Loftsrum og tag er de steder i huset, hvor du fyrer mest for gråspurvene, hvis ikke isoleringen er tyk nok.
Loftsrum og tag er de steder i huset, hvor du fyrer mest for gråspurvene, hvis ikke isoleringen er tyk nok.

Sådan finder du ud af, om dit hus skal efterisoleres

Indeklima

Du kan enten købe dig til en test, der giver svaret på om dit hus er godt nok isoleret, eller du kan selv tjekke det ved hjælp af nogle enkle tips og indgreb. Hvis isoleringen er for tynd, er det tid til at efterisolere huset.


Køb dig til en test – og til svaret
Du kan bl.a. tjekke isoleringen ved at få gennemført en BlowerDoor-test eller en termografi. BlowerDoor-testen foregår ved, at der bliver monteret en ventilator ved husets yderdør, som skaber over- eller undertryk. På den måde kan man overvåge luftskiftet ved hjælp af elektroniske målere. Testen koster typisk mellem 6.300 og 10.000 kr.

Termografi afslører for ringe isolering
Termografi er en teknik, hvor der tages billeder med et specialkamera, der registrerer temperaturforskelle. Så kan du se hvilke overflader der er varme og hvilke der er kolde, og på den måde finde frem til de områder, hvor der slipper mest varme ud (eller kulde ind). En standardundersøgelse af et parcelhus koster mellem 3.750 og 6.300 kr.

Tjek selv tykkelsen af isoleringen

Du kan også komme langt med sund - og gratis - fornuft: Tjek selv tykkelsen af husets isolering sted for sted.
Vinduer af glas har sværere ved at holde på varme end en tyk muret væg, og den bedste løsning er derfor energiruder med en lav u-værdi (lavenergiruder).

Tjek også isoleringen omkring vinduerne
Men selvom dine ruder er effektive, skal du også sikre dig, at isoleringen omkring vinduerne er i orden.
En nem måde er at stille et lys i vindueskarmen. Blafrer det meget, tyder det på, at der er øget ventilation i området, og at der ikke er tætnet nok omkring vinduerne.

Pas på taget - her er det største tab af varme
Husets helt store varmetab sker fra taget, hvis isoleringen ikke er god nok. Hvis du ikke har oplysninger på din tagisolering, og isoleringen ikke ligger frit, er du nødt til at åbne konstruktionen op ved enten at tage noget af tagdækningen eller noget af beklædningen på den indvendige side af.

Mål isoleringen med en strikkepind
Du kan stikke en strikkepind igennem isoleringen og på den måde måle, hvor tyk isoleringen er. Gør dette fra den kolde side ind mod den varme side, ellers risikerer du at ødelægge dampspærren. Har du tagvinduer, kan du også få en fornemmelse af isoleringstykkelsen ved at kigge på dybden af lysningen.

Læs mere om isolering af skunk og ydervægge på næste side.
#br

  Foto: Jens Christian Elle/ Miljøpunkt Bispebjerg, Brønshøj-Husum
  Efterisolering af loftsrum kan bl.a. gøres med granulat, der sprøjtes ind.

Husk skunkens isolering
Fjern lidt vægbeklædning. Hvis det er en “kold skunk”, hvor isoleringen ligger op mod den lodrette væg, som går ind mod det opvarmede rum, bør der også ligge isolering i gulvet mod etagen nedenunder. Hvis det er en “varm skunk”, hvor isoleringen ligger parallelt med tagfladen, er det nok, at taget er isoleret.

Gør det selv, hvis husets vægge er isoleret inde

Tunge ydervægge, der består af beton, mursten, gasbeton eller lignende, kan være isoleret indvendigt, udvendigt eller i hulrum. Er væggen isoleret indvendigt, kan du selv tjekke isoleringstykkelsen ved at tage noget af vægbeklædningen af.

Mål dig frem ved lette ydervægge
Lette ydervægge er bygget op som træ eller stålskeletter med isolering imellem. Mål vægtykkelsen ved vindueslysningen. Ved at trække tykkelsen af indvendig og udvendig beklædning fra, kan du få en ide om isoleringstykkelsen.

