Luft ud – også selv om vi har varmegrader

Den lune vinter bringer masser af fugt med sig. Det er fristende at holde vinduer og døre lukkede – og fugten ude, men du skal huske, at dårlig luftudskiftning påvirker husets indeklima negativt.


I de lune og tørre sommermåneder er det nemt at lade et vindue stå åbent dagen lang. Og om vinteren ved mange af os, at kulde = tør luft, så det er nok at lufte ud kortvarigt og dermed sikre et godt indeklima. Men nu, hvor vi har høje udetemperaturer og masser af fugt?

Svaret er kort og godt: du skal stdig huske at lufte ud. Det handler mere om at skifte luften ud, end om at undgå at få fugt ind. Manglende udluftning har store konsekvenser for både bolig og beboere, der risikerer at opleve søvnproblemer, hovedpine og utilpashed i et dårligt indeklima. Og oveni giver dårlig udluftning fare for fugt og skimmelsvamp i boligen.

Og så er der husstøvmiderne. De trives i høj luftfugtighed, og har du husstøvmideallergi, er det derfor endnu vigtigere at have et tørt indeklima.

3 gode råd sikrer indeklimaet

Størstedelen af husstøvmider lever i soveværelset, hvor luftfugtigheden ofte er høj. Du kan ikke fjerne husstøvmiderne helt, men du kan leve godt “sammen” med dem, hvis du følger få men effektive råd, der alt i alt også sikrer dig et fornuftigt indeklimaet er ikke muligt helt at fjerne husstøvmider i hjemmet, men du kan mindske antallet af dem ved at følge nogle få råd:

  1. Luft ud minimum to gange om dagen. Gerne i gennemtræk og min. fem min.
  2. Varm alle husets rum (også soveværelset) op til min. 20°. Vil du gerne sove koldt, så sluk for varmen om natten, men husk at tænde igen om morgenen.
  3. Gør grundigt rent en gang om ugen. Luk for radiatorerne og luft ud, mens du støvsuger. Husk at tænde dem igen.

De fleste villaejere kender godt til disse anbefalinger, men det kan være svært at gennemføre i en travl hverdag. Hører du til dem – og har du luft i din økonomi, kan et genvindingsanlæg med mekanisk ventilation være en løsning.

– Så sikrer man en kontinuerlig udskiftning af luften, så den altid er frisk og ren. Ventilationssystemet arbejder helt automatisk og lydsvagt i kulissen, så vi kan fokusere på familien uden at bekymre os om indeklimaet,” fortæller Puk Spencer fra Lindab, der leverer ventilation til villaejere.

Der er tale om en investering, men du vil også opnå en besparelse på varmeregningen, da et varmegenvindingsanlæg genbruger luften.

Vidste du…?

En familie med to voksne og to børn afgiver i gennemsnit 12 liter vand i døgnet. Dertil kommer damp fra madlavning, bad og varme fra elektroniske apparater. Du skal lufte ud – også selv om det er fugtigt og varmt uden for.

Kilde: Danmarks Tekniske Universitet og Bolius 

Mest læste artikler