Farver på væggene

Indretning

Er du klar til at forlade dine hvide vægge og tage på farve-eventyr? Så har vi gode ideer, og tips og tricks til en fuldendt forvandling hjemme hos dig. Samtidig bliver du klog på, hvor megen hjælp du kan få, hvis du bruger malertape på den rigtige måde.

De hvide vægge er den "sikre vej" i dit hjem – men på den lange bane kan en bolig med – pæne – hvide vægge hele vejen rundt godt blive liiiidt kedelig.
De hvide vægge er den "sikre vej" i dit hjem – men på den lange bane kan en bolig med – pæne – hvide vægge hele vejen rundt godt blive liiiidt kedelig. Foto: AkzoNobel, Jotun, m.fl.

De hvide vægge er den "sikre vej" i dit hjem – men på den lange bane kan en bolig med – pæne – hvide vægge hele vejen rundt godt blive liiiidt kedelig.

Egentlig skal der ikke meget til for at skabe en helt unik væg med farver – og hvis du følger nogle enkle regler, så bliver resultatet så godt, at du nemt kan være stolt af indsatsen. Lige nu er det fx populært at male felter, der bryder de øvrige linjer i boligen. Der findes ingen regler for, hvordan farvepartierne skal se ud; du får det bedste resultat, hvis du tilpasser det efter dit eget rum, dine billeder eller dine møbler. Ved at lade malingen fortsætte rundt om et hjørne, skabes der et flot blikfang og en ny dimension i rummet.

Her er valgt to matchende nuancer i samme farveskala. Entreen bliver ekstra festlig, fordi møbler indgår i set-up'et. Det ser sværere ud, end det er. Det handler mest af alt om at være præcis og bruge de rigtige redskaber: fx malertape.

Lodrettet striber er elegante og tilfører rummet "stramhed". Du skal huske at bevæge dig inden for samme farvekort, når du vælger dine farver, så får du det mest harmoniske resultat.

Den vandrette stribe op langs trappemiljøet giver en flot grafisk virkning. Her er samtidig anvendt en høj glansgrad, så striben næsten får en todimensionel effekt.

Læs også: Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Det er også spændende at anvende kontraster i boligen, og her har farverne fået "fuld skrue". Rummet bliver harmonisk ved at et par af møblerne har fået samme farve som det solgule vindue.

Forarbejdet sikrer et godt resultat

Når du har besluttet dig for at lege med farver, skal du først finde din bundfarve og de kulører, du vil lege med. Her skal du trække på den hjælp, du får hos fx farvehandleren. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilken type maling, du anvender. Du kan fx få en ekstra grafisk effekt ved at anvende maling i forskellige glans-grader. Jo højere glans, jo mere "skinner" det færdige resultat, og det kan blive en virkningsfuld effekt på væggen.

En høj glansgrad betyder også, at det malede er mere modstandsdygtigt mod slid og snavs. Så har du aktive børn derhjemme, kan det måske betale sig at male rengøringsvenlige striber langs væggene i fx entreen, hvor ungerne normalt vil gribe.

Sådan laver du striber på væggen

  1. Før du går igang, skal din væg være ren, fri for nullermænd og tør. Start med at male hele væggen i bundfarven. Lad væggen tørre.
  2. Mål op og beregn hvor brede, dine striber skal være.
  3. Sæt malertape omhyggeligt op langs stribernes kanter. Brug en lineal til at måle afstanden mellem striberne og marker langs med tapen.
  4. Tryk malertapen fast og forsegl den med med bundfarven, så den mørke farve ikke løber ind under tapen og gør striberne for ujævne.
  5. Mal striberne og lad tørre.
  6. Fjern forsigtigt malertapen. Vent ikke for længe.

Få styr på dit vigtigste værktøj – malertapen

De fleste har prøvet at stå med malertape, der har "bidt sig fast", så dunken med rensebenzin må hentes frem. Eller de har rykket i tapen - og dele af den nymalede væg med. Andre – igen – har haft besvær med at få tapen til at sidde fast og slutte tæt.

Alle disse rædselsvækkende senarier skyldes ene og alene, at du har brugt det forkerte værktøj.

Malertapen er faktisk mange ting, og der findes tape til enhver opgave, også din, hvis du spørger dig for eller bruger lidt tid på at undersøge markedet.

Forskellene ligger i de fleste tilfælde i limen og fremgår af tapens kulør. De fleste producenter bruger samme farver på tape til samme formål. Men tjek for en sikkerheds skyld i forretningen, om du har fat i den rigtige tape.

Læs også: Vidundermidlet æblecidereddike er godt for både hus, krop og sjæl

Til afdækning i kort tid

Her bruges den almindelige standardmalertape, som typisk er 2,5 cm bred. Det er den mest kendte og mest benyttede tape, men den egner sig kun til korttidsbrug. Bør maksimalt sidde en dag, hvis den skal fjernes, uden at tapestykker og lim bliver siddende.

