Slip af med fugten

En affugter klarer fugt i badeværelse eller kælder, men den skal vælges med omhu for at være rigtig effektiv.


<!– –>

Af Sus Falch, idényt nr. 6, 2005

Det kan være svært at få luftet så meget ud i det daglige, at man får jaget fugten fra bad, madlavning, tøjtørring og andre aktiviteter ud i det fri.

Men så er der assistance at få fra et regiment af tørstige affugtere, der fås i mange størrelser og prisklasser. De er effektive – så længe du vælger den rigtige – og for at virke skal de bare have strøm, så begynder processen. Her sker der ganske enkelt det, at den fugtige luft trækkes ind i maskinen, som kondenserer – fortætter – fugten og opsamler vandet i en beholder, der så kan tømmes. På alle affugtere er angivet, hvor mange liter vand de kan fjerne fra et areal af en bestemt størrelse i døgnet. Men mange målinger er lavet under forhold, som vi ikke har i danske boliger:
Det vil sige, at de er målt ved meget høj temperatur, ofte 27-30°, og med meget høj luftfugtighed – 85 eller mere.

Jo varmere den fugtige luft er, desto mere fugt indeholder den, og desto mere fugt trækker maskinerne ud af den.

Dansk og kold
Men i en kold, dansk kælder kan mange maskiner ikke trække de angivne 10 liter ud af luften i døgnet. De er længere om det, og er der meget koldt, kan de slet ikke affugte. I en sådan kælder skal man bruge en affugter, der har en stor kapacitet og evne til at arbejde under kølige forhold. Som for mange andre maskiner gælder det, at de så også koster noget mere. Pris og kvalitet er ofte forbundet.

Læs også: Skimmelsvamp – sådan fjerner du skimmelsvamp

Støj og strømforbrug
Lige efter at affugteren er blevet installeret, vil den arbejde konstant for at blive fugten kvit. Senere vil den kun gå i gang, når luftfugtigheden overskrider det niveau, man har indstillet den til. De fleste affugtere larmer ikke mere end en meget støjsvag opvaskemaskine – altså ca. 42 db, og nogle er nede på 38 db. En affugter bruger naturligvis strøm, men forbruget står som regel fint i forhold til kapaciteten og udbyttet. Nogle af dem har en elektronisk hygrostat, så de kan finindstilles til at holde en bestemt luftfugtighed. Og på andre må man nøjes med at vælge trin; lav, medium og høj. Særlige modeller kan også opmevarme luften i det valgte rum, så tøjtørringen fremskyndes og affugtningen foregår samtidig.

Vigtigt før du køber affugter
• Maskinens ydeevne skal passe til det areal, den skal betjene. Ekstra kapacitet kan give hurtigere udbytte.
• På et stort areal med mange vægge kan det være nødvendigt med to affugtere for at få et tilfredsstillende resultat.
• En kølig og fugtig kælder kræver en kraftigere model end varme og mindre fugtige rum.
• Jo større vandbeholderen er, desto sjældnere skal den tømmes. Tjek, at der følger en slange med. De har nemlig ofte ukurante mål og kan være ret besværlige at finde efterfølgende.
• Alle affugtere skal bære en CEgodkendelse for at være lovlige.
• Vær opmærksom på, at en affugter, der skal bruges på et badeværelse, skal opfylde særlige krav.

Mest læste artikler