12 simple råd til at få bedre indeklima

Indeklima

Med disse 12 simple råd, kan du gøre meget for at forbedre indeklimaet i dit hjem, og dermed mindske risikoen for at få allergi.

Foto: istockphoto

1. Brug altid emhætten, når du laver mad

Tænd altid for emhætten, når du begynder at lave mad. Så får du stegeosen og partiklerne ud med det samme og undgår at indånde eventuelle problematiske stoffer. Er emhætten tæt på vinduet i køkkenet, så lad være med at åbne vinduet, da dampen fra maden bliver suget væk fra emhætten. Tjek en gang imellem om udsugningen og aftrækket virker, som det skal.

2. Drop computeren i soveværelset

Tænk på, hvor du stiller din computer, printer og andet elektronisk udstyr, da udstyret udstøder fine støvpartikler, når det bliver varmt. Tænk på indeklimaet, og lad være med at have computeren stående i små rum og/eller i dit soveværelse. Og sluk for dit elektroniske udstyr, når du ikke bruger det.

3. Husk at vaske dyner og puder

Vi vasker sengetøjet, men glemmer ofte, at dyner og puder er et paradis for husstøvmider. Vil du undgå for mange husstøvmider, skal du vaske dyner og puder hver tredje måned ved 60 grader. Topmadrassen er en genial opfindelse til sengen, da den kan vaskes.

Læs også:

Smart trick til rengøring af rustfrit stål

Med et lille simpelt trick kan du nemt og hurtigt få fjernet snavs og fedtfingre fra de apparater du har i hjemmet, det er lavet af rustfr...

4. Vær varsom, hvis en sparepære bliver knust

En sparepære, der går i stykker, frigiver små mængder kviksølvdampe, som du bør undgå at indånde. Åbn vinduet, og lad det stå åbent. Brug et stykke pap til at samle resterne op med og et stykke vådt køkkenrulle til de små stykker. Brug ikke en kost, da den bare vil sprede kviksølvet. Pak resterne godt ind, og læg det i en lufttæt beholder, som skal afleveres på genbrugsstationen. Det er en god idé at lufte ekstra ud de næste 14 dage.

5. Træk persiennerne op, så du får luft i huset

Persienner og gardiner, der er tæt på vinduet, gør, at luften ikke cirkulerer i rummet. Og når det sker, er der risiko for skimmelsvamp, som kan gøre dig syg. Så husk at trække persienner op og gardinerne fra. Den samme risiko for skimmelsvamp er der også i uopvarmede rum, som vi ikke bruger så ofte.

6. Grønne planter er gode for indeklimaet

Flere planter fjerner sundhedsskadelige stoffer i luften. Blandt de planter, der anbefales som luftrensere, er bl.a. vedbend, aloe vera, edderkoppeplante, guldranke, stuebirk, svigermors skarpe tunge, småbladet paraplytræ og fredslilje. Fredsliljen er tropisk bundplante og elsker derfor en høj luftfugtighed, så den er oplagt på badeværelset , hvor den trives samtidig med den renser luften.

Læs også:

Planter, der renser luften og fornyer boligen

Minimalistisk indretning kan blødes op med planter, der både forandrer boligen og renser lugten. Få plantenavnene her.

7. Undgå at opbevare ting under sengen

Julestadset skal gemmes væk. Det samme gælder kufferter og sommer/vintertøjet. Og hvorfor ikke bruge pladsen under dobbeltsengen? Det er bare en rigtig dårlig idé, da det er vigtigt, at der er luft under sengen, så fugten fra madrasserne kan komme væk. En fugtig madras er guf for støvmider.

8. Stearinlys er dårligt for indeklimaet

Vil du gerne have et godt og sundt indeklima, skal du begrænse brugen af levende lys, og helt undgå produkter som duftlys, røgelsespinde, aromalamper og gelélys. Brug fyrfadslys der oser mindre end høje lys. Sluk lyset med en lyseslukker, der kniber sammen om vægen, i stedet for at puste det ud. Og luft ud, lige efter du har slukket lysene.

