Isolering i løs form, her papiruld, egner sig til tage og lofter.
Isolering i løs form, her papiruld, egner sig til tage og lofter.

Isolering af dit hus

Indeklima

Isolering er ikke bare isolering. De senere år er der kommet nye produkter på markedet.


Så forskellige ting som hør, hamp, halm, træfibre, og papir kan faktisk bruges til at isolere med. Men vil du vide mere om alternativ isolering, så læs her om fordele og ulemper.

Ej blot til pynt. Hørplanten bliver også brugt som isolering, kaldet høruld.

Papirulds, træulds og hørulds varmeisolerende evne er stort set på højde med traditionel isolering som mineraluld og flamingo og belaster miljøet mindre, idet der anvendes mindre energi ved fremstillingen og bortskaffelsen.

Du skal dog være opmærksom på, at de alternative isoleringsmaterialer er organiske og dermed både brændbare og fugtpåvirkelige. Derfor er det nødvendigt at behandle dem kemisk for at mindske risikoen for angreb af skimmelsvamp og for at forbedre de brandtekniske egenskaber.

Træuld har dog sin naturlige modstandskraft mod biologiske angreb og er derfor kun tilsat ammoniumpolyfosfat for at gøre det brandhæmmet.

Isolering sparer plads
For få år siden kom der endnu et nyt isoleringsmateriale på det danske marked, kaldet reflektiv isolering. Det har været brugt i flyindustrien i mange år og består af et cirka 10 mm tyndt lag polyethylen beklædt med en aluminiumsfilm på begge sider. I forbindelse med renovering, hvor man måske står med pladsproblemer, kan den tynde isoleringsplade anvendes som supplerende isolering, men pas på, hvor den indbygges, idet den også fungerer som en dampspærre og dermed kan give kondensproblemer i konstruktionen, hvis den placeres forkert.

Generelt skal du være opmærksom på, hvordan du bruger og monterer de alternative isoleringsmaterialer.
Selvom nogle af dem har en isoleringsevne, der er lige så god som mineraluld, så skal man tage hensyn til, hvordan ens hus er konstrueret. Statens Byggeforskningsinstitut har udgivet en anvisning om alternativ isolering, hvor du kan læse mere om, hvordan du bruger fx halm, træuld og papiruld.

Granulat eller plader
De fleste isoleringsmaterialer kan købes både som plader og til løs udlægning eller indblæsning i hulrum. De fleste granulater kan bruges i vandrette konstruktioner, mens vægge oftest isoleres med faste plader, hvis det er nybyggeri. Fordelen ved indblæsning af granulat er, at isoleringen fordeler og pakker sig tæt, så risikoen for kuldebroer minimeres.

Luft
Det er ikke selve materialet, som iso­­­lerer, men den stillestående luft inden i materialet.Jo mere luft, desto bedre isoleringsevne. Gode iso­leringsmaterialer består af 94-99% luft.

 
  Som al isolering dæmper høruld lyden.
Isoleringen holder på andet end varmen
Isolering forbinder vi som regel kun med at spare på varmen – altså en termisk isolering, som om vinteren holder på varmen i huset. Jo mere isolering, desto mindre varmeregning. Men isoleringen har også andre funktioner, nemlig over for brand og lyd. I en indvendig skillevæg er der ikke brug for varmeisolering, men vi vil til gengæld gerne have, at lyden ikke farer lige gennem væggen.

Desuden er der til alle bygningsdele nogle brandmæs­sige krav, som opfyldes med en kombination af isolering og be­klædninger som fx gipsplader.

Husk!
Brugen af isolering skal overholde brandtekniske krav.
Snak med en fagmand.
14 oktober 2008
Mere om Indeklima

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Indeklima Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden i din bolig, og hvad du kan gøre for at forbedre CO2-indeklimaet.

Sådan gør du rent i boligens forskellige rum

Indeklima Foråret er oplagt til en grundig rengøring. Det er en god idé at gøre hovedrent to gange om året for at mindske risikoen for allergi. De...

Det kan du gøre for at undgå kemikalier i børneværelset

Indeklima Du kan skåne dine børn for forurening indendørs ved at følge vores 7 råd til bedre indeklima i børneværelset. Rengøring og udluftning er...

Hold huset varmt

Indeklima Tips til at komme igennem den kolde tid. Alt om udluftning, termostater og radiatorer. Luft ud og hold temperaturen konstant, det giver det bedste indeklima i huset.

6 gode råd mod fugt

Indeklima Vi ser på løsningerne, vedligehold og cirka-pris. Din løsning kan være en kombination af flere metoder.

Isolering af huset udefra

Indeklima Skal du isolere dit hus, er der gode grunde til at gøre det udefra. Når arbejdet foregår på ydersiden af huset, griber det ikke ind i væggen...

Dæmp støjen mellem de forskellige rum i huset

Indeklima Lyd fra rum til rum kan reduceres ved tætning af alle utætheder og med en ekstra væg, et ekstra loft eller gulv. For at lyddæmpe skal du finde ud af, hvilken slags lyde, der bevæger sig i huset.

Sådan tørrer du tøj indendørs

Indeklima Vasketøj skal helst tørre udenfor. Også om vinteren. Men hvis du synes, det er svært at overholde, og du heller ikke har en tørretumbler,...

12 simple råd til at få bedre indeklima

Indeklima Med disse 12 simple råd, kan du gøre meget for at forbedre indeklimaet i dit hjem, og dermed mindske risikoen for at få allergi.

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Indeklima Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at befinde sig i et hjem beriget med en fantastisk aroma. 

Allergi? Her er hjemmets oversete farer

Indeklima Konstant nyseri, hævede øjne og kløende hals. Tre yderst genkendelige ting for allergikeren. Hvilke skjulte allergifarer gemmer sig i dit...

Sådan lufter du rigtigt ud - gør op med myterne

Indeklima Der er mange myter omkring udluftning, og det er et emne, I garanteret går og småskændes om. Men hold op med det - her har du indeklimaets...

Dit soveværelse gør dig syg – se de 9 fælder

Indeklima Soveværelset er hjemmets hvilested, hvor du slapper af og sover trygt om natten. Men soveværelset er ikke altid det sundeste sted for dig.  

Frisk luft i huset

Indeklima Kniber det med udluftningen, så se hvor let du får et bedre indeklima og sundere både hus og familie.

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Indeklima Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.