Til vinduer og udendørs

Standardmalertape brænder fast på vinduesglas. Men der findes en type, som er nem at fjerne, selv om malerarbejdet trækker ud, og solen bager. Den tape er typisk blå, lys eller kobolt, hvilket angiver, at tapen kan sidde lang tid på glatte flader inde og ude.

Den er UV- og fugtighedsbestandig og kan under normale forhold sidde op til en måned på fx glas uden at efterlade limrester. I stærkt sollys bør den fjernes efter en uge!

Til grove flader

Grøn eller gul tape har en kraftigere lim end den blå tape og er velegnet til porøse, grove overflader, men bør fjernes efter senest tre dage. Den kan fx bruges, hvis soklen skal males i en anden farve end resten af huset. Eller hvis vinduerne skal rammes ind med en anden farve end den, facaden er malet med.

Nænsom til nymalet

Kridhvid malertape klæber let og forsigtigt, så den kan bruges på tapet, gips og nymalede flader. Praktisk, hvis du gerne vil have vægge eller gerigter malet. Den kan dog ikke sidde i lang tid. Kan til enhver tid fjernes uden at efterlade rester.

Læs også: 4 veje til flotte vægge

Til bølger og buer

Noget af det nyeste er en elastisk malertape, der gør det nemmere at male fx kurver, runde hjørner og skyer på børneværelsets vægge og loft. Form faconen, og fyld ud med maling i stedet for at male forsigtigt langs en blyantstreg. Tapen er normalt mellembrun og kan bruges på såvel glatte som ujævne flader indendørs. Den bør fjernes, når malingen er fingertør.

Gør tapen svagere

Tryk tapens limside mod fx et par cowboy- eller lærredsbukser, og ryk den af igen, så fjernes noget af klæbekraften. Smart i en snæver vending, hvis du ikke har en tilpas nænsom tape.

Nu er det lige før, du er klar til at agere som maler i din bolig og fuldende dit farveeventyr. Husk lige dig selv, inden du skruer det første låg af. I handlen kan du købe engangsdragter, der beskytter dig mod strint og uønskede farver på tøjet. De er ikke helt billige, men det betaler sig.

Og så: Læn dig godt tilbage og brug et par minutter på denne inspirationsvideo fra Dyrup. Den viser, hvordan du kan lave imponerende grafiske felter på dine vægge.

16 august 2016
0

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

0

Sådan rengør og behandler du dine palisandermøbler

Palisander var et hit i 60’erne og er på vej tilbage. Få her de bedste tips til, hvordan du rengør dine smukke, mørke møbler.

0

Derfor knirker dit trægulv - og sådan kommer du af med problemet

Er det ved at drive dig til vanvid, at dit trægulv knirker? Så er det på tide at trække i arbejdstøjet, for du kan sagtens gøre noget ved...

0

8 ting til dit hjem, der vil gøre dig mere lykkelig ifølge videnska...

Vil du gerne være lykkelig og tilfreds i dit hjem, så siger videnskaben, at der er visse farver, lugter og ting, som hjælper dig bedre på...

0

4 fakta om stearinlys, du altid skal huske

Det skal være slut med stearinlys, som drypper, ryger og brænder skævt. Få de bedste tips her.

0

11 geniale måder at bruge paller som møbler

Paller er som kamæleoner - de kan blende ind lige, hvor det skal være. Med lidt snilde kan du forvandle pallerne til de mest fantastiske og...

0

Se dig for når du skifter pære

De "nøgne" pærer er et populært indspark i boligens indretning lige nu. Men pas på! Det kan være en dyr fornøjelse at lyse boligen op med...

0

Smarte og praktiske brændekurve

En god brændekurv er uundværlige i denne kolde tid, hvor mange hjem bliver varmet op af pejsen. Vi har derfor samlet de flotteste og bedste...

0

Nyt lys til den mørke tid

Få lyskonsulentens bedste tips, før du køber nye lamper.

0

Mød orkideen, der ligner en abe

Det er en af naturens små jokes – eller mirakler, om man vil. Der findes orkideer, hvis blomster ligner abeansigter på en prik. Måske vil...

0

Sådan redder du dine halvdøde planter

Selvom dine planter umiddelbart ser døde ud, behøver de slet ikke at være det. Du kan nemlig sagtens redde dem, før det er for sent – se...

0

November i oktober

Julekaktus har foldet sine smukke blomster ud ... nu, og rabarberne kan høstes – igen. Er det klimaets skyld?

0

Fjern tapet med skyllemiddel - sådan gør du

Hvorfor gå i byggemarkedet og købe dyrebar tapetopløser, når du har et ligeså effektivt vidundermiddel inden for rækkevidde af din vaskemask...

0

Lys hjemmet op med intelligent belysning

Med intelligent belysning kan du styre lyset i dit hjem via din telefon eller en fjernbetjening. Få lys i tusindvis af farver, tænd lyset,...

0

Fænomenale fliser frisker op i boligen

Har du lyst til forandring derhjemme, uden at du skal rive vægge ned eller have maling på tøjet, så se, hvordan du med unikke fliser kan...