Glemmer du arbejdstøjet, må arbejdet udvides med pletrens.
Glemmer du arbejdstøjet, må arbejdet udvides med pletrens. Foto: Scanpix

Fjern pletter nemt

Indretning

Hvis du arbejder flittigt i huset, hobbyværkstedet og haven, kan det ikke undgås, at du ind imellem får pletter på tøjet.


Så hurtigt som muligt

Faktisk er det muligt at komme de fleste af pletterne til livs. Jo hurtigere, du opdager pletten, desto lettere vil det være at fjerne den. Vi bringer her en guide til, hvordan du med nogle enkle og forhåndenværende midler højst sandsynligt vil kunne fjerne en række af de pletter, som typisk kommer på tøjet, når der arbejdes i hus og have.

Før du går i gang
Husk altid, før du går i gang med at fjerne pletten, at tjekke om tøjet kan tåle den pågældende behandling. Hvis du er i tvivl, så afprøv rensemidlet på en indre søm eller et andet sted, der ikke er synligt, når du har tøjet på. Og husk god ventilation, hvis du bruger kemiske væsker som fx acetone, rensebenzin eller terpentin.


Græs
Hvis du er hurtig, kan du ofte få pletten af med rindende vand. Ellers kan du prøve at duppe lidt frisk citronsaft på den og derefter vaske tøjet i vaskemaskinen. Er stoffet sart, så væd først pletten med sødmælk og dernæst med opvaskesæbe, og læg tøjet i en plastikpose i cirka 5 timer før vask.

Gulvlak
Er der tale om en vandbaseret lak, så prøv med rindende vand. I andre tilfælde kan terpentin og rensebenzin som regel klare arbejdet. Førstnævnte duppes på pletten, så den opløses, hvorefter der gnides forsigtigt med rensebenzin på en klud. Vask tøjet i vaskemaskinen.

Harpiks
Krads først så meget som muligt af harpiksen af tøjet. Bland 1 del husholdningssprit og 1 del terpentin, og gnid pletten væk med en bomuldsklud. Vær ikke for hårdhændet, så skader du bare stoffet.

Kuglepen
Hvis skaden lige er sket, så dyp pletten i sødmælk, og vask dernæst tøjet som vanligt. Har du mistanke om, at pletten har siddet længe, så gnub den med lidt husholdningssprit før næste maskinvask.

Lim

Drejer det sig om lim på vandbasis, så læg først tøjet i blød i lunkent vand i et par timer, og vask det derefter på normal vis i vaskemaskinen. Hvis limen er baseret på acetone, så gnub med acetone før vask.

Maling
Hvis det er plastmaling, kan du suge pletten op med lidt køkkenrulle eller en hvid bomuldsklud og skylle grundigt med vand. Er det alkydmaling, så kom terpentin på køkkenrullen. Har pletten nået at tørre, så prøv at gnide med lidt glycerin, før den videre behandling.

Foto: Scanpix
Når man er på farten, kan man let få pletter på skjorten.

Motor- og cykelolie
Fugt pletten med opvaskemiddel, og vask tøjet i vaskemaskinen. Hvis du har noget motorrens eller rensebenzin i nærheden, kan du også prøve at duppe lidt af det på pletten og derefter suge op med køkkenrulle på begge sider af stoffet. Gentag et par gange, og vask så tøjet. Tjek, at pletten er helt væk, før du kommer det i tørretumbleren, ellers risikerer du, at varmen får oliepletten til at sætte sig endnu bedre fast.

Sod
Får du sod på tøjet, så gnid endelig ikke på det. Forsøg i første omgang at støvsuge eller børste soden væk. Væd dernæst pletten med opvaskesæbe, og vask tøjet efter nogle timer.

Læs også: Slut med tændstikker: Tænd dine stearinlys med pasta

Træbeskyttelse
Hvis træbeskyttelsen er fremstillet på basis af alkyd, så sug pletten op med terpentin på lidt køkkenrulle. Er midlet på vandbasis, så skyl med rindende vand.

Tjære
Gennemvæd pletten med madolie, vent i cirka 12 timer, og skrab så tjæren af tøjet. Kom opvaskemiddel på pletten, læg tøjet i en plastikpose i mindst 4-6 timer, og vask det så som vanligt i vaskemaskinen.

Foto fra "Pletter - Hvordan man fjerner dem"Eksperthjælp
Inge Norus har skrevet bogen “Pletter - Hvordan man fjerner dem”, og her kan man få mange flere råd om pletfjerning. Udgivet på Nyt Nordisk Forlag.
21 februar 2008
0

Disse farver bør du indføre i hjemmets forskellige rum

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

0

Slut med tændstikker: Tænd dine stearinlys med pasta

Nu er det helt slut med at brænde nallerne, når du skal tænde de små stearinlys i glas eller lanterne. Med helt almindelig spaghetti kan du...

0

Tænk ud af kassen, når du planter

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Især et mylder af støvgrønne sukkulenter giver øjnene noget at gå på opdagelse i.

1

Skabe med skydelåger

Drømmer du om enkle, elegante skabe, der sparer plads og ser godt ud hjemme hos dig? Så er skabe med skydelåger løsningen.

0

Byg din egen kuglebane

Kender du Krummes finurlige lillebror, Grunk? – så ved du også, at han elsker jul, ballade og masser af skøre ideer. Vi har bygget en kugleb...

3

Brug halogenpærer til din lysdæmper fra september

Vi siger farvel til glødepæren i september 2012 - og det kan gå ud over danskernes hyggebelysning. Mange danskere bruger lysdæmpere, og de...

0

Fototapet på dine vægge

Du kan næsten mærke duften af blomster, høre havets brusen eller suset fra trætoppen, når en hel væg beklædes med et fototapet – et billede...

0

Et levende gulv

Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.

1

Brug pensel i stedet for malerrulle - det giver et personligt...

Find malerpenslen frem og læg rullen væk, hvis du vil have et personligt udtryk på malerarbejdet. Du kan ikke male en dør helt glat, uden...

0

Indret børneværelset rigtigt

Står i foran en familieforøgelse, og er I så småt i gang med at tænke i børneværelse til den lille ny? Så er her her et par ideer til,...

1

Malertape og smart afdækning gør det nemmere at male

Det er vigtigt at du dækker møbler, paneler og vindueskarme grundigt af, før der jongleres med maleruller og pensler. Læs her hvordan og se...

2

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

0

Årets farve 2015 er fundet - se den her

Vandfald hedder den: Dyb, stærk og lidt pjanket, synes vi på idényt om den blå nuance B55, der netop er kåret som Årets farve 2015.

0

Kvalitet på gulvet

Trægulve findes i rigtig mange kvaliteter. Lær at se forskel, så du vælger rigtigt, når du skal købe trægulv.

2

Tjek på malertape

Malertape fås i mange udgaver - sådan bruger du de forskellige typer tape.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.