Fisk giver liv i stuen

Indretning
Et akvarium er til glæde for hele familien. For 1.000 kr. kan I få et godt et af slagsen.
Fotos: Colourbox

Af Helle Møller Riis, idényt nr. 9, 2006

Fisk og vand er et smukt syn, der fascinerer børn og voksne. Et akvarium er en lille dyreverden under vand. Fiskene får unger, og planterne vokser lige for øjnene af dig.

For omkring 1.000 kroner kan I få jeres egen lille vand-verden hjemme i stuen, men skal dit akvarium blive en succes, er det vigtigt, at det får den rigtige plads i huset. Et godt begynderakvarie på 50-60 liter skal stå et sted, hvor der ikke er for megen “trafik”. Det skal placeres helt plant og må ikke få direkte sollys. Flere dyrehandlere sælger et “starter-sæt”, som ud over akvariet indeholder de pumper, lamper og teknik, der er nødvendige for, at du har det rigtige vandmiljø. Før du går i gang, skal du alliere dig med din lokale dyrehandel og væbne dig med tålmodighed. Det tager omkring tre uger at sætte et akvarium op, og fiskene kommer først i til sidst.

Nødvendigt udstyr
Akvarium, termometer, pumpe, varmelegeme, lampe, fangstnet, foder, magnet-renser eller barberbladsskraber til ruderne, slange til brug ved vandskift og støvsugning af bundlaget.

Det vigtige vand
Vandkvaliteten er først i orden, når akvariet har kørt i tre uger med pumpe, lampe og varme.

Start med at fylde bundlag som grus og sten i akvariet.Vil du have planter i, er et bundlag på 6-7 cm anbefalelsesværdigt.Vil du kun have fisk, kan du nøjes med mindre. Lav herefter din dekoration: Placer trærødder og sten – gerne så de dækker for pumpe og varmelegeme. Fyld postevand på og vær forsigtig med vandstrålen, så hele bundlaget ikke hvirvler op. Efter to uger kan du begynde at sætte planterne i. Plant dybt, så rødderne er helt dækkede, og placer de højeste bagerst i akvariet.

4 gode begynderfisk
Guppy (poecilia reticulata) Mange farver, yngler nemt
Sværddrager (xiphophorus helleri) fredelig akvariefisk, der kan få en pæn størrelse ved god pasning.
Sugemalle (Ancistrus dolichopterus) kaldes også støvsugerfisk. Er med til at holde akvarieruderne rene
Neonfisk (cheriodon axelrodi) fås i rød eller sort, smuk lille stimefisk, der trives bedst i grupper på fem.
4 gode begynderplanter
Anubias barteri, nem langsomtvoksende plante, vokser i bundlag eller på en trærod.
Cerato phyllum dermersum, en stængelplante, der vokser hurtigt og er god til at rense vandet.
Cryptocoryne becketti, lav plante til akvariets forgrund, der vokser langsomt.
Vallisneria americana, hurtigtvoksende baggrundsplante, der er et godt skjulested for fiskeyngel.

Klar til indflytning
Efter endnu en uge kan du sætte et par fisk i.Tag den med ro. Det er bedre at fylde akvariet løbende end at sætte alle fisk ud på samme tid. Tænk på, at der skal være balance i akvariet. Et proppet akvarium er umuligt at holde rent, og fiskene trives ikke.

Når fiskene har været i akvariet i en uges tid, bør du skifte 10-20 procent af vandet. Sådan gør du hver 14. dag fremover, så får du nemlig ikke for mange næringsstoffer i vandet.

Desuden skal du holde øje med planterne, visne blade fjernes, og planterne tyndes. Rens ruderne efter behov og giv fiskene foder hver dag. Fiskene skal spise op, ellers forurenes vandet. Tjek indimellem temperaturen, der skal ligge på omkring 25°, og læn dig så tilbage og nyd den fantastiske fiskeverden, der udspiller sig for øjnene af dig.

9

30 september 2006
0

Disse farver bør du indføre i hjemmets forskellige rum

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

0

Slut med tændstikker: Tænd dine stearinlys med pasta

Nu er det helt slut med at brænde nallerne, når du skal tænde de små stearinlys i glas eller lanterne. Med helt almindelig spaghetti kan du...

0

Tænk ud af kassen, når du planter

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Især et mylder af støvgrønne sukkulenter giver øjnene noget at gå på opdagelse i.

1

Skabe med skydelåger

Drømmer du om enkle, elegante skabe, der sparer plads og ser godt ud hjemme hos dig? Så er skabe med skydelåger løsningen.

0

Byg din egen kuglebane

Kender du Krummes finurlige lillebror, Grunk? – så ved du også, at han elsker jul, ballade og masser af skøre ideer. Vi har bygget en kugleb...

3

Brug halogenpærer til din lysdæmper fra september

Vi siger farvel til glødepæren i september 2012 - og det kan gå ud over danskernes hyggebelysning. Mange danskere bruger lysdæmpere, og de...

0

Fototapet på dine vægge

Du kan næsten mærke duften af blomster, høre havets brusen eller suset fra trætoppen, når en hel væg beklædes med et fototapet – et billede...

0

Et levende gulv

Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.

1

Brug pensel i stedet for malerrulle - det giver et personligt...

Find malerpenslen frem og læg rullen væk, hvis du vil have et personligt udtryk på malerarbejdet. Du kan ikke male en dør helt glat, uden...

0

Indret børneværelset rigtigt

Står i foran en familieforøgelse, og er I så småt i gang med at tænke i børneværelse til den lille ny? Så er her her et par ideer til,...

1

Malertape og smart afdækning gør det nemmere at male

Det er vigtigt at du dækker møbler, paneler og vindueskarme grundigt af, før der jongleres med maleruller og pensler. Læs her hvordan og se...

2

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

0

Årets farve 2015 er fundet - se den her

Vandfald hedder den: Dyb, stærk og lidt pjanket, synes vi på idényt om den blå nuance B55, der netop er kåret som Årets farve 2015.

0

Kvalitet på gulvet

Trægulve findes i rigtig mange kvaliteter. Lær at se forskel, så du vælger rigtigt, når du skal købe trægulv.

2

Tjek på malertape

Malertape fås i mange udgaver - sådan bruger du de forskellige typer tape.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.