for når du skifter pære

De "nøgne" pærer er et populært indspark i boligens indretning lige nu. Men pas på! Det kan være en dyr fornøjelse at lyse boligen op med...

0

Smarte og praktiske brændekurve

En god brændekurv er uundværlige i denne kolde tid, hvor mange hjem bliver varmet op af pejsen. Vi har derfor samlet de flotteste og bedste...

0

Nyt lys til den mørke tid

Få lyskonsulentens bedste tips, før du køber nye lamper.

0

Mød orkideen, der ligner en abe

Det er en af naturens små jokes – eller mirakler, om man vil. Der findes orkideer, hvis blomster ligner abeansigter på en prik. Måske vil...

0

Sådan redder du dine halvdøde planter

Selvom dine planter umiddelbart ser døde ud, behøver de slet ikke at være det. Du kan nemlig sagtens redde dem, før det er for sent – se...

0

November i oktober

Julekaktus har foldet sine smukke blomster ud ... nu, og rabarberne kan høstes – igen. Er det klimaets skyld?

0

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemask...

0

Fænomenale fliser frisker op i boligen

Har du lyst til forandring derhjemme, uden at du skal rive vægge ned eller have maling på tøjet, så se, hvordan du med unikke fliser kan...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.