Foto: iStockphoto

Så tyk isolering
Der er forskel på, hvor meget forskellige materialer isolerer og derfor også på hvor tykt et lag isolering, der er nødvendigt. Spørg leverandør, inden du går i gang. Du kan få et indtryk af isoleringens tykkelse hos Viden-center for energibesparelser i bygninger. Anbefalede minimumstykkelser på den samlede isolering efter efterisolering:

Læs også: De 5 genveje, du aldrig må tage med vasketøjet

  • Tung ydervæg af mursten: min. 100 mm
  • Loft: min. 300 mm
  • Skunk: min. 300 mm

God isolering kræver, at du lufter ud
Bedre isolering stiller krav til udluftningen, ellers kan der opstå fugtskader i konstruktionerne. God udluftning = luft ud, så der er gennemtræk tre-fire gange i døgnet.
Vær opmærksom på, at der kan trænge fugt op gennem soklen på ældre huse, der er blevet hulmursisoleret – kontakt en fagmand, der kan vurdere din konkrete situation.

Gratis hjælp fra nogle kommuner
Flere kommuner er nu begyndt at lave en termografisk overflyvning af bygninger. Så kan du se, hvor varmen fra dit hus siver ud. Du skal ikke iværksætte renovering udelukkende på den baggrund af den – det er den ikke detaljeret nok til, men du får et fingerpeg. Kommunerne Høje-Taastrup og Skanderborg har offentliggjort billederne. Århus, Frederiksberg og Lyngby-Taarbæk gør det i slutningen af 2010.

Tegn på mangelfuld isolering

  • Varmeregningen er uforholdsmæssig høj
  • Træk henover gulvet
  • Mørke striber eller skimmelsvamp på loft og i hjørner
  • Meget koldt i kælderen
26 august 2010
0

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden...

2

Sådan gør du rent i boligens forskellige rum

Foråret er oplagt til en grundig rengøring. Det er en god idé at gøre hovedrent to gange om året for at mindske risikoen for allergi. De...

0

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

0

Det kan du gøre for at undgå kemikalier i børneværelset

Du kan skåne dine børn for forurening indendørs ved at følge vores 7 råd til bedre indeklima i børneværelset. Rengøring og udluftning er...

2

Hold huset varmt

Tips til at komme igennem den kolde tid. Alt om udluftning, termostater og radiatorer. Luft ud og hold temperaturen konstant, det giver det...

0

6 gode råd mod fugt

Vi ser på løsningerne, vedligehold og cirka-pris. Din løsning kan være en kombination af flere metoder.

1

Isolering af huset udefra

Skal du isolere dit hus, er der gode grunde til at gøre det udefra. Når arbejdet foregår på ydersiden af huset, griber det ikke ind i væggen...

0

Dæmp støjen mellem de forskellige rum i huset

Lyd fra rum til rum kan reduceres ved tætning af alle utætheder og med en ekstra væg, et ekstra loft eller gulv. For at lyddæmpe skal du...

4

Sådan tørrer du tøj indendørs

Vasketøj skal helst tørre udenfor. Også om vinteren. Men hvis du synes, det er svært at overholde, og du heller ikke har en tørretumbler,...

3

12 simple råd til at få bedre indeklima

Med disse 12 simple råd, kan du gøre meget for at forbedre indeklimaet i dit hjem, og dermed mindske risikoen for at få allergi.

0

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at...

0

Allergi? Her er hjemmets oversete farer

Konstant nyseri, hævede øjne og kløende hals. Tre yderst genkendelige ting for allergikeren. Hvilke skjulte allergifarer gemmer sig i dit...

7

Sådan lufter du rigtigt ud - gør op med myterne

Der er mange myter omkring udluftning, og det er et emne, I garanteret går og småskændes om. Men hold op med det - her har du indeklimaets...

0

Dit soveværelse gør dig syg – se de 9 fælder

Soveværelset er hjemmets hvilested, hvor du slapper af og sover trygt om natten. Men soveværelset er ikke altid det sundeste sted for dig.

0

Frisk luft i huset

Kniber det med udluftningen, så se hvor let du får et bedre indeklima og sundere både hus og familie.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.