Usund gæst

Indeklima
Skimmelsvamp er dårligt for huset og helbredet. Læs her, hvordan du jager dem på porten – og undgår nye angreb.
Foto: Østergaard bygge & indeklimateknik a/s, tlf. 56 13 08 00

Af Lise Mortensen Høy, idényt nr. 9, 2006

Skimmelsvampe – eller mug og skimmel – er ubudne gæster, der kan give både træthed og hovedpine, og de kan desuden på længere sigt bane vejen for råd og svamp, der ødelægger dit hus.
Skimmel viser sig som grønne, sorte, brune eller hvide pletter eller plamager. Ofte vil plamagerne komme i hjørnet af brusenichen, omkring vinduerne eller ved radiatorerne. Men skimmelsvampene kan også flytte ind på mere skjulte steder. Her opdager du den ubudne gæst ved, at huset eller rummet lugter af mug – kælderlugt – og så må du snuse dig frem til, hvor den kommer fra.

Pas på helbredet

• Skimmelsvampe afgiver sundhedsskadelige stoffer i form af partikler (sporer) og afgasninger (lugte).

• Symptomer som træthed, hovedpine og åndedrætsbesvær kan skyldes skimmelsvamp i huset, især børn er meget udsatte.

Fjern svamperesterne
Skimmelsvampe flytter kun ind, hvis fugtigheden i materialerne er høj, over 70 pct. relativ fugtighed.

Normalt er boligens materialer ikke så fugtige, men i fx badeværelser, køkkener og på kolde overflader, hvor fugten kondenserer, kan der opstå forhold, der er ideelle for skimmelsvampe.

Finder du skimmelsvamp i dit hus, skal du fjerne svampene, men du bør også altid finde og fjerne årsagen til svampevæksten.

Ryk skabet bort fra væggen, luft mere ud eller køb en bedre udsuger. Det må ikke blive “rutine” at desinficere for skimmel!

De alvorligste skimmelproblemer opstår næsten altid i forbindelse med vandskader fx på grund af utætte tage og vandrør, eller vand, der suges op i vægge fra fundamentet. Skimmelsvamp i selve boligen eller i en kælder eller krybekælder er en alvorlig helbredstrussel, da de sundhedsskadelige stoffer fra skimmelsvampene vil blande sig med luften i boligen.

Skimmelsvamp i loftsrummet skal selvfølgelig også bekæmpes – men er ikke så alvorlig for beboerne, da stofferne fra svampene ikke så nemt kommer ned i boligen oppe fra loftet.

Ved vandskade lyder kuren på, at du hurtigst muligt skal have afhjulpet selve vandskaden, så der ikke længere trænger vand ind.

Herefter skal alle angrebne materialer enten afrenses eller udskiftes. Vær opmærksom på, at skimmelsvampene godt kan gro på våd eller fugtig mineraluld.

Hvis der er store områder med skimmelsvamp, bør det være håndværkere med professionelt sikkerhedsudstyr, der rengør området og udbedrer vandskaden.

9

30. september 2006
Mere om Indeklima

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Indeklima Ananasplanten, Ananas comosus cariegatus, har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om der noget om snakken.

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Indeklima Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden...

Sådan gør du rent i boligens forskellige rum

Indeklima Foråret er oplagt til en grundig rengøring. Det er en god idé at gøre hovedrent to gange om året for at mindske risikoen for allergi. De...

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Indeklima Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen. 

Det kan du gøre for at undgå kemikalier i børneværelset

Indeklima Du kan skåne dine børn for forurening indendørs ved at følge vores 7 råd til bedre indeklima i børneværelset. Rengøring og udluftning er...

Hold huset varmt

Indeklima Tips til at komme igennem den kolde tid. Alt om udluftning, termostater og radiatorer. Luft ud og hold temperaturen konstant, det giver det...

6 gode råd mod fugt

Indeklima Vi ser på løsningerne, vedligehold og cirka-pris. Din løsning kan være en kombination af flere metoder.

Isolering af huset udefra

Indeklima Skal du isolere dit hus, er der gode grunde til at gøre det udefra. Når arbejdet foregår på ydersiden af huset, griber det ikke ind i væggen...

Dæmp støjen mellem de forskellige rum i huset

Indeklima Lyd fra rum til rum kan reduceres ved tætning af alle utætheder og med en ekstra væg, et ekstra loft eller gulv. For at lyddæmpe skal du...

Sådan tørrer du tøj indendørs

Indeklima Vasketøj skal helst tørre udenfor. Også om vinteren. Men hvis du synes, det er svært at overholde, og du heller ikke har en tørretumbler, hvad er så det næstbedste alternativ? Badeværelset! Andre rum er decideret uegnede - læs hvorfor.

12 simple råd til at få bedre indeklima

Indeklima Med disse 12 simple råd, kan du gøre meget for at forbedre indeklimaet i dit hjem, og dermed mindske risikoen for at få allergi.

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Indeklima Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at...

Allergi? Her er hjemmets oversete farer

Indeklima Konstant nyseri, hævede øjne og kløende hals. Tre yderst genkendelige ting for allergikeren. Hvilke skjulte allergifarer gemmer sig i dit hjem, og hvordan bekæmper du dem bedst muligt?

Sådan lufter du rigtigt ud - gør op med myterne

Indeklima Der er mange myter omkring udluftning, og det er et emne, I garanteret går og småskændes om. Men hold op med det - her har du indeklimaets...

Dit soveværelse gør dig syg – se de 9 fælder

Indeklima Soveværelset er hjemmets hvilested, hvor du slapper af og sover trygt om natten. Men soveværelset er ikke altid det sundeste sted for dig.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.