Sådan får du et levende gulv

Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.


Træ er danskernes foretrukne materiale, når det gælder gulve i vores huse. Det er der ikke noget at sige til, for trægulve kan være utroligt flotte, de er rare at gå på, nemme at holde rene, og bliver de vedligeholdt rigtigt, så holder de sig flotte længe.

Når du forelsker dig i et trægulv hos forhandleren, så skal du lige gøre dig klart, at det ikke er sikkert, at det gulv, du evt. får leveret er helt identisk med den prøve, du så. Træ er et naturmateriale, og ligesom med mennesker, så er der ikke to træer, der er helt identiske.

Sorteres efter udseende

De enkelte producenter opdeler gulvene i sorteringsklasser efter udseende, men da der ikke findes nogen standard, kan du ikke direkte sammenligne forskellige producenters sorteringsklasser.

Hos forhandleren kan du få en prøve på det ønskede gulv med hjem, så du kan se det i de omgivelser, du ønsker gulvet, men husk igen, at prøven kan variere fra det endelige gulv.

Gulvet skifter farve med tiden

Trægulve reagerer på lys og fugt. Når du har fået lagt gulvet, vil det ændre farve alt efter det lys, det bliver udsat for. Forvent, at lyse gulve bliver mørkere og mørke gulve lysere. Dele af gulvet, der er dækket af fx tæpper vil ikke ændre farve, så flytter du om på tæpper og møbler, kan der igen gå nogle måneder med farveskift.

Hvor farven ændrer sig én gang på grund af lyspåvirkningen, så vil luftens indhold af fugt få træet til at arbejde i hele gulvets levetid. Når luftfugtigheden er høj om sommeren udvider gulvet sig, mens det omvendt trækker sig sammen i den kolde og tørre vinterluft. Det betyder, at fugerne i gulvet bliver mindre og større som følge af træets bevægelse.

Installerer du et varmegenvindingsanlæg, kan det kan bringe luftfugtigheden helt ned på en 15-20 %, som kan betyde at trægulve kan sprække. Trægulve har det bedst i en relativ fugtighed mellem 35 og 65 %.

Mest læste artikler