Diodelys sparer energi

Lysdioder er fremtidens lys - et miljørigtigt alternativ til el-pæren og kolde halogenlys.


Der er penge at spare
Der er både energi og penge at spare i hjemmet ved at se nærmere på dine lamper. Mange har skiftet til sparepærer, men de har den ulempe, at de tager tid at varme op og kun lyser svagt de første minutter. Desuden synes mange, at sparepærer udsender et lidt koldere lys end glødepærer.

LED pærer
Med lysdioder (også kaldet LED pærer), får du lys med det samme lige så energieffektivt som med sparepærer. Og lysdioderne holder i årevis uden at flimre og indeholder ikke skadeligt kviksølv som spare­pærerne. Mange bruger allerede lysdioder som udendørs belysning, men du kan sagtens invitere dem indenfor.

Diodelys bleger ikke farver på malerier, bøger eller tøj.

Hvad er lysdioder?
Du kender måske lysdioder fra fx cykellygter, juletræskæder og trafiklys. Lysdioder er små halvledere, der skaber lys, når de får elektrisk spænding gennem sig. De har ingen glødetråd ligesom almindelige el-pærer og producerer næsten ingen varme omkring pæren. Det er altså en helt anderledes teknologi, end de pærer vi almindeligvis kender.

Sender kun lyset i én retning
Hvis du vil udskifte dine pærer med lysdioder, skal du være opmærksom på, at lysdioder kun sender lyset i én retning. De er derfor rigtig gode til spots og arbejdslamper, hvor man skal have lyset dirigeret et bestemt sted hen. Efterhånden er det dog også muligt at få lysdioder, som kan erstatte de runde glødepærer til hyggebelysning, hvor lyset skal spredes bredt.

Lyser ikke så stærkt
En anden ting du skal være klar over er, at lyset i en lysdiode ikke altid er lige så stærkt eller har samme farvenuance som de alternativer, vi kender. Hvis du skal matche en bestemt form for lys, så prøv at spørge dig for hos din forhandler, hvilken lysdiode der vil stemme bedst overens.

Fremtiden tegner lys
Producenterne af lysdioder til brug i hjemmet har naturligvis tilpasset lysdioderne, så man stadig kan bruge dem i sine almindelige lamper. Du skal dog være klar over, at hvis du skifter dine 12V halogenpærer, kan det nogle gange være nødvendigt også at udskifte transformatoren.

Skal ikke skiftes særlig ofte
Lysdioder er små og kan bygges ind på steder, hvor der ikke er meget plads. Lysdiodernes robusthed betyder også, at man kan tillade sig at placere dem, hvor det er vanskeligt at skifte dem, simpelthen fordi man ikke behøver at skifte dem særlig ofte. En lysdiode af god kvalitet anslås at kunne holde til 50.000 timers forbrug, hvilket svarer til næsten seks års uafbrudt lys.

Vælg den rette lysdiode

  • Lysdiode-pæren skal have en sokkel, der passer til lampen.
  • Lyset skal passe til både lampen og til lysets funktion. Husk, at lysdioden lyser i én retning, men kan have en mere eller mindre smal lysstråle.
  • Lyset skal være kraftigt nok til formålet. Husk derfor altid at få oplyst pærens lumen (lysstyrken).
  • Vælg lysdioder med god farvegengivelse (Ra-indeks på mindst 80).
  • Hvis du ønsker en pære med varmt lys, bør du vælge en farve­temperatur mellem 2700 og 2900 K. Gå ikke kun efter betegnelsen varm hvid.

Lyskvalitet
Når man skal oplyse et rum, bruger man det naturlige dagslys som ideal. Her benytter man et indeks (Ra-indeks) hvor 100 står som en nøjagtig gengivelse af farver i sollys. Almindelige glødelampepærer har en score på 95-100 og kommer altså dermed temmelig tæt på idealet. Hvide lysdioder i dag kan fås på op til 95. Dermed kan de næsten matche almindelige el-pærer. Til sammenligning kommer de fleste sparepærer med et Ra-indeks mellem 70-80.

God regel
En lysdiode på 4-5 watt kan erstatte en halogenpære på ca. 20 watt.

Mest læste artikler