Sådan holder du huset varmt uden at bruge en formue

Tips til at komme igennem den kolde tid. Alt om udluftning, termostater og radiatorer.

Når vinteren kommer, rykker vi inden døre, skruer op for radiatoren og tænder op i brændeovnen. Her er et par tips til fyringssæsonen. De sigter alle mod at gavne din økonomi og indeklimaet i dit hus – eller begge dele på samme tid.

Indstil rumtemperaturen

For det første gælder det om at finde den rette stuetemperatur og holde den rimelig konstant. Store udsving gavner hverken radiatoren eller varmeregningen, og den optimale inde-temperatur ligger på omkring 18-21 grader.

Som fingerregel gælder, at sænker du rumtemperaturen med bare en grad, sparer du 5 % af energiforbruget om året i et typisk hus på 140 kvadratmeter.

Hav varme i alle rum

Et andet vigtigt spareråd er, at du bør have mere end en radiator tændt ad gangen, og radiatorerne i samme rum skal altid stå på samme niveau.  

Hav varme på i alle husets rum, også dem du ikke bruger i det daglige. Sæt termostaten på et minimum i de kolde rum som soveværelser, pulterkammer og gæsteværelse. For at minimere risikoen for fugtskader må temperaturen ikke komme under 18 grader.  

Husk samtidig, at det er en dårlig idé at dække dine radiatorer til med eksempelvis vasketøj og våde håndklæder.

Luft ud for indeklimaet skyld

Selv om det gælder om at have det varmt og rart, er frisk luft nødvendigt for at få et godt indeklima. Du skal lufte ud minimum én gang om dagen i 5 minutter for at få udskiftet luften. Det er især vigtigt at lufte godt ud, hvis du har brændeovn, da brændeovne efterlader sod-partikler, der kan være generende for luftvejene.  

Læs også: Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Læs også: Radiatortermostat – indregulering af varmeapparatet

Sluk radiatoren under udluftning

Imens du lufter ud, er det i de fleste tilfælde en god idé at skrue ned for radiatoren. Der findes dog undtagelser, som du kan læse om i følgende artikel:

Skal radiatoren slukkes, når du lufter ud?

Vælg den rigtige termostat

  • Til radiatorer, der er svære at komme til, skal der bruges en særlig fjernindstillingsenhed.
  • Endelig kan du vælge en programmerbar radiatortermostat, der gør det muligt at sænke temperaturen i udvalgte rum på bestemte tider af døgnet.
  • Til radiatorer, hvor luften frit kan cirkulere, er en termostat med indbygget føler bedst.
  • Til radiatorer, hvor luften ikke kan cirkulere – eksempelvis bag et gardin – er en termostat med fjernføler den bedste løsning.

Læs også: Sådan tager du temperaturen på din bolig med et infrarødt termometer

Skift gamle termostater ud

En god termostat på din radiator kan mindske din varmeregning, hvis den er indstillet rigtigt. Beregninger fra Energistyrelsen viser, at en husstand kan sætte energiforbruget ned med op til 20 pct. ved at bruge og indstille radiatortermostaterne rigtigt. Rundt omkring i de danske hjem findes termostater i alle afskygninger. Helt som med køleskabe og støvsugere er termostater ofte mere energibesparende, jo nyere de er. Det kan derfor betale sig at skifte gamle og forældede termostater ud med nye og langt mere tidssvarende.  

Læs også: Lav en tilbygning, der øger kvaliteten og salgsprisen på dit hus

Termostat med timer

Du kan også vælge en elektronisk termostat med timer, der indstiller varmen efter de ordrer, som du giver den.

En termostat med timer kan sættes, så den giver perfekte varmeforhold i både hverdagen og i weekenden. Den kan programmeres, så termostaten hæver og sænker temperaturen alt efter, hvornår du er i huset. For alle termostater – nye såvel som gamle – gælder det om at holde fingrene væk. Når de først er indstillet korrekt, så skal du ikke skrue mere på dem.

Indstil temperaturen med et termometer

Det er en myte, at alle termostater skal stå på 2 eller 3 for at afgive den rigtige temperatur. Brug et termometer til at måle temperaturen med, når du indstiller dine radiatorer, og se bort fra, om radiatoren står på 1 eller 4, når du rammer de 18-21 grader, som de fleste foretrækker indendøre.

Gode varmetips

  • Hav en stuetemperatur på 18-21 grader.
  • Hav altid mere end én radiator tændt ad gangen og dæk aldrig radiatoren med våde håndklæder o.lign.
  • Luft ud hver dag i minimum 5 minutter og gerne oftere.

Reparation af termostat

Når først din termostat er rigtig indstillet, vil den selv sørge for, at rummet har den rigtige temperatur. Tænder du op i en brændeovn, eller opvarmer solen stuen, så regulerer termostaten ganske automatisk radiator-varmen.

Alle nyere termostater er stort set vedligeholdelsesfrie, men skulle radiatoren af en eller anden grund ikke virke, er metoden enkel: Tag termostatføleren af og giv den lille pind, der sidder under skruehovedet, motion med eksempelvis enden af en hammer eller en tang. Efter den behandling vil langt de fleste radiatorer virke igen. Ellers må du kontakte din vvs-mand.  

Læs også: Mal med epoxymaling på gulv og fliser

Brug varmen fra brændeovnen flere steder

Er du den lykkelige ejer af en brændeovn, kan du sagtens få glæde af brændevarmen i andre rum, end der hvor ovnen er placeret. Med et varmeflytningsanlæg kan du udnytte brændvarmen optimalt og spare mange penge. Et varmeflytningsanlæg kan installeres over en weekend og fungerer via kanaler, der lægges op på loftrummet. Og så kan vinterens kulde bare komme an.

Denne artikel er senest opdateret den 8. december 2022

Mest læste artikler