Skimmelsvamp må væk, når du opdager det

Indeklima

Opdager du skimmelsvamp, skal der handles. Det er ikke mindst vigtigt at fjerne kilden til det fugtproblem, svampen kommer af. Se hvad du kan gøre for at fjerne stadset og holde det væk.

Når du opdager skimmelsvamp, gælder det om at træde i aktion med det samme.
Når du opdager skimmelsvamp, gælder det om at træde i aktion med det samme.

Skimmelsvamp skader mennesker

Skimmelsvamp kan være problematisk i din bolig, fordi mange mennesker er følsomme over for de stoffer, som skimmelsvampe udsender. Skimmelsvamp nedbryder ikke bygningens materialer på samme måde som rådsvampe, men det kan være meget ubehageligt at leve med skimmelsvamp i boligen.

Ofte nemt at opdage skimmelsvamp

Almindeligvis er det nemt at opdage, om du har skimmelsvamp. Det viser sig som små mørke eller hvide pletter og udsender ofte en karakteristisk jordslået lugt. Men både misfarvninger og lugt kan være fraværende i specielle situationer, eller du kan have vænnet dig så meget til lugten, at du ikke opdager den selv. Oplever du symptomer som hovedpine, koncentrationsbesvær, træthed og irriterede øjne, kan det derfor være, at din bolig er angrebet i konstruktioner, under gulve eller inde i væggen.

Eksperter kan tjekke

Hvis du oplever en pludselig forbedring i forbindelse med, at du opholder dig udenfor dit hjem, kan det tyde på, at det er i boligen, problemet skal findes. Har du mistanke om skimmelsvamp, men ikke selv kan konstatere det, er der hjælp at hente. Der findes laboratorier, hvor du kan sende en prøve ind, der kan påvise, om der er skimmelsvamp i et bestemt materiale, eller du kan få en konsulent ud til en grundig byggeteknisk gennemgang.

Skimmelsvamp kommer af fugt

Skimmelsvamp kommer, når et område er udsat for fugt. Det kan både være fugt, der siver ind udefra, eller det kan være indefra, når du er i bad, laver mad og tørrer tøj. Opdager du skimmelsvamp, er det vigtigt, at du finder ud af årsagen og fjerner kilden. Det kan handle om at ændre adfærd, såsom at lufte godt ud og undgå at tørre tøj indendørs. Det kan også være, at dit ventilationssystem ikke fungerer, eller at der er en mindre vandskade et sted på grund af utætheder i bygning eller vandrør. Sørg for at udbedre skaderne.

Måske en fejlkonstruktution på huset

Du kan også være så uheldig, at årsagen til skimmelsvamp findes i selve konstruktionen af bygningen, fx i sokkel, tagspær eller i gulvbrædder. Typisk på grund af, at konstruktioner/beton ikke var gennemtørre, inden de blev beklædt, eller at efterisolering af din bolig ikke er udført korrekt.

Fjern kilden til skimmelsvampen

Hvad end årsagen er, må du være omhyggelig med at fjerne kilden til skimmelsvamp, da problemet ellers vil opstå igen og igen. Mindre angreb kan du fjerne ved at rengøre med desinficerende midler. Ved større angreb skal du have professionel hjælp til at udtørre/skifte materialerne. Der findes forskellige metoder alt efter materiale og tilstand fx dampafrensning, sandblæsning, slibning, afhøvling og kemisk afrensning. Nogle gange kan skimmelvæksten være trængt så dybt ind i materialerne, at de bør udskiftes i stedet for blot at blive renset.

Tjek din bolig

Undersøg væggen bag store møbler, der står direkte op ad kolde ydervægge.
  
Tjek, at badeværelsesfuger er tætte – specielt i brusekabinen. Hold øje med løse tagsten og områder omkring tagvinduer, skorstene og kviste. Se efter revner og ødelagte fuger mellem murstenene på facaden. Tagrender og nedløbsrør skal være tætte og rene. Tjek, at vandrørene til dit brugsvand er tætte (luk for alle vandhaner og maskiner, der bruger vand, og tjek din vandmåler. Kører den stadig, kan der være noget galt).