9. Duftfriskere giver ikke frisk luft, men risiko for allergi

Duftfriskere til badeværelset er meget populære, men de skader faktisk mere, end de frisker op. Nogle af duftstofferne i luftfriskerne kan i højere koncentrationer give irritation på luftveje og slimhinder. Miljøstyrelsen har lavet en undersøgelse af en række luftfriskere, der viser, at de alle indeholder ét eller flere af de 24 kemiske stoffer, som af EU er vurderet som allergifremkaldende ved hudkontakt.

Læs også:

Dugger ruderne – hvad betyder det?

Dug på ruden er oftest et tegn på for lidt udluftning, men dug er ikke bare dug. Alt efter hvor på vinduet, duggen sidder, så viser den,...

10. Sæt varme på i soveværelset om dagen

Opvarmning om vinteren kan minimere fugtskader på huset. Normalt bør temperaturen ligge mellem 20-22 grader. Er du typen, der vil sove køligt om natten, er det vigtigt, at soveværelset varmes op om dagen, da vi afgiver meget fugt, når vi sover og dermed risikerer, at værelset bliver angrebet af fugtskader og dermed et dårligt indeklima. Husk altid at lufte ud flere gange i løbet af dagen.

11. Undgå rengøringsmidler på sprayflasker

Det virker så nemt – et pust med sprayflasken, og kalkfjeneren dækker de beskidte fliser i badeværelset, men det er bare rigtig skidt for dit helbred. Når du sprayer, spredes de såkaldte aerosoler, som du ikke kan undgå at få ned i lungerne. Hvis du ønsker at begrænse mængden af kemikalier mest muligt, er det en god idé at gå efter produkter, der er mærket med Dansk Indeklima Mærkning, Svanen eller EU’s miljøblomst.

12. Tænk dig om, når du skal male derhjemme

Det er vigtigt at vælge maling med en lav MAL-kode. MAL-koden består af to tal med en streg imellem. Fx 1-2. MAL-skalaen går fra 00 til 6. Tallet før bindestregen viser risiko ved indånding. Talværdier på 3 og derover bør ikke bruges indendørs. Er MAL-koden 3 og derover, er det vigtigt med beskyttelse. Tallet efter bindestregen fortæller om risikoen ved kontakt med hud og øjne og indtagelse af produktet.

5. marts 2012
Mere om Indeklima

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Indeklima Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Indeklima Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Indeklima Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden...

8 gode råd til udluftning i vintermånederne

Indeklima I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for dig og dit indeklima. Læs disse 8 tips til, hvordan du forbedrer indeklimaet i vintermånederne og forhindrer fugtskader i dit hjem.

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Indeklima Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

Julehygge forurener dit hjem

Indeklima I december skrues der gerne helt op for alt, hvad der har med stearinlys, brændeovne og lækker mad at gøre. Men julehyggen har desværre en...

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Indeklima Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at befinde sig i et hjem beriget med en fantastisk aroma. 

Det kan du gøre for at undgå kemikalier i børneværelset

Indeklima Du kan skåne dine børn for forurening indendørs ved at følge vores 7 råd til bedre indeklima i børneværelset. Rengøring og udluftning er...

Allergi? Her er hjemmets oversete farer

Indeklima Konstant nyseri, hævede øjne og kløende hals. Tre yderst genkendelige ting for allergikeren. Hvilke skjulte allergifarer gemmer sig i dit...

Flere sikrer sig mod kræftfremkaldende radon

Indeklima Det skønnes, at ca. hvert femte hus har for høj koncentration af Radon. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får dit hus tjekket.

Seks gode råd til at holde boligen kølig i sommervarmen

Indeklima Det danske sommervejr er over os, og det er bare skønt! Det eneste problem kan være, at det lynhurtigt kan blive meget, meget varmt indendør...

Dit hus forgifter mig!

Indeklima Kæledyr er mere sårbare overfor indendørs forurening end mennesker. Deres organisme optager giftstoffer hurtigere. Vær opmærksom på disse...

Pas på med frisk luft i kælderen

Indeklima Fugtproblemer i kælderen kan løses rimelig simpelt, men du skal være opmærksom på at problemet kan vokse sig større, hvis du vælger den forkerte løsning.

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Indeklima Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods...

Sådan får du frisk luft med et lukket vindue

Indeklima For at undgå fugt og skimmelsvamp i huset, er det nødvendigt at få frisk luft ind. Se her, hvordan du kan få luft ind i huset, selvom vindue...