Giv malerrullen en pause, når du skal shine op derhjemme
Giv malerrullen en pause, når du skal shine op derhjemme Foto: iStockphoto

Brug pensel i stedet for malerrulle - det giver et personligt udtryk

Indretning

Find malerpenslen frem og læg rullen væk, hvis du vil have et personligt udtryk på malerarbejdet. Du kan ikke male en dør helt glat, uden et professionelt anlæg til sprøjtemaling. Derfor kan du vælge bevidst at vise, at døren er malet i hånden. Det gør du med pensler.

 

Vis at du har malet i hånden

Penselstrøg giver struktur, og det er umuligt at male en dør fuldstændig glat med en pensel. Men bruger du pensler i stedet for malerrulle, kan du bevidst vise, at du har malet i hånden. Med penslerne skal du male på langs og på tværs og endelig oppefra og ned i lange strøg i hele dørens bredde.

Kør ikke tilbage i det du har malet

En pensel, der er 55 mm bred, er velegnet, men du skal passe på ikke at køre for meget tilbage i det, du allerede har malet, for så laver du meget tydelige penselspor, der vil fremstå som tydelige fejl.

Opnå lignende effekt på vægge

Jo højere glans malingen har, desto flottere bliver resultatet – men det gør det også lettere at se fejl. Du kan opnå en lignende effekt på vægge, hvis du gerne vil have lidt mere spil i malingen. Her kan du vælge at male på kryds og tværs. Det vil fremhæve penselstrøgene endnu mere og gøre resultatet mere markant.

Læs også: Sådan maler du dine møbler

Tips til dig fra maleren

1. Malingens glansgrad er et udtryk for, hvor mat eller blank, malingen er. En maling i glans 5 er mat, glans 10 betyder halvmat og er typisk den vægmaling, du bruger i badeværelser. Herfra og op til glans 50 er malingen halvblank, mellem 50 og 70 er den blank, og overstiger glansgraden 70, kaldes den højglans.

2. Maling skal tørre, og malingens tørretid afhænger blandt andet af glansgraden. Maling i glans 5 kan du typisk male på igen efter 3-4 timer, mens halvmat vægmaling (vandfortyndbar akrylmaling) i glans 10 generelt skal tørre i 8-10 timer.

3. Tag et foto af låget, så kan du lappe, hvis uheldet er ude. Skader på malede flader er næsten uundgåelige. Derfor er det rart at have en rest af den rette maling stående. Men når den er brugt op, er det rart at have et foto af mærkaten, der viser blandingsforholdet. Så kan du nemt få tonet en bøtte maling i den rigtige farve.

4. Vend bøtten på hovedet, når du skal opbevare dine malingsrester frostfrit. Så undgår du, at låget klistrer fast i indtørret maling og bliver svært at få af.

5. Mal struktur med en bred pensel, så kan du sagtens male vægge eller andre overflader. Det giver en helt anden struktur i malingen, end rullen giver. Mest markant bliver det, hvis du maler lidt på kryds og tværs.

6. Tape har svært ved at klæbe på loftet, fordi loftsmaling indeholder en del kridt. Hvis du gerne vil have en helt skarp kant, når du maler dine vægge, så mal over med lidt vægmaling i glans 5-10 i samme farve som loftet. Nu kan malertapen klæbe, og du opnår nemt et perfekt resultat.

Pas godt på dine hænder

Foto: kristian Septimius Krogh

Læs også: Lav dit eget kuffert-bord på hjul

De tynde latexhandsker kan købes i supermarkedet.
Foto: Kristian Septimius Krogh

Tynde latexhandsker kan være gode, når du skal male. De beskytter dine hænder mod malingen, så du slipper for at skulle rense maling af huden. Det er især vigtigt, hvis du maler med alkydmaling eller lak, hvor der somme tider skal lidt skrappe midler til. Får du alligevel alkydmaling på hænderne, så prøv at vaske det af med almindelig madolie eller opvaskemiddel. Du kan også bruge håndrens. Men hold dig fra terpentin, der udtørrer din hud.
1 marts 2012
0

Disse farver bør du indføre i hjemmets forskellige rum

De fleste danske hjem er kendetegnet ved en minimalistisk indretning med sparsomme farver. Men måske vi bør genoverveje dette. En mere...

0

Slut med tændstikker: Tænd dine stearinlys med pasta

Nu er det helt slut med at brænde nallerne, når du skal tænde de små stearinlys i glas eller lanterne. Med helt almindelig spaghetti kan du...

0

Tænk ud af kassen, når du planter

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Især et mylder af støvgrønne sukkulenter giver øjnene noget at gå på opdagelse i.

0

Byg din egen kuglebane

Kender du Krummes finurlige lillebror, Grunk? – så ved du også, at han elsker jul, ballade og masser af skøre ideer. Vi har bygget en kugleb...

3

Brug halogenpærer til din lysdæmper fra september

Vi siger farvel til glødepæren i september 2012 - og det kan gå ud over danskernes hyggebelysning. Mange danskere bruger lysdæmpere, og de...

0

Fototapet på dine vægge

Du kan næsten mærke duften af blomster, høre havets brusen eller suset fra trætoppen, når en hel væg beklædes med et fototapet – et billede...

0

Et levende gulv

Et trægulv afspejler naturens forskellighed. Det forandrer sig i samspil med lys og fugt i dit hjem. Hver løsning er unik.

0

Indret børneværelset rigtigt

Står i foran en familieforøgelse, og er I så småt i gang med at tænke i børneværelse til den lille ny? Så er her her et par ideer til,...

1

Malertape og smart afdækning gør det nemmere at male

Det er vigtigt at du dækker møbler, paneler og vindueskarme grundigt af, før der jongleres med maleruller og pensler. Læs her hvordan og se...

1

Grøn arbejdsplads

Naturen er smuk, så byd den endelig indenfor i hjemmet. Hvad siger du til en botanisk arbejdsplads?

2

De dobbelte gardiner vender tilbage

Du kender dem måske fra dit barndomshjem, de dobbelte, gulvlange gardiner. Nu vender de tilbage i nye og elegante versioner.

0

Årets farve 2015 er fundet - se den her

Vandfald hedder den: Dyb, stærk og lidt pjanket, synes vi på idényt om den blå nuance B55, der netop er kåret som Årets farve 2015.

0

Kuffert-bord på hjul

Forny loppe-fundet ved at lave dette kuffertbord på hjul. Bordet fungerer samtidig som opbevaringskasse med for i.

0

Kvalitet på gulvet

Trægulve findes i rigtig mange kvaliteter. Lær at se forskel, så du vælger rigtigt, når du skal købe trægulv.

2

Tjek på malertape

Malertape fås i mange udgaver - sådan bruger du de forskellige typer tape.