Tjek ventilation

Når din ventilator og/eller emhætte er tændt, skal de suge godt nok til, at et papir kan hænge fast på dem. Dugger dine ruder ofte, er det tegn på, at du har for lidt ventilation i boligen, eller at du har uhensigtsmæssige kuldebroer. Hold øje med, at kloak, afløb og dræn fungerer, som de skal. Tjek fugerne omkring dine vinduer, og reparer dem, hvis de er utætte.

Hvad er skimmelsvamp

Svampe, der lever overalt, hvor der er fugtigt og dødt organisk materiale. I dit hus kan det fx være træplader, papirtapet og den lim, der sidder bag tapetet. De spreder sig via sporer og findes naturligt mange steder. Bliver koncentrationen for tæt, giver det problemer med indeklimaet, fordi nogle af svampene afgiver giftige stoffer.
  
Læs også: 15 myter om skimmelsvamp

7 gode råd mod skimmelsvamp

  1. Luft ud 5-10 minutter dagligt. Gerne flere gange om dagen.
  2. Lad alle rum være opvarmede til mindst 18 grader.
  3. Tør ikke vasketøj indendørs.
  4. Tænd for emhætten, når du laver mad.
  5. Tør vægge og gulve af efter badet.
  6. Støvsug mindst en gang om ugen.
  7. Få evt. vandskader repareret hurtigt.

Forsikringen dækker normalt ikke mod skimmelsvamp

Forsikringen dækker normalt ikke angreb af skimmelsvamp – hverken husforsikring eller indboforsikring. I nogle tilfælde kan en ejerskifteforsikring dække.
26 oktober 2016
Mere om Indeklima

10 tips til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig

Indeklima Træk og kuldenedfald er både dårligt for dit indeklima og din pengepung. Vi har samlet 10 lette tips og tricks, der hjælper dig til at stoppe træk og kuldenedfald i din bolig.

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Indeklima Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Indeklima Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden...

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Indeklima Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen. 

Julehygge forurener dit hjem

Indeklima I december skrues der gerne helt op for alt, hvad der har med stearinlys, brændeovne og lækker mad at gøre. Men julehyggen har desværre en...

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Indeklima Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at...

Det kan du gøre for at undgå kemikalier i børneværelset

Indeklima Du kan skåne dine børn for forurening indendørs ved at følge vores 7 råd til bedre indeklima i børneværelset. Rengøring og udluftning er naturligvis to af de ting, du kan sætte ind med, men hvem kunne vide, at spillekonsolerne også var et stort problem?

Allergi? Her er hjemmets oversete farer

Indeklima Konstant nyseri, hævede øjne og kløende hals. Tre yderst genkendelige ting for allergikeren. Hvilke skjulte allergifarer gemmer sig i dit...

Flere sikrer sig mod kræftfremkaldende radon

Indeklima Det skønnes, at ca. hvert femte hus har for høj koncentration af Radon. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får dit hus tjekket.

Seks gode råd til at holde boligen kølig i sommervarmen

Indeklima Det danske sommervejr er over os, og det er bare skønt! Det eneste problem kan være, at det lynhurtigt kan blive meget, meget varmt indendørs, når huset står i masser af sol hele dagen. Her er fem gode råd til, hvad du kan gøre.

Dit hus forgifter mig!

Indeklima Kæledyr er mere sårbare overfor indendørs forurening end mennesker. Deres organisme optager giftstoffer hurtigere. Vær opmærksom på disse...

Pas på med frisk luft i kælderen

Indeklima Fugtproblemer i kælderen kan løses rimelig simpelt, men du skal være opmærksom på at problemet kan vokse sig større, hvis du vælger den...

7 gode råd til at holde soveværelset køligt

Indeklima Lad ikke sommervarmen ødelægge din nattesøvn. Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan får en mere behagelig temperatur i soveværelse trods sommervarmen.

Sådan får du frisk luft med et lukket vindue

Indeklima For at undgå fugt og skimmelsvamp i huset, er det nødvendigt at få frisk luft ind. Se her, hvordan du kan få luft ind i huset, selvom vindue...

Sådan tjekker du for skimmelsvamp

Indeklima Skimmelsvamp kan give dårligt indeklima. Svampen kan fjernes, men det kræver, at du er opmærksom på, hvor den "gemmer" sig.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.